Kaukaz

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

aska pisze:
Jacek Venom pisze:No chyba że chodzi tylko o to żeby sprawdzić czy ktoś umie posługiwać się rakami i czekanem .
Mam wrażenie, że troche to wszystko uprościłeś, Jacku. Czy decydując się na jakiś wyjazd, kótry nie jest zbyt tani, pojechałbyś w ciemno, nie zastanawiając sie nad tym, kogo masz za przewodnika?
Pewnie, że Kościelec na się nijak do np. Elbrusa, ale tu chyba nie chodzi o skalę trudności :)
A przy okazji - są tacy którzy mają raki, kijki, czekan i inne takie tam, a nie potrafią się tym 'obsługiwać'
Oczywiście że chciałbym wiedzieć ale jak rozumiem ten "test" nie jest testem dla przewodników prawda. Akurta kwestia przewodników jest dość czytelna bo jeśłi decydujesz się na wyjazd z jakąś "agencją" np pamir czy inną nie jest trudno sprawdzić referencje przewodnika. Nie oszukujmy sie to są wyjazdy komercyjne i tymi kategoriami kierują się organizatorzy. Oczywiście że są tacy którzy nie wiedzą jak posługiwać się sprzętem wogóle ale wg mnie na wyjazd chociażby z racji kosztów nie decydują sie ludzie przypadkowi bo dla uczestnika o też nie impreza żeby wypałcić 2500 pln i czekać potem w obozie i jak reszta ekipy wróci ze szczytu.
aska

Post autor: aska »

Jacek Venom pisze: wg mnie na wyjazd chociażby z racji kosztów nie decydują sie ludzie przypadkowi bo dla uczestnika o też nie impreza żeby wypałcić 2500 pln i czekać potem w obozie i jak reszta ekipy wróci ze szczytu.
oj, zdziwiłbyś się Jacku :)
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

aska pisze:
Jacek Venom pisze: wg mnie na wyjazd chociażby z racji kosztów nie decydują sie ludzie przypadkowi bo dla uczestnika o też nie impreza żeby wypałcić 2500 pln i czekać potem w obozie i jak reszta ekipy wróci ze szczytu.
oj, zdziwiłbyś się Jacku :)
niesądze żeby mogło mnie coś w tej materii zdziwić .A jeśłi ktoś w sposób nieodpowiedzialny podchodzi do tematu to juz jego problem i strata ok 2500 PLN.Poprostu,skończy swój wyjazd w Terskol.
Dorian

Post autor: Dorian »

Tak szczerze mówiąc to nie chciałbym jechać z grupką ludzi którzy nie byli przed wyjazdem na Elbrus np. w Alpach i nie przekroczyli wysokości 4000 m n.p.m. Mogło by sie okazać że więcej nerwów mnie to kosztuje niż warta jest cała wyprawa. No i właśnie nastawienie się firm na komercje moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem.
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

Warunki do testowania w Tatrach tegorocznej wiosny moga byc mocno zimowe. Poza tym jesli ktos nie daje sobie rady juz w Tatrach to czego moze sie spodziewac w Alpach lub Kaukazie? Nie bedzie przeciez tak ze zablysnie forma w wyzszych gorach.
Adamires

Post autor: Adamires »

Mariusz pisze:To ja może podam linka do wątku, w którym toczy się wspomniana przez marcysia dyskusja:

http://www.321gory.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=265
Dzieki Mariusz, bardzo fajny link.
Jerzas

Kontakt:

Post autor: Jerzas »

Przecież Elbrus to turystyczna gora. Nie wiem po co tyle zamieszania wokół choroby wysokościowej. Wystarczy odpowiednio sie aklimatyzować i jeśli pogoda dopisze to każdy pewnie z tego forum może tam wejść. To nie jest strefa śmierci. Najwyżej położona stale zamieszkana miejscowość jest w Andach (chyba Chile) i jest na 5300 to tuż pod Elbrusem.
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

Dodam, ze rowniez w Chile jest np. kopalnia siarki w Aucanuilcha na wysokosci 6175 m. Podobnych kilka kopalni jest w Boliwii. Praca na wysokosci powyzej 6000 m i to w kopalni - oto jest wyzwanie...
ryb-ka

Post autor: ryb-ka »

