Trybunał Konstytucyjny

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gb pisze:laczego więc napisanie tego wprost - jak jesteś odbierany (przynajmniej przeze mnie) - uważasz za próbę obrazy?
Wiele razy dawałeś dowody, że pomysły na Polske Platormy Obywatleksiej oraz praktyka jej wąłdzy były ci bliskie jednak nie imputowałem ci bycia predstawicielem władzy.

Może trudno to zrozumieć, że akt, że w pewnych sprawach zgadzam się z PiS oraz nawet na nich pierwszy raz w życiu zagłosowałem (choć głównie dlatego, że kandydował ktoś kogo dobrze znam) nie sprawia, że jestem przedstawicielem tej władzy i muszę się za nią tłumaczyć.

Choć przyznaje się szczerze, ze gdy mnie PiS juz naprawdę mocno wkurza to gdy zobacze histerię po stronie nazwijmy ją roboczo "salonowej" przechodzi mi zlośc zupełnie :)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Gabriel

Post autor: Gabriel »

gb pisze:
Gabriel pisze:Mam pytanie. Dlaczego tak często używasz " " ?
Bo uważam, że tak powinienem
"Rozumiem"
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

gb pisze:Możliwych jest kilka scenariuszy - ale każdy z nich praktycznie musi zakładać obstrukcję z jednej - lub drugiej strony.
Obstrukcja występuje wtedy, gdy oddawanie stolca ma miejsce rzadziej niż jeden raz na dobę, więc raczej można założyć obstrukcję tylko z jednej strony, bo druga ma ewidentną sraczkę. Wystarczy poczytać/pooglądać jakiekolwiek media, czy "przelecieć" podstawowe portale.

Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Należy zwrócić uwagę na pogląd, iż do czasu ogłoszenia wyroku TK w tej sprawie, Prezydent był zobowiązany przyjąć ślubowania od wszystkich 5 sędziów nawet jeśli ustawa była niekonstytucyjna. Związany jest on z dwoma czynnikami:
Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan może zrobić.

No i sie okazało, że jednak może.

Janku - wyobraź sobie mecz piłkarski gdzie jedna drużyna fauluje na potęgę, sędzia udaje, że tego nie widzi za to dyktuje karne z rękawa a piłkarska federacja ma to w nosie. Czy można miec pretensje, że druga drużyna w tkaiej sytuacji tez bedzie faulować? No można, ale to byłoby smieszne.

Poprzedni Sejm wybrał sędziów z naruszeniem prawa i usiłował z domniemania konstytucyjnosci wymusic na prezydencie zaprzysiezenie nielegalnie wybranych sędziów. Trybunał zakazywał Sejmowi podejmowania uchwał co jest absolutnie niedopuszczalne. Na końcu obecny Sejm i PiS też zagrali nieczysto.

Ale jak to było w pewnym filmie - jak wszyscy gracze oszukuja wygrywa lepszy. Gdyby PiS zagrał czysto - wygraliby oszuści.

Wygląda wiec na to, że PiS chce wywrócić ten oszukańczy stolik do gry, ale wczesniej chce odzyskać swoje zetony

Aha - w zalinkowanym tekscie jest kilka niescisłosci. Pierwsza z brzegu:
Sędziowie nie mieli wpływu, jakie poprawki będą wprowadzali posłowie a decyzję podejmował Sejm większością głosów.
Wystarczy zobaczyć stenogramy prac w komisji i kto w nich uczestniczył i kto opiniował poprawki.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:gdy mnie PiS juz naprawdę mocno wkurza to gdy zobacze histerię po stronie nazwijmy ją roboczo "salonowej" przechodzi mi zlośc zupełnie
Skądś takie podejście do sprawy znam, a najgorsze że boleśnie pamiętam.
Zapytano mnie otóż ongiś... nawet bardzo ongiś, gdy przyznającemu rację protestującym we wcale nie jakiejś fundamentalnej sprawie zapytano mnie:
- A czy pan (tu następowała pomijalna, bo w tym miejscu nieistotna tytulatura) sobie zdaje sprawę, kto za tym protestem stoi? I jakim siłom to służy?
No... zdawałem sobie sprawę, ale słuszność jednoznacznie logicznej racji stawiałem jednak powyżej tego. I wtedy mnie uświadomiono, że właśnie w tym momencie i w ten sposób sprzeniewierzam się racji "jedynie słusznej". Jest na tym forum kilka osób, które dobrze wiedzą, co to wtedy znaczyło...
Jaki stąd wniosek?
Ano taki, że niewątpliwie stanąłeś mefi bardzo czujnie po stronie aktualnie "jedynie słusznej" racji. I sam tę rację tu werbalnie określiłeś!
No to się nie dziw, że Grzegorz prawidłowo ocenił, która strona barykady jest mentalnie Twoją?
A sytuacja powoli, acz jednoznacznie zmierza w kierunku: "kadr jak z Wajdy: człowiek, sztandar, dymu chmury. Bracie, ale były rajdy...!"
Obyśmy... potem mieli jeszcze ochotę... pojechać w góry!
No i żebyśmy w tych górach nie musieli rzygać na widok... napotkanych.

