Uprzęże

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
czoper444

Post autor: czoper444 »

mam absorber ale taki budowlany, któy amortyzuje upadek poprzez zrywanie szwu- bedzie się nadawał? absorbet umieścić przy samej uprzęży?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ludzie - dajcie se spokój z tymi prowizorkami...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Panowie - czy wsiądziecie do samochodu, w którym układ hamulcowy został przebudowy przez domorosłego mechanika - amatora.
Oszczędzać można na wszystkim, na piwie, żarciu, papierosach, dziewczynach, biletach na koncert Stinga itd ale nie na sprzęcie asekuracyjnym
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Sorry ale czytajac te dyskusje naszla mnie taka refleksja, ze jesli ktos kto wybiera sie na Orla Perc zaczyna kombinowac, jakby sie tu ubezpieczyc, to raczej nie czuje sie na silach zrobic tego szlaku. Moze po prostu to jeszcze nie czas?

Ubezpieczenia na Orlej nie sa typowa ferrata, odleglosci miedzy kotwami sa duze. Osoba wystraszona moze zrobic sobie wiecej krzywdy podczas przepinania sie w lancuch, niz gdyby normalnie sie go trzymala, zwlaszcza jesli bedzie do dyspozycji tylko jedna petla z jednym karabinkiem.

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Sorry ale czytajac te dyskusje naszla mnie taka refleksja, ze jesli ktos kto wybiera sie na Orla Perc zaczyna kombinowac, jakby sie tu ubezpieczyc, to raczej nie czuje sie na silach zrobic tego szlaku. Moze po prostu to jeszcze nie czas?
dokładnie
Ubezpieczenia na Orlej nie sa typowa ferrata, odleglosci miedzy kotwami sa duze. Osoba wystraszona moze zrobic sobie wiecej krzywdy podczas przepinania sie w lancuch, niz gdyby normalnie sie go trzymala, zwlaszcza jesli bedzie do dyspozycji tylko jedna petla z jednym karabinkiem.
zwłaszcza jak osoba przed nami kurczowo będzie za ten sam łańcuch szarpała
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Henio

Kontakt:

Post autor: Henio »

Orientuje się ktoś może czy karabinki Petzl - Vertigo - stosowane w lonżach Scorpio i Zyper da się wpinać w łańcuchy w TPN ?
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

z tego co się orientuję, to w ofercie petzla nie ma innego karabinku stworzonego pod kątem Via Ferraty. Jego plusem (bądź jak niektórzy mówią minusem) jest jego automatyczna blokada i nakrętka, którą można odblokować praktycznie jednym palcem (to w sumie wskazuje na jego używanie na Via Ferratach, gdzie trzeba się szybko przepinać). Czy da się go wpinać w łańcuchy w TPN nie wiem na 100%, bo sama nie próbowałam. Jakiś klient na sklepie twierdził, że się da. Chciał u mnie kupić ten karabinek właśnie pod kątem Orlej Perci więc jak sądzę był pewien, że da się nim wpinać.
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

da sie, przeswit wystarczy
tylko po co.
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Henio

Kontakt:

Post autor: Henio »

myślałem o przejściach z używaniem łańcucha tylko do wpięcia się, do asekuracji a nie jako podstawowego środka równowagi. Tylko przepinać karabinki w łańcuchu a poza tym, go nie dotykać. W miejscach w których jest to możliwe.
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

latem bez sensu, zima o ile pamietam to tego lancucha niewiele spod sniegu zostaje.
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

no widzę, że wraz z działem sprzęt i kolega tomtom ożył ;)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
ODPOWIEDZ