Schroniska

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Raadek

Post autor: Raadek »

E, może trochę dziwne pytanie zadam, ale cóż...nie śmiejcie się ;P
Nie spałem jeszcze w schroniskach w Tatrach i za bardzo nie orientuję się co i jak. Jak to jest np. z rezerwacją, trzeba wcześniej zadzwonić i zarezerwować sobie miejsce,? jak sprawa z łazienką, jak wyglądają miejsca do spania, jakie zwyczaje panują , klimat, itp. Po porostu napiszcie coś laikowi o schroniskach w Tatrach. ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Raadek pisze:Jak to jest np. z rezerwacją, trzeba wcześniej zadzwonić i zarezerwować sobie miejsce,?
dobrze jest to zrobić, ale nie jest to koniecznością, szczegolnie poza sezonem. W sezonie na rezerwację może być jednak już za późno.
Raadek pisze:jak sprawa z łazienką,
Wspólna na korytarzu. Obecnie wszystkie schroniska mają już ciepłą wodę. Najlepsza jest w "starym" Morskim Oku ("Nowe" to hotel) - w kolejce do jedynego przysznica można zawrzęć badzo interesujące znajomości.
Raadek pisze:jak wyglądają miejsca do spania
Tapczany (czasem piętrowe) z kocem i poduszką. Trzeba miec własny spiwór. Jak nie ma miejsc czasem można spac na karimacie na podłodze - w Ornaku i Chochołowskiej sa do tego specjalne duże sale, w pozostałych to prowizorka i trzeba się licyzć z odesłaniem na dół.
Raadek pisze:jakie zwyczaje panują
Trza byc cicho, nie chrapać, nie imprezować etc. Klimat zalezy od przypadku.W sezonie trudno go poczuć, szczególnie w tatrach ze względu na tłumy ludzi i ścisk także na podłodze.

Co jeszcze? Wrzątek gdzieniegdzie jest za darmo całą dobę (Chochołowska, stare Morskie Oko), gdzie indziej za darmo, w godzinach otwarcia bufetu (8-20, czasem 21), w Murowańcu trzeba dać jakieś 50 groszy.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

mefistofeles pisze:Obecnie wszystkie schroniska mają już ciepłą wodę
wow, Piątka też? :?
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

wow, Piątka też?
w maju jeszcze nie miała :think:
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

ja słyszałam że mają ciepłą wodę :think:
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Asik pisze:ja słyszałam że mają ciepłą wodę
w sensie prysznic, czy wiaderko wystawiane z kuchni wieczorem? 8)
P.S We wrześniu będziemy miały czas to posprawdzamy ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Asik

Szarotka pisze:w sensie prysznic, czy wiaderko wystawiane z kuchni wieczorem?
słyszałam o DOPROWADZONEJ ciepłej wodzie a nie PRZYNIESIONEJ :P
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Olka

Post autor: Olka »

W piątce woda w łazience może być nawet wrząca, ale tylko wtedy kiedy się sobie ją przyniesie we wiaderku z kuchni. A przynajmniej tak było parę dni temu ;)
Awatar użytkownika
Asik

Olka pisze:W piątce woda w łazience może być nawet wrząca, ale tylko wtedy kiedy się sobie ją przyniesie we wiaderku z kuchni. A przynajmniej tak było parę dni temu
no i sprawa rozwiązana :D żebym sobie teraz przypomniała kto mi sprzedał ta wredną plotke o ciepłej wodzie w Piątce :think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Asik pisze:kto mi sprzedał ta wredną plotke o ciepłej wodzie w Piątce
A może to była tylko informacja, że w Piątce już są dwa rodzaje wody: zimna i... zimniejsza?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Asik

Zygmunt Skibicki pisze:A może to była tylko informacja, że w Piątce już są dwa rodzaje wody: zimna i... zimniejsza?
nie :)) to była informacja ze w Piątce jest doprowadzona ciepla woda :D
ODPOWIEDZ