Wybory - wyniki

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

andy67 pisze: forumowej ofiary prześladowań
Janek pisze:- parę osób zauważyło, że lubisz być prześladowanym
Skąd takie wnioski ... misiaczki ? ;-)

Chłop żywemu nie przepuści...nie ?
Janek pisze:Ale studiował, żył i umarł w Lublinie
Gwoli ścisłości, do szkoły podstawowej, liceum i na studia uczęszczał w Wielkopolsce, poza epizodami w UJ i KUL.

PS.
W Donauwörtht jadłem "Przysmak Stalina", nie znaczy to, że był Bawarczykiem.
W Lublinie często zajadam "Napoleonki" - pyszne, jadłeś ? ;-) :))
Janek pisze: zapomniałem nazwy restauracji
Hades.

PS1. Chopin umarł w Paryżu, ale jakoś nikt o nim nie mówi : pianista/kompozytor z Paryża.

PS2. O Skłodowskiej też można by co nieco powiedzieć ...... itd, itd....
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Minister Sikorski nas do reaktywowanej Czwartej Rzeszy przyłancza ;-) a tu taka cisza ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:Minister Sikorski nas do reaktywowanej Czwartej Rzeszy przyłancza ;-) a tu taka cisza ?
Widzisz - poskładałem zdjęcia z Wadi Rum. Wrzuciłem na Picasę. Podłożyłem tą mużykę:

http://www.youtube.com/watch?v=FqeGnHtb ... re=related

I tak sobie słucham i oglądam. Błogostan, Andy, błogostan!!!

Niestety nie podzielę się bo nie znam programu, który taki 55-minutowy film przerobił na link na forum.

A potem jeszcze i to:

http://www.youtube.com/watch?v=nfYr_4Tl ... re=related
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze:Minister Sikorski nas do reaktywowanej Czwartej Rzeszy przyłancza
No bez jaj. Ale farmazony gadał niesamowite.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze:Minister Sikorski nas do reaktywowanej Czwartej Rzeszy przyłancza
No bez jaj. Ale farmazony gadał niesamowite.
O przepraszam, ja tylko powtarzam po posłach i prezesie PiS.

A czy farmazony ? Trzeba w końcu tę Unię pchnąć do działania i do określenia się czym ma ona być.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:No bez jaj. Ale farmazony gadał niesamowite.
http://www.youtube.com/watch?v=WIegDmEkVSU

Rp. - Więcej McCartneya, mniej Ziemkiewicza :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:A czy farmazony ? Trzeba w końcu tę Unię pchnąć do działania i do określenia się czym ma ona być.
No trzeba, ale bynajkniej nie w tę strone w któą postuluje Sikorski. Unia jako projekt ekonomiczny ma sens. Jako projekt polityczny wykłada się na pierwszych trudnościach. To chyba jasne, że dalsza integracja polityczna jest złym pomysłem. Teraz widać, że wspólna waluta była już złym pomysłem a co dopiero jakies wspólny rząd. Wiem, że to tak fajnie brzmi w teorii, ale w praktyce każdy dba o własne interesy.
Grzegorz Braun
Filanc

Post autor: Filanc »

Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Jako projekt polityczny wykłada się na pierwszych trudnościach. To chyba jasne, że dalsza integracja polityczna jest złym pomysłem. Teraz widać, że wspólna waluta była już złym pomysłem a co dopiero jakies wspólny rząd. Wiem, że to tak fajnie brzmi w teorii, ale w praktyce każdy dba o własne interesy.
Idąc twoim tokiem rozumowania to nasz kraj tym ma jeszcze mniejszy sens niż Unia, bo w czasie rządów PiS a potem PO współpraca rządu z główną partią opozycyjną była i jest praktycznie żadna. I u nas nie tylko "każdy dba o swoje interesy" (co chyba akurat normalne) ale chce jeszcze do tego zgnoić tego drugiego.

Najświeższy przykład to właśnie reakcja PiS na wystąpienie Sikorskiego - zamiast sensownego głosu w dyskusji mamy od razu IV Rzeszę, Trybunał Stanu i wotum nieufności.

