Likwidacja szlaku przez Tomanową Przełęcz i na Bobrowiec

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
igła

Post autor: igła »

chief pisze:Drogi nieznakowane w terenie zabraniającym uprawianie taternictwa i jakiej kolwiek turystyki (np. Kominiarski W., Dol.Pyszniańska, Kamienista-Tomanowy W. Polski, Kopy Liptowskie)
Ty podałeś w przykładzie Szpiglasowy W. – Wrota Chałubińskiego.
To mój sprzeciw polega na tym, że nie bardzo rozumiem jak może być u kogoś czymś przyjemnym łamanie prawa Parku, narażanie się na mandat, a szczególnie świadomość że w jakiś sposób niszczy sie coś kto inny specjalnie zamknął, dla celów ochrony tego czegoś. Mam na swoim koncie parę takich "złamań" i nie pamiętam abym sie tam czuł wyluzowany i komfortowo.....gdyż posiadałem ta świadomość, ze gdyby takich jak ja było więcej to teren ten nie miałby żadnego celu ochroniarskiego. Zawsze raczej miałem tam wyrzuty sumienia....jednak, ze jestem w tym względzie egoista, to mój egoizm zwyciężał....
<chief>

Gdyby ziściło się to o czym piszę w tym temacie to wierz mi, że ostatniemu psu z kulawą nogą chciałoby się ścigać ludzi za to, że pójdą tam gdzie ich szlak poprowadzi niezależnie od tego czy będzie to droga przez Ornak, Kościeliską czy Tomanowy Wierch, Gładką przełęcz, Liptowskie Mury, Dolinę Piarżystą itd. itd
igła

Smolik pisze:Bo z ludżmi trzeba rozmawiać, a nie się stawiać.
Po co się mają za nami uganiać skoro więcej roboty na znakowanych szlakach mają,a po za tym jeżeli się ktoś zapuszcza w przysłowiowe zadupia gdzie nawet kopczyk ciężko wypatrzeć ,znaczy się ,że świdomością górską ochraniarzą nie ustępuje.
Święte słowa Smolik. Nic dodać, nic ująć.

Pozdrawiam
igła

Janek pisze:Igła i Erynie

Trochę fundamentalizm przez Was przemawia.

Faktycznie, trochę pewnie przemawia ale chciałoby się, żeby było jakoś znowu normalnie w tych Tatrach. Wiem, że się nie da i w zasadzie to sa marzenia ściętej głowy ale nic to. Mam to gdzieś. Od 01.10 bedę bawił w Kieżmarskiej i to jest teraz najważniejsze.
ODPOWIEDZ