Słyszałam że Elbrus jest dośc niebezpieczny przez to , że jest uważany za "łatwą" góręna która każdy (prawie) może wejść. A chyba trochę ludzi tam zginęło i dość często słyszy się o akcjach ratunkowych.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Przykre - szczeliny to chyba najgorsze, co mogą zafundować lodowce i czasem nawet doświadczenie nie moze uchronic przed wpadnieciem w takową :/
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

No i ślicznie - życie zweryfikowało całą dyskusję. Nie wiadomo jaki organizator, biuro nie biuro, firma nie firma, PZA się odżegnuje, 1350 PLN za 22 dni, w tym wyżywienie i transport, na GPS zabrakło, rejestracji się nie robi bo Uszba już w Gruzji a potem ginie (bo chyba już nie żyją) dwoje młodych ludzi (28 i 30). Wszystko przez te cholerne chodzenie na skróty i nadmiar dobrego samopoczucia. A teraz Rosjanie szukają a "pan kierownik" Piotr Alp z resztą ludzi spokojnie sobie zdobywa Elbrus - bo przecież zapłacili po te 1350 zł i im się należy jak psu zupa. Czy to jest w porządku? Cholerne Konie - by użyć terminologii z Brytana.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Janek skąd masz te informacje? Możesz podać jakiegoś linka? W Onecie czy Interii informacje są raczej skąpe
Dresik

Post autor: Dresik »

Tu jest co nieco, ale to forum to wiecie jak jest. Kazdy swoje tezy:
http://free4web.pl/3/1,67870,129032,Thr ... 28C7DDE1F6
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Tomku, Dresik już podał ten link. To ten sam co moje źródła informacji. Straszna tragedia i jeszcze większe gnojstwo. Ale chciałbym coś przypomnieć - jest takie polskie przysłowie - "od rzemyczka do koniczka". No i pamiętasz jak się wnerwiłem po opisie wypadku Asika i towarzyszących temu okoliczności. No bo to był właśnie ten "rzemyczek", maleńki, mizerny, nieznaczny, ale był. A wszyscy na mnie huzia, że co ten stary p...... . No to poczytaj wypowiedzi na tym forum Extreka. M.in. takie, że poszli na Elbrus po wypadku bo realizowali swoje marzenia (powiedziałbym raczej, że te swoje gówniane 1350 PLM). A jeden z tych co zdołał wyjść, Marcin, 20 letni szczyl też polazł na Elbrus - w czasie gdy jego koleżanka i kolega umierają w szczelinie. Dla takich postaw nie może być tolerancji, nawet gdy dotyczą rzemyczka. A jeśli ma być tolerancja to postawmy tabliczkę - Tatry - stadion i urządzajmy w nim wyścigi.
Pozdrawiam i zapraszam na 321gory.pl
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Janek pisze:Pozdrawiam i zapraszam na 321gory.pl
A to po co?
Akwizytorom dziękujemy.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Ale mi chodzi o konkretną, rzetelną informację czy faktycznie reszta poszła na szczyt. Jak na razie takiej informacji na żadnej stronie nie znalazłem. A do tego co można czasami znaleźć na różnych forach mam dystans.
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Tak się złożyło, że chociaż mieszkam w Pułtusku jestem z Sokołowa P. Człowieka mniej więcej kojarzę. / jest "nieco" młodszy/. W przyszłym tygodniu jadę w rodzinne strony więc będzie nieco wiadomości z pierwszej ręki. Do tego czasu nie komentuję zdarzenia. Mam zbyt wiele wątpliwości co do postawy uczestników i profesjonalizmu firmy. Jak się wydaje popełniono sporo błędów / to delikatne określenie tylko na początek/ Relacja mniej więcej za tydzień.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Rosyjscy ratownicy znaleźli turystow, ktozy wpadli do szczeliny, podobno w momecie kiedy ich znalezli kilka duzych kawalkow lodu obsunelo sie do wnetrza :/ Rodziny turystow sa w drodze na miejsce, ratownicy nie daja zqadnych szans na to, ze turysci na dnie szczeliny zyją, a do tego sami boją sie tej szczeliny... Naprawde smutna historia :(
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

dokladnie to co napisal Olav jest tu http://www.onet.pl/9bf

Rzeczywiscie smutna historia :(
ODPOWIEDZ