Sorry Mefi ale w Unii to dużo lepiej wygląda niż na naszym podwórku.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy - nie do końca, bo jednak wspólnota narodowa jest chyba najsilniejszym więzem, może po wspólnocie rodzinnej. Zobacz przykład Czechosłowacji - jak dwa narody żyją w jednym państwie narastają napięcia między nimi. Jak każdy ma sowje pąństwo mogą pokojowo współpracować. Tak to działa i na tym dotąd opierałą się Unia Europejska. Dopóki kilkanascie lat temu nie zaczęto zacieśniać więzów kosztem suwerenności państw co sprowadziło mniejsze państwa do roli wykonawców woli Niemiec i Francji.

Druga rzecz to fakt, że Unia nie jest demokratyczna. Zarządza nią kasta urzedników z Brukseli, ludzi, kórych nikt nie wybiera, nie mających żadnej legitymacji do rządzenia poza tą, którą sami sobie nadali. Antydemokratyczność Unii widać w tym jak postępuje się z wynikami referndów - gdy odrzucono Taktak Konsytytucyjny zmieniono jego nazwę i przeforsowano w spósób nie wymagajacy referendum. A w kraju, który mimo wszystko referendum zrobił zrobiono je po raz kolejny.

Naprawdę - nie tędy droga.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:andy - nie do końca, bo jednak wspólnota narodowa jest chyba najsilniejszym więzem,
Sugerujesz że PO i PiS to reprezentanci różnych narodów ? Bo od czasu wyborów wygranych przez PiS mamy tylko napierdalankę i końca nie widać. Nawet Kargul z Pawlakiem co jakiś czas potrafili się dogadać. :D

Mefi - nie chodzi mi o to czy akurat "tędy droga" a o to że w Unii jednak jakoś można się porozumieć, osiągnąć consensus, a na naszym podwórku największa partia opozycyjna od razu wali pałą. I tak jest od lat.

Ktoś musi tę naszą Unię pchnąć do działania, bo póki co to od kilku lat jedynie doraźnie łatamy (jako Unia) rozmaite problemy, a nie wiadomo właściwie co dalej, czym my jako Unia chcemy być. I jeśli dzięki Sikorskiemu coś w tej sprawie drgnie to trzeba się cieszyć, zabrać głos, rzucić swoje pomysły, a nie wymachiwać Konstytucją.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Przede wszystkim należałoby sobie odpowiedzieć na pytanie co to znaczy "suwerenny kraj". Bezpośrednio po wojnie, gdy runęły potęgi Francji i Imperium Brytyjskiego to tak naprawdę suwqerynnymi krajami były tylko Stany Zjednoczone i Związek Radziecki. Potem doskoczyły jeszcze i Chiny i być może Japonia a i co do Chin mam wątpliwości. Teraz niektórzy twierdzą, że Indie oraz Brazylia.
Dla mnie definicja kraju suwerennego to to, czy pełni on jednocześnie funkcję "starszego brata". Jeśli tak to nadal Stany Zjednoczone i Rosja oraz Chiny (choć one raczej "starszym bratem" nigdzie nie są.
Drugi wyróżnik to waluta. Nikt chyba nie zaprzeczy, że przez wiele lat po wojnie, taką walutą "światową" był dolar. W bloku radzieckim niby nim był rubel ale to było pomieszanie z poplątaniem.
Teraz jest dolar i euro i na tym lista się kończy.

Pewien mądry facet powiedział mi kiedyś, że miarą "dobroci waluty narodowej" jest to czy chętnie ją pobierają jako zapłatę za swoje usługi panienki lekkiego prowadzenia. No to tylko dolar i euro, choć z euro bywa różnie. Na Bliskim Wschodzie raczej dolar i to w odniesieniu do wszelkich "usług" też, np. za korzystanie z WC - "łan dolar" to jest standard. Jak nam w Chorwacji w Dubrowniku GPS za cholerę nie chciał zaprowadzić na ul. Krivą, gdzie mieliśmy kwaterę to taksówkarz, który zaoferował usługę pilota powiedział "10 euro" a nie żadne tam kuny (Kriva okazała się mieć 2 metry szerokości i być przejściem dla pieszych). W Polsce w coraz większej ilości publicznych kibli wisi wymiennie pół euro lub nawet 1 euro jako zamiennik opłaty w zł.

