Slovenčina

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Agaar pisze:Pani na lekcji angielskiego mówiła confused laughing
I co, Giertych się na niej poznał? :P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
przemek p

Post autor: przemek p »

Swego czasu była taka wytwórnia napojów "Dick Black", nawet klub siatkarski z Andrychowa sponsorowali. Klub się nazywał Dick Balck Andrychów. :D

Co do słowa szukać to podobno była afera kiedyś po występie Wolnej Grupy Bukowina w Czechosłowacji, na którym zagrali "Sielankę o domu" :)
Janek pisze: "nech se patrzi"
Dokładnie do brzmi "nech sa páči" :)
Filanc

Post autor: Filanc »

przemek p pisze:
Janek pisze: "nech se patrzi"
Dokładnie do brzmi "nech sa páči" :)
A co to dokładnie znaczy? :O
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Janek pisze:I co, Giertych się na niej poznał?
E tam, zostawa Giertycha. Jego już nie ma.
przemek p pisze:Wolnej Grupy Bukowina
:think: Byli u nas wczoraj i coś tam podobno grali :think:
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Filanc pisze:A co to dokładnie znaczy?
Forma podziękowania. Pierwszy raz byłem zaszokowany - kupowałem w sklepie chleb, zapłaciłem a sklepowa - nech se paci (jak wy te ichnie czcionki robicie?). No to się pytam jak głupi na co niby mam patrzyć a ona w śmiech.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

A mnie tam nie przeszkadza nieznajomość języka. Nawet uważam,że z nieznajomością jest korzystniej. No bo wszyscy wokół tacy troskliwi, chcą pomóc, wyręczyć, prześcigaja się w uprzejmości. Oczywiście jakies tam bezpieczne słówka nie zawadzi. Wtedy widzą ,że się starasz...i jeszcze bardziej ich to ujmuje....ale gestykulacją wszystko mozna załatwic i swietnie się porozumieć. A jak tak słyszą,że się zna dobrze ich język, to są obojetni, bo jak tak dobrze mówi po słowacku, to niech sobie sama radzi :D
Awatar użytkownika
przemek p

Post autor: przemek p »

"nech sa pači" to znaczy "proszę" (znalazłem jeszcze tłumaczenie "na zdrowie"), dosłownie to można przetłumachyć niech się podoba; "páčiť sa" to jest "podobać się".

Janku tu można znaleźć słowackie czcinki: http://www.slovnik.org/index.html , kiedyś już polecałem tę stroinę. Można też przetłumaczyć na rosyjski ze słowackiego, jest też klawiatura z bukwami. :)
ODPOWIEDZ