Prezenty dla góromaniaka :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

http://www.gandalf.com.pl/b/okrazmy-swi ... jeszcze-a/ ja książkę taką, ciekawie się zapowiada :)
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

A mnie Mikołaj przyniósł rzecz zupełnie zbędną podczas wędrówek, za to niezwykle ułatwiającą przygotowywanie późniejszych pokazów slajdów - http://www.e-cyfrowe.pl/kodak-easyshare ... -8578.html
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Okazało się, że Mikołaj nie zginął na wojnie, jak mawiał dziadek, i przyniósł mi m. in. to: http://optyczne.pl/5.16-Inne_testy-Test ... _UV-0.html :)
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

ja z górskich prezentów otrzymałam Tatrzańskie Panoramy :))
a oprócz tego książkę Michaela Plain'a "Himalaje". Jak ktoś tego pana nie kojarzy, to jest on członkiem grupy Monty Pythona.
Z racji tego, że mam ciotkę w NBP otrzymałam również monetę na 100. rocznicę powstania TOPR :D
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

ruda pisze:Z racji tego, że mam ciotkę w NBP otrzymałam również monetę na 100. rocznicę powstania TOPR happy
:) o proszę taki prezent to coś. Ja już kiedyś dostałem od kumpla znaczek i kopertę z okazji 100 Topru.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

ruda pisze:ja z górskich prezentów otrzymałam Tatrzańskie Panoramy
Świetna pozycja, szkoda, że w miękkiej oprawie, niezbyt nadającej się do plecaka. Sprezentowałem to pewnej miłej fance Tatr.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:...szkoda, że w miękkiej oprawie, niezbyt nadającej się do plecaka
Nie wiem, czy akurat tu jest najlepsze po temu miejsce, ale chciałbym podyskutować nad lepszą przydatnością do plecaka książek w oprawie twardej i miękkiej.
Książka w plecaku to zawsze jest spore ryzyko jej uszkodzenia, ale czasem trzeba ją zabrać: przewodnik, atlas roślin, ptaków, właśnie takie zbiory opisanych panoram itp...
Przyznam, że mnie miękka oprawa książki bardziej odpowiada, bo z racji sporej elastyczności kształtu, łatwiej się ją wciska do plecaka w miejsce najbliższe plecom. Inna sprawa, że zawsze w podwójnym woreczku foliowym, ale przecież i "twardziela" nie wsadzę "na goło".
Mam "twardego" Nykę i wielokrotnie zabierałem go w Tatry, ale pasuje mi tylko do dużego plecaka transportowego, do którego wszystko pasuje, bo... musi. W małym "wycieczkowcu" twardy przewodnik jakoś mi zupełnie nie pasi.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Zygmunt Skibicki pisze:W małym "wycieczkowcu" twardy przewodnik jakoś mi zupełnie nie pasi.
To też racja. I tu należy złożyć "hold", nie wiem komu, czy Paryskiemu czy też wydawcom przewodnika "Tatry Wysokie" - bo z racji formatu znakomicie się nadaje do kieszeni większości koszul, czyli miejsca najbardziej poręcznego w przypadku letniej wspinaczki, czego absolutnie nie można powiedzieć o "cegłach" przewodnika Puskasa. Wielu taterników czeskich lub słowackich m.inn. z tego powodu korzystało właśnie z WHP a nie "swego" Puskasa.
Co do tych Panoram - nie wiem czy je oglądałeś - są najbardziej przydatne właśnie w terenie do "rozszyfrowania" poszczególnych szczytów czy przełęczy. Autor podał miejsce, z których były zrobione zdjęcia, co wyklucza omyłki. Tylko trochę to grube - ja bym rozbił na trzy tomiki. Ale i tak pozycja godna uwagi i wcale nie droga (chyba coś koło 30 złotych).
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:Wielu taterników czeskich lub słowackich m.inn. z tego powodu korzystało właśnie z WHP a nie "swego" Puskasa.
Ja oczywiście "się drapię po... WHP-ie", ale rzadko mam go w plecaku wspinaczkowym. Zdecydowanie lepiej porobić skany poszczególnych stron: mniejsze, lżejsze i jakby co, to nie żal. Zresztą tak robi wielu innych - także Czesi i Słowacy, więc to chyba nie chodzi o fatalny format i oprawę przewodnika Arno Puskas'a. Z całym szacunkiem do Arno, WC i innych, ale WuHaP jest po prostu moim zdaniem najlepszy, choć oczywiście kilka ściem zawiera, a wielu istniejących już nowych dróg nawet nie przewiduje.
Janek pisze:Tylko trochę to grube - ja bym rozbił na trzy tomiki.
Tyle, że nie zawsze względy użytkowe stoją w zgodzie z innymi aspektami strategii wydawcy. Długo by gadać...
To samo co z opisami dróg wspinaczkowych można sobie porobić z rzeczonymi panoramami (zanabyłem) - wyskanować (czasem jeszcze to robię) potrzebne strony i... spokój. Te prawie 300 stron grubej "kredy" w plecaku, to chyba tylko... za karę.
Niestety, atlasy przyrodnicze trzeba taskać w całości, bo nigdy nie wiadomo, która strona będzie potrzebna, ale te robione ongiś przez wydawnictwo Muza S.A. są dla mnie do "przełknięcia"... póki co.
Mundek
Awatar użytkownika
stachu982

