Samochód - przyjemność czy udręka ?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
janek754

Post autor: janek754 »

mefistofeles pisze:mobile zaś w Europie.
Jak to by było po Polsku ?
Przenośka ? Ruchomka?
Janek pisze:Chyba jednak COP
Zdecydowanie.
COK to jest taki wydział u mnie w firmie.
Człowiek już od tej roboty (niewydajnej) głupieje :)

Pozdrawiam
Jan
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2013 przez janek754, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

janek754 pisze:Ruchomka
ruchawka, ruchanko ;)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

mefistofeles pisze:ruchawka, ruchanko
Kolega do koleżanki:
Dzwonię do Ciebie Kasiu w sprawie ruchanka które Ci obiecałem załatwić ...
albo
Konsultant do klienta:
Czy jest Pan zadowolony ze swojego ruchanka ?

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:
janek754 pisze:także zakłady wybudowane w ramach COK.
Chyba jednak COP... :-P

PS.
Każdy inżynier co się zgłosił do pracy w Hucie Stalowa Wola dostawał na dożywocie połówkę całkiem ładnego bliźniaka. Dziś by to uznano za lewacką fanaberię. Płacono też lepiej niż w innych fabrykach.
Mojego dziadka (był inżynierem, ale wcale nie specjalności hutniczej) jak przyjmowali w 1936 r. do Huty Kościuszko w Chorzowie to też dostał od razu dom.
Niestety w czasie wojny i po niej wszystko stracili.

Śląsk - a zwłaszcza Katowice i Chorzów były w okresie międzywojennym też bardzo mocno doinwestowane. A po drugiej stronie granicy - Bytom, podobno jedno z najbogatszych miast niemieckich.
A teraz Bytom to prawie ruina, aż żal patrzeć.
Ale to już niestety jest "zasługa" lat 50 i 60 kiedy zaczęto pod centrum miasta wybierać węgiel.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:... i rozmnażajta ...
Jak ktoś jeszcze ma sprawne "urządzenia" to równiesz wskazane. Jak "ślubna' nie ma ochoty to na boku, cel uświęca środki. Jak z tym u Ciebie,kiedy ogłosisz - "znowu zostałem tatusiem!" - radość na forum byłaby niezmierna? Na mnie raczej liczyć nie należy, medycy nie zalecają, bo potomstwo może być kiepskie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Czesi i Słowacy mają takie słowo " poczitacz" (piszę w transkrypcji), co się dosłownie tłumaczy mniej więcej jako "liczydło" a oznacza komputer.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:ruchawka, ruchanko
W latach 70-ych w Zasadniczej Szkole Budowlanej w Koszalinie były m.in. takie specjalności jak brukarz, bitumiarz, betoniarz drogowy itp. Nabór szedł kiepsko. Ktoś wtedy wpadł na pomysł nazwy - "monter nawierzchni" i jak ręką odjął, więcej chętnych niż miejsc.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Janek pisze:Swoją drogą to chyba cud, że "komórka" się przyjęła a nie np. "mobilka"
A to skutek tego, że u nas silne sa wpływy amerykańskie - tam mówi się cellphone, mobile zaś w Europie.
Znajomi Niemcy np. mówią handy.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Czytam sobie statystykę wypadków śmiertelnych. I wychodzi w nich, że:

1/3 to potrącenia pieszych. Czy prędkość jest ich przyczyną? Rzadko - zwykle to albo wina złej widoczności pieszych (i braku chodnika) albo np ominięcia samochodu co ustapił pieszemu.
17% to zderzenia czołowe - częśc może być spowodowana prędkością (wyrzucenie na zakręcie), ale przyczyną czołówki może byc też stan techniczny auta, drogi czy np rozmowa przez telefon
16% - zderzenia boczne - czyli wymuszenie pierwszeństwa, znowu nie prędkość
16% - drzewa - znowu, powodem może być prędkość, ale może tez być nieprawidłwe wyprzedzanie, zła dorga, opony etc.

Trują nam politycy, że fotoradary musza byc, bo nadmierna predkość jest przyczyną 43% wypadków śmiertelnych. Sęk w tym, że nadmierna nie musi oznaczać niedozwolonej, chodzi wszak o prędkość niedostosowaną do warunków ruchu. A tego fotoradar nie zmierzy.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

jeśli opisane przykłady wypadków będą miały miejsce przy prędkościach 2 lub 3 krotnie wyższych jak dopuszczalnie to skutki nie będą bardziej tragiczne ?

ograniczenie prędkości jest tym warunkiem nad którym można systemowo popracować żeby konsekwencje wypadków były łagodniejsze
ona nie musi być przyczyną wypadku
na autostradach jeździmy legalnie 140 km/h i ilość wypadków śmiertelnych jest tam znikoma
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ketivv pisze:jeśli opisane przykłady wypadków będą miały miejsce przy prędkościach 2 lub 3 krotnie wyższych jak dopuszczalnie to skutki nie będą bardziej tragiczne ?

Przykład - był 2 latemu wypadek - facet zawracał na dordze, z drugiej storny jechał motocyklista. Stuknęli się, motocyklista cięzko ranny wylądował w szpitalu. I teraz ciekawostka - normalnie sąd i policja miałaby jasność "przyczyną była nadmierna predkość motocyklisty". Nu ale motocyklista miał nazwisko Wałęsa więc zaczeto sprawę drążyć i wyszło,że winny był kierowca samochodu, który nie zachował należnej ostrożności. Co by było gdyby na motorze jechał ktoś inny? Kolejny wypadek zasiliłby statystykę zabójczej prędkości.

