Coś knują

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
alek 64

Post autor: alek 64 »

Janek
Znam przytoczone przez Ciebie -przepisy.Nie zmienia to faktu,że wprowadzenie od zaraz ruchu po OP wedle zasad obowiązujących na via Ferratach-spowoduje właśnie takie skutki-jak wymieniłem we wcześniejszym poście.Dodatkową konsekwencją będzie zwiększona ilość wypadków na OP-wśród tych,którzy pójdą nie przygotowani sprzętowo.
Wspomniałeś wcześniej,że w Konstytucji nie jest nidzie zapisane ,że OP ma być dla wszystkich(typowy dla Ciebie argument)-przypomnę Ci,że też nie jest zapisane-że to szlak dla wybranych.
Wspominasz o ścieżkach ledwie widocznych w terenie-kiedy to było przed II czy I wojną światową? :)) -gdy wizytantów w Zakopanem było rocznie ,ze 30 tys ?.Wiem,że czujesz sentyment do lat młodzieńczych-i pewnie chciałbyś się napawać samotnością w obliczu gór 8) -przejdź się zatem na Żabi Niżni-konstytucja Ci chyba tego ,nie zabrania. :))
Muszę stwierdzić ,że zaczynają mnie nużyć Twoje maniakalno -depresyjne wynurzenia na temat mojej rzeczywistej tożsamości w necie.
Krótka rada:-jeśli nie wykupiłeś recepty,i nie masz piguł-to oderwij się od kompa,przejdź do drzwi wejściowych i sprawdź-czy jesteś pozamykany na wszystkie rygle(podobno pomaga).
PS.Jak ty obliczyłeś-że na OP-potrzebne jest 2km-linki stalowej :)) Przeprowadziłeś fachową analizę wypadkowości na tym szlaku-czy zajrzałeś po prostu do starego kajetu-inżyniera budowniczego dróg PRL? :))
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

od kiedy to na Żabim Niżnim można się wspinać?
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

alek 64 pisze:Wspominasz o ścieżkach ledwie widocznych w terenie-kiedy to było przed II czy I wojną światową? -gdy wizytantów w Zakopanem było rocznie ,ze 30 tys ?
Nie wiem, czy to widzisz, ale to właśnie świadczy o intensywności tzw. erozji turystycznej, której skalę w swoim poprzednim poście zlekceważyłeś.
Filanc

Post autor: Filanc »

tomtom pisze:od kiedy to na Żabim Niżnim można się wspinać?
Nie tak dawnymi czasy można było Granią Apostołów; jak dziś - nie chce mi się szukać :D
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