Post autor: stachu982 »

Janek pisze:
Świetna pozycja, szkoda, że w miękkiej oprawie, niezbyt nadającej się do plecaka. Sprezentowałem to pewnej miłej fance Tatr.
Podajcie proszę autora i wydawnictwo.
Ja znalazłem pod choinką kalendarz z Tatrami :-)

pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

Mikołaj przyniósł pod choinkę " W stronę Pysznej"
chociaż już czytałam pożyczoną, to teraz będę miała własną :D

ruda pisze:Z racji tego, że mam ciotkę w NBP otrzymałam również monetę na 100. rocznicę powstania TOPR
ponieważ kolekcjonuję monety i mam znajomą w NBP to również na gwiazdkę sprawiłam sobie ten wyśmienity "prezencik" :D
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

stachu982 pisze:Podajcie proszę autora i wydawnictwo.
http://www.empik.com/tatry-nowe-spojrze ... d4590133,p
Mundek
Awatar użytkownika
ruda

Panoramy made by Robert Szcząchor
Wydawnictwo ExpressMap
Awatar użytkownika
stachu982

Post autor: stachu982 »

Zygmunt Skibicki pisze:
http://www.empik.com/tatry-nowe-spojrze ... d4590133,p
ruda pisze:
Panoramy made by Robert Szcząchor
Wydawnictwo ExpressMap
Pięknie dziękuję :-)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

stachu982 pisze:Pięknie dziękuję
Upsss!
Nie dziękuj!
Są dwie książki o bardzo podobnej okładce!
Jedna ma 284 strony i link do niej Ci dałem.
Druga ma 48 stron - http://www.allegro.pl/item857949884_tat ... oramy.html
...i jest... taka sobie.
Mundek
Olka

Post autor: Olka »

Te panoramy znalazłam w ubiegłym roku pod choinką, ale ani razu nie wyszły ze mną w góry... Niestety jest tak jak pisze Janek - to gruba książka i niewygodnie ją trzymać w plecaku. Gdyby nie było w niej mapek lub opisów poszczególnych miejsc w Tatrach, mogłaby być lżejsza i pewnie nie raz bym z niej skorzystała na szlaku.
A w tym roku sama się obdarowałam małym kalendarzem na biurko z odpowiednimi :] widokami.
Awatar użytkownika
ruda

No owszem książeczka, mimo że małego formatu, to jednak jakoś jest za gruba i wagowo też za ciężka, żeby ją targać ze sobą w góry. Więc raczej w góry ze mną nie będzie chodzić. Ale tak czy siak uważam, że jest to miły, górski prezent ;)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

ruda pisze:uważam, że jest to miły, górski prezent
To nie podlega dyskusji.
Mundek
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Widziałem tą pozycję w księgarni przed świętami i miałem zamiar zapytać o Wasze o niej opinie, a tu proszę, gotowe posty do poczytania. Dzięki :)
Awatar użytkownika
Janek

ruda pisze:No owszem książeczka, mimo że małego formatu, to jednak jakoś jest za gruba i wagowo też za ciężka, żeby ją targać ze sobą w góry. Więc raczej w góry ze mną nie będzie chodzić. Ale tak czy siak uważam, że jest to miły, górski prezent ;)
A zważywszy, że wszytkie zdjęcia wykonał sam autor, w dodatku w pogodne dni przy pełnej widoczności, to jest to tytaniczna robota, wymagająca wielu dni pobytu w górach.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