Inny przykład - czołówka motor/samochód. Motocyklista zginął. Okaząło się, że winni byli drogowcy, którzy źle ustawili i oznaczyli pachołki przez co doszło do kolizji. Czy gdyby ofiarą nie był policjant by tego dochodzono? Wątpię - znowu martwy motocyklista byłby oczywistym sprawca wypadku, wszak wiadomo, że żaden nigdy nie jedzie z przepisową prędkością.
Grzegorz Braun
KubaR

Post autor: KubaR »

Czy ty nawet w ruchu drogowym musisz wsadzić swoje poglądy polityczne?
mefistofeles pisze: Przykład - był 2 latemu wypadek - facet zawracał na dordze, z drugiej storny jechał motocyklista. Stuknęli się, motocyklista cięzko ranny wylądował w szpitalu. I teraz ciekawostka - normalnie sąd i policja miałaby jasność "przyczyną była nadmierna predkość motocyklisty".
Jak zdałeś na egzamin na prawo jazdy? Pamiętasz co Cię obowiązuje przy zawracaniu POZA skrzyżowaniami? Tutaj Policja i sąd nie mieliby wątpliwości ale akurat w zupełnie inną stronę niż Ty sądzisz.
Nu ale motocyklista miał nazwisko Wałęsa więc zaczeto sprawę drążyć i wyszło,że winny był kierowca samochodu, który nie zachował należnej ostrożności.
Aby na pewno chodziło o "należytą ostrożność"? Czy też o inny przepis kategorycznie nakazujący zawracającemu konkretne zachowanie? Nawiasem mówiąc znajdujący się w tym samym artykule.

Inną kwestią jest współodpowiedzialność za wypadek, co różni się od "współsprawstwa".

Kuba
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie jest totalny kataklizm. Nie wiem co mam zrobić z samochodem. Cieszę się, że nie jeżdżę nim na co dzień, bo musiałbym go dzisiaj odkuwać z lodu. Cholera, ale jak nie przyjdzie odwilż to i tak mnie to czeka. Widzę, że jutro też będzie masakra. Lepiej go odkuć jutro, czy poczekać jeszcze parę dni?

Ciekaw jest jak jutro będzie na rowerze ;(
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Żabi Koń pisze:
Ciekaw jest jak jutro będzie na rowerze ;(
Ślisko. Masz opony zimowe i łańcuchy ?

Ledwo dziś doszłam do pracy, w butach trekkingowych, a przydałyby się raki.
Na chodniku była szklanka, teraz to dodatkowo pokryła 2 cm warstwa śniegu.

Jedna z pań z którą pracuję przewróciła się na chodniku, uderzyła w głowę i zabrało ją pogotowie, na szczęście chyba nic poważnego ale ma zwolnienie do końca tygodnia.

Samochodziarze klęli, skrobali swoje samochody, spóźniali się do pracy, ale przyjechali.
Żabi Koń

Dzisiaj dojechałem na rowerze bez problemu i tak samo wróciłem. Nie mam nic specjalnego w rowerze. Opony mam nawet cieńsze niż górskie. W sumie na drodze nie było tak źle. Gorsze były chodniki, ale ja nie jeżdżę po chodnikach. za to spacer z psem był hardcore'owy.
Nesek

Post autor: Nesek »

Żabi Koń pisze:Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie jest totalny kataklizm.
Nie dziwię się:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... -duzy.html
U mnie sypie właśnie cały czas przy sporym minusie.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Nesek pisze:
Żabi Koń pisze:Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie jest totalny kataklizm.
Nie dziwię się:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... -duzy.html
U mnie sypie właśnie cały czas przy sporym minusie.
U nas też mniej więcej tak to wyglądało.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

KubaR pisze:
Jak zdałeś na egzamin na prawo jazdy? Pamiętasz co Cię obowiązuje przy zawracaniu POZA skrzyżowaniami? Tutaj Policja i sąd nie mieliby wątpliwości ale akurat w zupełnie inną stronę niż Ty sądzisz.
Jak motocykl jedzie np 200km/h to zaczynając manewr może go nie być jeszcze w polu widzenia i to jest pewnie linia obrony kierowcy toyoty. Gdyby motocyklista zginął i nie miał znanego nazwiska to na bank byłby uznany winnym wypadku a przyczyną byłaby nadmierna prędkość, chyba, że rodzinę byłoby stać na dobrego papugę.

(Wałkowi jr udowodnili, że w chwili zderzenia miał 115,czyli niedużo - pytanie brzmi - ile miał ZANIM zaczął hamować a jechał maszyną którą ponoć mniej niż 150 to sie cięzko jeździ0)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Żabi Koń pisze:Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie jest totalny kataklizm. Nie wiem co mam zrobić z samochodem. Cieszę się, że nie jeżdżę nim na co dzień, bo musiałbym go dzisiaj odkuwać z lodu. Cholera, ale jak nie przyjdzie odwilż to i tak mnie to czeka. Widzę, że jutro też będzie masakra. Lepiej go odkuć jutro, czy poczekać jeszcze parę dni?
Jak nie musisz to po co odkuwać ?

Parę lat temu w podobnej sytuacji gdy już musiałem uruchomić pojazd to nie odkuwałem, a rozmroziłem strategiczne miejsca polewając letnią wodą, po czym udałem się na parking podziemny centrum handlowego i tam reszta dokonała się sama.

Ale widziałem też zdesperowaną sąsiadkę próbującą w podobnej sytuacji zaatakować swoje pokryte lodem auto parasolką :D
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Tylko pewnie w weekend będzie mi potrzebny.
ODPOWIEDZ