Unia Europejska musi podążać w kierunku coraz bardziej ścisłej federacji, alternatywą jest tylko degradacja Europy do roli zadupia i peryferiów. Jak to powiedział w jednym z wywiadów Sikorski, nieśmiało się mówi o prezydencie UE wybieranym w głosowaniu powszechnym w całej Unii - jeśli ktoś wierzy, że w takim głosowaniu zostałby wybrany Niemiec, Francuz lub Anglik to jest naiwniakiem.

A wrzask podniesiony przez Kaczyńskiego - naiwny i kłamliwy. To tak jakby ogłosić faceta, który obejrzał się na ulicy za dziewczyną za zdecydowanego i permenentnego kurwiarza.. A w dodatku niech sobie krzyczy ile wlezie, sam się tylko ośmiesza bo w Sejmie ani wotum nieufności ani Trybunał Stanu nie przejdzie. Ja bym raczej optował za Trybunałem Stanu dla Kaczyńskiego za notoryczne szkodnictwo.

PS.
W Chorwacji (waluta narodowa "kuna" jak najberdziej) w każdej restauracji jest cennik w kunach i euro, podobnie w sklepach jubilerskich i z pamiątkami oraz przy wstępach do muzeów, miejsc zabytkowych itd. Byt określa świadomość powiedział klasyk.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze: PS.
W Chorwacji (waluta narodowa "kuna" jak najberdziej) w każdej restauracji jest cennik w kunach i euro, podobnie w sklepach jubilerskich i z pamiątkami oraz przy wstępach do muzeów, miejsc zabytkowych itd. Byt określa świadomość powiedział klasyk.
Ale to raczej świadczy o słabości narodowej waluty.
Na Ukrainie od lat rządził dolar i nic innego, lokalna waluta (hrywna) się prawie w ogóle nie liczy.
Od jakichś dwóch - trzech lat euro stopniowo wypiera dolara.

W miejscowościach przygranicznych aż po Lwów włącznie z uszanowaniem traktowana jest złotówka, na Krymie - rubel.

Basia
Awatar użytkownika
Janek

Basia Z. pisze:Ale to raczej świadczy o słabości narodowej waluty.
No właśnie - i dlatego mnie śmieszą te "uczone wywody" o nędzy euro.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:No właśnie - i dlatego mnie śmieszą te "uczone wywody" o nędzy euro.
Ale jak Niemcy ostatnio wystawili na sprzedaż swoje obligacje to okaząło się, że brakuje chętnych na ich zakup.

Co Chorwacji - to mały kraj, przyjmowanie zapłaty w Euro to raczej wyjscie naprzeciw wygodnictwu turystów. W Bośni wogóle nie wyminiałem waluty, wszędzie płąciłem Euro (ale tam akurat kurs ichniej marki do Euro jest sztywny, bo bosnaicka marka konwertybilna jest powiązana sztywno z dojczmarką i wg tego samego kursu przleicza się na Euro).

Co do Unii - dobrze napisana Federacja jest chyba lepsza od obecnej biurwokracji, gdzie decyzje zapadają nie wiadomo gdzie i kiedy, tu zgoda. Ale boje się, że przyjdzie moment, że w imię jedności państwa będą wybuchac wojny domowe. Bo wyjscie z Federacji nie jest już takie proste niż ze wspólnoty międzynarodowej.
Grzegorz Braun
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

Widać, że jak trzeba to ci goście z kuratorium potrafią się wykazać prawdziwie rewolucyjną czujnością.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Mało zdjęć z Tatr pisze:Widać, że jak trzeba to ci goście z kuratorium potrafią się wykazać prawdziwie rewolucyjną czujnością.
A bo to jest tak, że władza zawsze ma pretekst by sie polansować i tego nikt się nie czepi nigdy. Kiedyś w moim liceum chcial się polansowac prezydent miasta kandydujący na nastepną kadencję (to były pierwsze wybory bezpośrednie). Liczył, że będzie łatwo i przyjemnie, przeszło do pytań. Zadałem jedno - zrobił się czerwnony, coś tam bełkotał, inni poszli za ciosem, dopytali i gościu wyszedł na głupka. Wybory przegrał kilkudziesięcioma głosami, więc poczytuję to sobie za zasługę :P
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