P.S.: Gdyby komuś przyszło do głowy żachać się także na moje cudzysłowy i wielokropki, to wyjaśniam, że używam ich zgodnie z odczuwanymi emocjami i jestem świadomy, że te akurat emocje i tak samo jak ja nie każdy musi... odczuwać. Może prościej: jedną z funkcji cudzysłowu jest oznaczenie, że nie każdy musi jego wnętrze rozumieć jednoznacznie tak jak brzmi formalna definicja słownikowa...

Poznawajmy swe odmienne poglądy, bo to nas zwyczajnie... rozwija, ale wzajemnie je szanujmy i nie zastępujmy argumentów inwektywami.
Wymiana nawet najbardziej odmiennych poglądów - tak, bo to rozwija.
Agitacja - nigdy, bo to otumania!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:A czysta gra - dodałaby PiS-owi czegoś w rodzaju splendoru. Mógłby wykazać niedowiarkom, że "walczy" po dobrej stronie mocy, bo przecież "oliwa sprawiedliwa zawsze na wierzch wypływa"
Owszem, odnieść moralne zwycięstwo. W sumie powinno cie cieszyć, że tego typu powstańcze myslenie bedace przyczyną licznych klęsk odeszłow w niebyt na prawicy ;)

Moje zdanie jest takie, że PiS przelicytował i popełnił błąd, który może sie zemscić za kilka lat. Ale z drugiej strony nie ma mowy o zamachu na demokrację. To tylko (albo aż) polityka. Czyli gra w karty z zawodowymi oszustami.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:No toż pisano wcześniej - po co w ogóle licytował?
Nie miał wyjscia. Gdyby prezydent tak jak mu kazano zaprzysiągł nielegalnie wybranych sędziów byłoby pozamiatane. Węc plan minimum to było ugranie tych dwóch grudniowych. Widocznie ktoś uznał, że jest szansa ugrać wiecej.
gb pisze:Tak jak nie można być "trochę w ciąży", tak jak nie ma czegoś takiego jak "jesiotr drugiej świeżości" - tak samo twierdzenie, że "walczymy o przywrócenie demokracji stosując niedemokratyczne metody" - to totalna bzdura.
Niekoniecznie taka bzdura jak ci sie wydaje. Pytanie co naprawdę chcą uzyskać. Czy pełną kontrolę czy przywrócenie demokracji. To wie tylko JArosław Kaczyński obawiam się. Tak czy owak - w tej chwili trudno wyrokować. Fakt faktem, że system IIIRP demokracją był tylko fasadowo. Nie jest to jakaś wielka sensacja bo nawet USA ma z demokracją kłopot (patrz kilka ostatnich wyroków ichniego Sądu Najwyższego) nie mówiąc już o Europie. Dlatego nie dziwi brak oporu społeczeństwa przeciw oraniu tego systemu - za to zrozumiały jest opór tych dotychczasowych elit, które współrządziły krajem na krzywy ryj.

Tak naprawdę wszystko zalezy od tego czy PiSowi uda się poprawić byt ludzi, polikwiduje szklane sufity i kolesiostwo czy też zastąpi jeden ukłd innym. Jeśli to pierwsze - ujdzie im na sucho dużo. Jeśli to drugie - skończą w pierdlu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:gb napisał/a:
Tak jak nie można być "trochę w ciąży", tak jak nie ma czegoś takiego jak "jesiotr drugiej świeżości" - tak samo twierdzenie, że "walczymy o przywrócenie demokracji stosując niedemokratyczne metody" - to totalna bzdura.

