Bo to się zwykle tak zaczyna...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
janek754

Post autor: janek754 »

gb pisze:Ale przyznasz, że transponowanie własnych przekonań na dyskusję o uregulowaniach prawnych w 40-milionowym kraju, w dodatku wykorzystywane wyłącznie w ramach demagogii - to nie jest postępowanie właściwe?
Transponowanie przekonań i poglądów na dyskusję o uregulowaniach prawnych jest w zasadzie rzeczą naturalną, choć oczywiście zgodzę się że demagogia i wynikający z niej populizm nie są dobrym sposobem na prowadzenie dyskusji, ani też nie ułatwiają dialogu, a nawet dokładnie odwrotnie.
Niestety z drugiej strony demagogia to poniekąd język polityki, trudno więc się dziwić że jest tak często wykorzystywana.
Ale cóż ja czy Ty możemy na to poradzić ?

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

gb pisze:To znaczy jest jedna pewna metoda - która pozwala określić zasoby złoża. Należy je wyeksploatować - do końca, do imentu. Wtedy możemy ze 100% dokładnością określić jak zasobne BYŁO to złoże. Podkreślam słowo: było
Jeden z moich yłych szefów, bardzo solidny inżynier twierdził, że zna tylko jeden most wykonany całkowicie zgodnie z dokumentacją - ano taki dla którego dokumentację sporządzono po zakończeniu budowy.

PS.
Ew. niedowiarków zapewniam - w przypadku niewielkich mostów jest to całkowicie możliwe i nie stanowi wielkiego problemu, wystarczy niewielki szkic. Nie wiem jak jest teraz ale swego czasu zdrowy i mocny chłop miałby problem aby unieść tylko jeden komplet dokumentacji. W przypadku mostów z prefabrykatów nie znam ani jednego mostu, którego szerokość byłaby zgodna z dokumentacją, zawsze jest szerszy a doświadczony kierownik budowy doskonale wie o ile conajmniej trzeba powiększyć przyczółki. Dociekliwi niech spróbują odpowiedzieć na pytanie dlaczego tak jest, to bardzo proste.
Jestem gorszego sortu...
janek754

gb pisze:to bardzo skuteczny chwyt demagogiczny - wmawianie, że "język polityki - to język demagogii" Ale nieprawdziwy.
Język polityki skutecznej - to raczej: kłamstwo
A czym jest choćby przedwyborcze kłamstwo, jak nie czystą demagogią :)
A właściwie prawdziwy wyłącznie dla polityki nieskutecznej.
Ja wiem czy nieskutecznej ?
Myślę że to w dużej części zależy od odbiorców i zamierzonego celu.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Mój wykładowca mechaniki stosowanej, zresztą czynny i praktykujący konstruktor, gdy przyniosłem projekt skrzyni przekładniowej, roześmiał się tylko i zapytał, jak mi się ta skrzynia podoba. Odparłem, że wygląda dziwnie, ale nijak nie dało się tego sensownie zaprojektować, by byc zgodnym ze wszystkimi normami i normatywami.
Powiedział wtedy coś dla mnie niespodziewanego
Proszę pana, niech pan najpierw narysuje to tak, żeby miało ręce i nogi, a, o ile będzie miało rece i nogi, to i obliczenia się znajdą. Tak zrobiłem, zbudowałem, działało i przeszło pomyślnie wszelkie próby wytrzymałościowe z nawiązką.
Może nich co niektórzy wsłuchają się najpierw w swoje serce, sumienie, odczucia, spojrzą na swe poglądy z dystansem, a dopiero potem szermują cudzymi frazesami, hasłami i górnolotnymi myślami rodem z wieców, masówek, marszów i zgromadzeń :-)
Cosik mi się widzi, że i wspólna prawda szybko by się wtedy znalazła
Awatar użytkownika
Janek

Jestem gorszego sortu...
janek754

Janek pisze:A propos kłamczuszków:
Rozumiem że bramkarz stoi pierwszy z prawej ? :)

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

gb pisze:Prezes jest pojętnym uczniem - więcej takiego błędu nie popełni
myślę, że przeceniasz inteligencję Prezesa, człowiek tak przekonany o swej racji i dziejowej roli nie będzie kalkulował (chyba, że specjaliści od pijaru mu każą), wykorzysta każdą sposobność, by dojść do władzy, jakiejkolwiek, byle mógł zbawiać, karać i, być może, nawet wielkodusznie przebaczać
janek754

gb pisze:Kłamstwo to konkret.
Jeśli Cię świadomie okłamię, a Ty mi tego nie będziesz mógł udowodnić, nie będzie to kłamstwem ?
gb pisze:Nie ma przedwyborczego kłamstwa. Jest przedwyborcza demagogia.
Wszystko zależy od perspektywy i punktu widzenia.
Jeśli przedwyborcza obietnica jest wypowiadana z pełną świadomością tego że nie zostanie spełniona, to jest demagogią czy kłamstwem i dla kogo ? Dla wypowiadającego czy dla słuchaczy ?
I jak to się zmienia w perspektywie czasu ? Czy po czterech latach, nadal demagogia pozostaje tylko demagogią czy staje się czymś więcej ?
gb pisze:Demagogia - to nie kłamstwo.
Jak już coś to nie tyle "nie kłamstwo" co "nie tylko kłamstwo".