alek 64 pisze:Wspomniałeś wcześniej,że w Konstytucji nie jest nidzie zapisane ,że OP ma być dla wszystkich(typowy dla Ciebie argument)-przypomnę Ci,że też nie jest zapisane-że to szlak dla wybranych.
Klasyczna demagogia wszystkich "obrońców ludu". No i przypominam, że najbardziej zwięzła definicja komunizmu brzmi - "Każdemu wg. jego potrzeb od każdego wg. jego możliwości"
alek 64 pisze:Wspominasz o ścieżkach ledwie widocznych w terenie-kiedy to było przed II czy I wojną światową? laughing -gdy wizytantów w Zakopanem było rocznie ,ze 30 tys
Przed pierwszą wojną to po Tatrach chadzał Mieczysław Świerz, ja jestem trochę młodszy - a takie percie to były jeszcze w latach 50-ych.
30 tysięcy turystów rocznie - ha, łza się w oku kręci. Rozumiem, że Ty uważasz te ok. 3.5 mil. sprzedanych biletów za godną najwyższej pochwały realizację hasła - "Tatry dla ludu pracującego miast i wsi". Komuch straszny z Ciebie, Alek64
alek 64 pisze:Muszę stwierdzić ,że zaczynają mnie nużyć Twoje maniakalno -depresyjne wynurzenia na temat mojej rzeczywistej tożsamości w necie.
Maniakalno-depresyjny to Ty raczej jesteś. Twoja mania polega na tym, że chciałbyś wszędzie wejść lekko, łatwo i przyjemnie.
alek 64 pisze:Nie zmienia to faktu,że wprowadzenie od zaraz ruchu po OP wedle zasad obowiązujących na via Ferratach-spowoduje właśnie takie skutki-jak wymieniłem we wcześniejszym poście.Dodatkową konsekwencją będzie zwiększona ilość wypadków na OP-wśród tych,którzy pójdą nie przygotowani sprzętowo.
Mętna teoryjka. Nic się nie stanie. Tylko cała kupa luda po prostu nie pójdzie. Ze strachu! No i bardzo dobrze, o to chodzi.
alek 64 pisze:Jak ty obliczyłeś-że na OP-potrzebne jest 2km-linki stalowej
Prawdopodobnie będzie potrzeba znacznie mniej. Zawyżyłem szacunek aby tacy mędziarze jak Ty nie zarzicali mi, że więcej np. o 5 metrów.
alek 64 pisze:Przeprowadziłeś fachową analizę wypadkowości na tym szlaku
Co ma piernik do wiatraka? Lina będzie potrzebna w przybliżeniu tam gdzie teraz są łańcuchy. W paru miejscach warto byłoby poprowadzić nową trasą, po skałach, zamiast po doszczętnie wydeptanych ścieżynkach w trawkach i piarżyskach czyli w terenie pasterskim (zgadnij co za osły się tam pasą)
alek 64 pisze:czy zajrzałeś po prostu do starego kajetu-inżyniera budowniczego dróg PRL?
Znowu pytam - co ma piernik do wiatraka. Oczywiście chcesz mnie obrazić!
Wypozdrawiam i po staropolsku (a raczej starobrytfańsku) - wyp*****laj.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze: Wedle aktualnie obowiązujących przepisów TPN możesz bez żadnego dodatkowego zezwolenia i bez żadnych papierów typu - legitymacja klubu wysokogórskiego, egzamin z kursu wspinaczkowego itp iść sobie gdzie chcesz byleby byłoby to na terenie dopuszczonym przez TPN do uprawiania wspinaczki i byle byś się wpisał do księgi wyjść wyłożonej w każdym schronisku na terenie Tatr Wysokich i na gornej stacji kolejki na Kasprowego. Przepisy ustalone przez dyrektora TPN nie odnoszą się "trudności" drogi wg. znanych skal i wspinaczką, o której mowa w przepisie jest pokonywanie drogi o trudności 0+ czy I tak samo jak i VI.
Orla Perć w tym obszarze dopuszczonym do wspinaczki się mieści. A zatem jeśliby jutro zlikwidowano OP jak szlak znaczony barwnie i usunięto wszystkie znaki barwne oraz tzw. żelastwo czyli sztuczne ułatwienia to możesz w majestacie prawa tam iść i nie musisz wynajmować żadnego przewodnika. O ile oczywiście Twoje umiejętności wspinaczkowe są na poziomie 0+ i I (bo taka jest trudność trudniejszych partii OP - są łatwiejsze) oraz czy orientujesz się dostatecznie w topografii drogi i umiesz się posługiwać przewodnikiem typu np. Witold H.Paryski - Tatry Wysokie ( w tym wypadku tom 2 i 3) . Jeśli tego nie potrafisz to nie masz tam czego szukać. No i właśnie o to chyba panu naczelnikowi Janowi Krzysztofowi chodzi.
Potwierdzam - dokładnie o to.

Kilka razy słyszałam na tym spotkaniu z jego ust że ten szlak powinien być "ukoronowaniem" drogi turystycznej.

Natomiast w tej chwili ten szlak "elitarny" nie jest.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

tomek.l pisze: to prawda, jednak jeśli ktoś naprawdę chce to i bez takich organizacji zdobędzie potrzebną wiedzę
Prawda, ale jest to utrudnione, a poza tym chodzi o powszechność tej wiedzy.
tomek.l pisze: ale skoro TOPR to zauważa to może oni by coś zrobili w tym kierunku
na inne organizacje nie ma co liczyć
TOPR (jak również i GOPR) robią co mogą - wydają folderki rozdawane turystom, prowadzą strony internetowe, spotykają się z młodzieżą, współpracują z mediami.

Ale problem polega na tym że większość ludzi nie jest tym zainteresowana - przykład podał przed chwilą Dagomar.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Filanc pisze:
tomtom pisze:od kiedy to na Żabim Niżnim można się wspinać?
Nie tak dawnymi czasy można było Granią Apostołów; jak dziś - nie chce mi się szukać :D
Mam w domu w teczce to zarządzenie dyrektora TPN z dokładną mapką (ale w domu w teczce). O ile pamiętam to nie.