Niekoniecznie taka bzdura jak ci sie wydaje. Pytanie co naprawdę chcą uzyskać. Czy pełną kontrolę czy przywrócenie demokracji.
/-/
Tak naprawdę wszystko zalezy od tego czy PiSowi uda się poprawić byt ludzi, polikwiduje szklane sufity i kolesiostwo czy też zastąpi jeden ukłd innym.
Już to raz tu pisałem, ale widać... nie dotarło. Dokładnie to samo robił wcale nie jako pierwszy Juliusz Cezar, a po nim wielu innych szukających przykrywki naprawy ustroju demokratycznego dla swoich wyłacznie jednowładczych posunięć.
I też zawsze znajdowali się beznadziejnie szukający... nadziei - by nie użyć bardziej adekwatnych określeń.
Jak się pamięta, jak kończyli oni wszyscy od tyranów starożytnych począwszy, a na Saddamie Hussaajnie i Muamarze Kadafim kończąc... niekoniecznie, to wystarczy... przynajmniej tym myślącym samodzielnie bez narzuconych ukierunkowań.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Ciekawy, chociaż mocno pesymistyczny tekst Żakowskiego.

http://zakowski.blog.polityka.pl/2015/1 ... lacyjnego/
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt - Cezar nie byl pierwszym co siegnal po wieksza wladze dla ratowania Republiki, Cezar byl ostatnim. Przedtem dyktatorzy oddawali wlasze gdy nie byla juz potrzebna.

Gb - demolracja to nie tylko wybory. To takze duzo innych mechanizmow, np pluralizm mediów. Gdy przez wieksza czesc 25 lat wolnosci bylo to komcesjonowane dla jednego srodowiska nie ma mowy o demokracji. Dopiero internet wyrownal szanse
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

GB - wybory to ttlko jeden z elementow demokracji. Finalny akt wyboru wladzy. Ale to co ta wybrana moze oraz jaki jest wybór tez jest wazne.

Za PRLu tez byly wybory

Co do pytania o dyktatorow to taki znawca historii jak ty na prwno nie mógł nie slyszec o Cincinnatusie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

A miała być garstka osób na manifestacji...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

gb pisze: fasadowa
http://www.uwazamrze.pl/artykul/988214/ ... demokracja

Niemiecka Republika też była Demokratyczna, tak samo jak jest Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna. Co z tego, że z nazwy. Oczywiście w Polsce to funkcjonowało/uje inaczej niż w wymienionych powyżej państwach, ale można by powiedzieć o demokracji wybiórczej, na zasadzie Kalego.
UważamRze, nie ma czegoś takiego jak demokracja w czystej postaci.

Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Grzegorzu - czy istnieje procedura pozbawienia doktoratu?

Janukowycz uciekł do Rosji. Budapeszt?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, to ile tam było, na stronach GW dobili juz do miliona?

A serio mowiac, frekwencja niespodziewanie dobra. Widac, ze Petru w roli Lidera opozycji czuje sie coraz lepiej.

Moze toi dobrze, ze PiS poczul, ze nie jest juz bezkarny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Janku, to ile tam było, na stronach GW dobili juz do miliona?
Zajrzyj to się dowiesz....
mefistofeles pisze:A serio mowiac, frekwencja niespodziewanie dobra. Widac, ze Petru w roli Lidera opozycji czuje sie coraz lepiej.
Raczej frekwencja spodziewanie dobra. Nie to jest jednak istotne - przekrój społeczny, bardzo dużo młodych ale i dorosłych. Wszyscy tacy, że można by z nimi bez obawy spać na sali zbiorowej w 5-ce, bez obawy, że rąbną portfel albo aparat fotograficzny. No i nie narzygają do butów.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Janku, to ile tam było, na stronach GW dobili juz do miliona?

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... Czolka3Img

młodzieżowka PiS bie próżnuje
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:mefistofeles napisał/a:
Janku, to ile tam było, na stronach GW dobili juz do miliona?

http://wiadomosci.gazeta....html#Czolka3Img

młodzieżowka PiS bie próżnuje
Hehe, widzę mefi, żeś się zabrał z naiwnym towarzystwem na jeden wóz, daleko zajedziesz :D

Pragnę zwrócić uwagę na coś takiego jak kultura manifestowania.
Piękny kontrast choćby z tym co przedwczoraj :-P
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze: Wszyscy tacy, że można by z nimi bez obawy spać na sali zbiorowej w 5-ce, bez obawy, że rąbną portfel albo aparat fotograficzny. No i nie narzygają do butów.
Pełna kultura, nie to co te oszołomy z pisu.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