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

gb pisze:Zabijanie - to odbieranie życia. Pojęcie "nienarodzone" - sugeruje, że życie się jeszcze nie rozpoczęło - nie było narodzin.
Oj, oj cóś tu nie tak.

Zapłodnienie = poczęcie
Poczęcie to powstanie nowego życia
..., a kto targa się na życie postępuje niezgodnie z kodeksem karnym.

http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaz ... =listRoots
...i nie jest to żaden katolicki artykuł.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

dagomar pisze:myślę, że przeceniasz inteligencję Prezesa
Prezes jest pojętnym uczniem - najlepszym tego dowodem jest, że się nawet ani słówkiem nie zająknął na temat ew. prowokacji z Aprilo Bruno. Pzed chwilą wysłuchałem też rozmowy z europosłem PiS Arturem Porębą na temat zakończenia negocjacji w Brukseli - wyważona, grzeczniutka, żadnych pouczeń itd. Widać się zorientował, że w świetle faktów bajeczki o dobrym wujku Cameronie nikt nie kupił. UE to UE, nie można pieprzyć trzy po trzy o Smoleńsku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gb - ale ani ja, ani Ty, ani nawet niejaki nicpoń nie jesteśmy (p)osłami, więc nie musimy się w swoich wypowiedziach ograniczać do pojęć zdefiniowanych w polskim prawie i możemy nazywać pewne rzeczy po imieniu.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:
gb pisze:Zabijanie - to odbieranie życia. Pojęcie "nienarodzone" - sugeruje, że życie się jeszcze nie rozpoczęło - nie było narodzin.
Oj, oj cóś tu nie tak.

Zapłodnienie = poczęcie
Poczęcie to powstanie nowego życia
..., a kto targa się na życie postępuje niezgodnie z kodeksem karnym.

http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaz ... =listRoots
...i nie jest to żaden katolicki artykuł.
Krzymul - krótko i węzłowato:

1. Dlaczego specjalna ustawa aborcyjna - wystarczyłoby dodać paragraf do odpowiedniego artykułu KK
2. Dlaczego kobieta nie jest karana?

Aha - jestem przeciwnikiem aborcji.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:1. Dlaczego specjalna ustawa aborcyjna - wystarczyłoby dodać paragraf do odpowiedniego artykułu KK
2. Dlaczego kobieta nie jest karana?
A to nie jest tak, że to nie jest ustawa tylko nowela KK? Nie wiem szczerze mówiąc, proces formowania polskiego prawa polegający na mnożeniu bytów i tworzeniu często wzajemnie sprzecznych ustaw nie jest dla mnie do końca zrozumiały.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:A to nie jest tak, że to nie jest ustawa tylko nowela KK?
Ustawa, ustawa....Nawet można powiedzieć specustawa
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:ale brak kultury i ogłady towarzyskiej
Nadmierna delikatność. To jest gruba aberracja psychiczna wymagająca intensywnego leczenia. Tak na moje oko - większość facetów z SALON24 i Nowy Ekran to dewianci.
Jestem gorszego sortu...
janek754

gb pisze:Tu jest popełnione wiele nadużyć semantycznych
Jeśli ktoś uważa że aborcja to zabijanie, to tłumaczenie mu niezasadności poglądów semantyką wydaje się być zwyczajnie śmieszne :)

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

Pogubiłem się w tym wszystkim, to zbyt skomplikowane dla prostego inżyniera.

Przypomina mi słynny skecz Adolfa Dymszy - facet na koncercie przygląda się puzoniście, krzywi się niemiłosiernie (ach jak on się krzywił!). W końcu zrywa się z miejsca - Panie, ja jestem od 30 lat ślusarzem - to się musi dać wyjąć!

Błagam, nie rozpoczynajcie dyskusji o in vitro!

PS.
A biedny Aprilo Bruno o chlebie i wodzie, bez krawata, paska i sznurowadeł! I za co to wszystko? Proste, każdy w kiciu mówi, że za niewinność. Panie Bruno, przyznaj się pan, że w tym Smoleńsku to pan... Zyska pan sławę Herostratesa a my święty spokój.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze: Panie Bruno, przyznaj się pan, że w tym Smoleńsku to pan...
Nikt mu nie uwierzy. Za chudy w uszach, z takim perfekcjonizmem to on może wysadzać .... kury szczać. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:to on może wysadzać .... kury szczać.
Razem z Gmyzem, też ekspert.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Janek pisze:bajeczki o dobrym wujku Cameronie
... i naszym Gary Cooperze :))

Z tym że chyba jednak nie Cameron i Gary Cooper, lecz Kamerun (a może Gabon) i kaczy kuper. Reszta z grubsza się zgadza. ;-)
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