Pozdrowienia

Basia
Filanc

Pisząc "nie tak dawnymi czasy" miałem na myśli lata osiemdziesiąte ubiegłego stulecia :D
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Filanc pisze:Pisząc "nie tak dawnymi czasy" miałem na myśli lata osiemdziesiąte ubiegłego stulecia
zawsze tak jest, że pojęcie czasu jest rzeczą względną.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Janek pisze:O ile oczywiście Twoje umiejętności wspinaczkowe są na poziomie 0+ i I (bo taka jest trudność trudniejszych partii OP - są łatwiejsze
Hmmm, czy na pewno? a co z tym miejscem, gdzie teraz jest drabina w zejściu na Kozią Przełęcz? Tam po jej likwidacji tez będzie I? Gdyby tam zrobić stanowisko zjazdowe (naturalnych punktów nie pamiętam) to oczywiście mozna by zjechać nawet na pojedyńczej linie, ale pokonanie tego miejsca od Koziej w górę to chyba jednak nie I :think:
Filanc

horolezec pisze:
Janek pisze:O ile oczywiście Twoje umiejętności wspinaczkowe są na poziomie 0+ i I (bo taka jest trudność trudniejszych partii OP - są łatwiejsze
Hmmm, czy na pewno? a co z tym miejscem, gdzie teraz jest drabina w zejściu na Kozią Przełęcz? Tam po jej likwidacji tez będzie I? Gdyby tam zrobić stanowisko zjazdowe (naturalnych punktów nie pamiętam) to oczywiście mozna by zjechać nawet na pojedyńczej linie, ale pokonanie tego miejsca od Koziej w górę to chyba jednak nie I :think:
Można obejść wariantem :P
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Filanc pisze:Można obejść wariantem
Mówisz? Jakoś sobie nie mogę zupełnie przypomnieć takiego wariantu :think:
Filanc

Jakbyś go znał, to byś sobie przypomniał :D

PS. Janek dokładnie napisał gdzie szukać.
Awatar użytkownika
Janek

WHP tom. 2 - droga 165 - perć widoczna, dobrze "wydeptana" przez tych co albo nie lubią drabinek albo nie lubią czekać pod lub nad drabinką (swoją drogą wybrano chyba źle kierunek drogi - większość chyba woli wchodzić drabinką niż schodzić).
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

horolezec pisze:a co z tym miejscem, gdzie teraz jest drabina w zejściu na Kozią Przełęcz? Tam po jej likwidacji tez będzie I?
akurat to jest za III
zjechać mozna spokojnie i teraz
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

tomtom pisze:akurat to jest za III
zjechać mozna spokojnie i teraz
Pełna zgoda :)
alek 64

Post autor: alek 64 »

Janek pisze:. Oczywiście chcesz mnie obrazić!
Wypozdrawiam i po staropolsku (a raczej starobrytfańsku) - wyp*****laj.
!.Nie chcę Cię obrazić-wielu ludzi pracowało w PRL -skąd to w ogóle się w Twoim myśleniu -wzieło :think: ???
2.Kończę dyskusję-starałem się o rzeczowe odpowiedzi(z odrobiną żartu-ale w takiej debacie-Janku-nie oczekujesz chyba,że będziemy się głaskali po d....)-na zakończenie dodam,byś mniej używał wielokropków po literach na d i w.Zawsze ktoś czytający -może te wypowiedzi wziąść za manfestacje słowną dojrzewającego seksualnie 12-latka :)) :)) :))
mimo wszystko pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek

alek 64 pisze:na zakończenie dodam,byś mniej używał wielokropków po literach na d i w.Zawsze ktoś czytający -może te wypowiedzi wziąść za manfestacje słowną dojrzewającego seksualnie 12-latka laughing
Ty masz chyba jakieś obsesje.
alek 64 pisze:mimo wszystko pozdrawiam
i ja mogę pozdrowić, na pożegnanie, bo wątpię abyś się tu jeszcze pojawił.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Janku, nie poznaję Cię...Tak się dać sprowokować :?
ODPOWIEDZ