Euro 2012 już blisko...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jest już projekt Ustawy:
Ustawa z dnia .... o korzystaniu z nieruchomości do celów związanych z narciarstwem

Art. 1. Ustawa określa zasady korzystania z cudzej nieruchomości na potrzeby związane organizacją wyciągów i tras narciarskich.

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1). Cudzej nieruchomości, należy przez to rozumieć nieruchomość lub jej część będącą własnością innej osoby niż prowadzący lub zamierzający prowadzić wyciąg narciarski albo posiadającą nie uregulowany stan prawny,

2). Wyciągu narciarskiego, należy przez to rozumieć: wyciąg naziemny, wyciąg krzesełkowy, kolej linową, oraz kolej szynową.

Art. 3.

1. Właściciel lub samoistny posiadacz nieruchomości, który prowadzi lub zamierza prowadzić działalność w zakresie organizacji wyciągu narciarskiego może żądać ustanowienia na cudzej, sąsiedniej nieruchomości odpowiednio służebności gruntowej lub osobistej, zwanej dalej prawem śniegu, w zakresie:

a) prawa swobodnego przejazdu po pokrywie śnieżnej, niezależnie od tego czy jest ona wynikiem naturalnych opadów, czy też sztucznego zaśnieżania, przez osoby korzystających z wyciągu narciarskiego,

b) możliwości posadowienia i dostępu do urządzeń technicznych koniecznych do funkcjonowania wyciągu, oraz zaśnieżania, oświetlenia i zabezpieczenia trasy narciarskiej,

c) prowadzenia wyciągu narciarskiego w tym wytyczania i przygotowywania trasy, oraz sztucznego zaśnieżania.

2. Prawo śniegu winno zostać przeprowadzone z uwzględnieniem jak najmniejszych obciążeń gruntów, na których ma zostać ustanowione, a także uwzględniać interes gospodarczy obu stron.

Art. 4. Wynagrodzenie za ustanowienie prawa śniegu strony ustalają w umowie.

Art. 5.

1. W wypadku braku porozumienia co do zawarcia umowy osoba, o której mowa w art. 1 ust. 3 może żądać ustanowienia prawa śniegu przez sąd, który określi również zakres i warunki służebności.

2. Ustanowienie prawa śniegu przez sąd może nastąpić jedynie w wypadku, gdy korzystanie z nieruchomości służebnej jest konieczne z uwagi na ukształtowanie terenu i warunki techniczne w tym ciągłość i bezpieczeństwo trasy narciarskiej.

3. Wynagrodzenie za ustanowienie prawa śniegu ustalone w trybie określonym w ust. 1 winno być wyższe niż wysokość szkód materialnych, jakie mogą powstać w związku z jego wykonywaniem, oraz odpowiadać cenie rynkowej, jaką można by uzyskać w wypadku dzierżawy danej części nieruchomości służebnej na okres zalegania pokrywy śnieżnej.

4. W wypadku gdyby wysokość szkód faktycznie wyrządzonych w związku z wykonywaniem prawa śniegu przekroczyła wynagrodzenie ustalone przez Sąd, właściciel nieruchomości służebnej może dochodzić wyrównania szkody.

5.Wysokość wynagrodzenia ustalonego przez Sąd może zostać zmieniona po zakończeniu każdego sezonu narciarskiego w zależności od rozmiaru faktycznie wyrządzonych szkód.

6. Postępowanie, o którym mowa w ust. 1 i 4 winno zostać zakończone w pierwszej instancji w ciągu 3 miesięcy a w drugiej instancji w ciągu 30 dni od momentu jego rozpoczęcia.

Art. 6. W wypadku gdy nieruchomość, na której może być ustanowione prawo śniegu posiada nieuregulowany stan prawny, albo brak jest decyzji wszystkich współwłaścicieli lub zastępującego ją orzeczenia Sądu, albo też porozumienie z nimi napotyka na trudne do przezwyciężenia przeszkody sąd właściwy dla rozpatrzenia sprawy, na wniosek uprawnionego do żądania ustanowienia prawa śniegu, ustala kuratora do reprezentowania właścicieli w postępowaniu sądowym.

Art.7 Do prawa śniegu stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące służebności.

Art. 8. Ustawa wchodzi w życie w terminie 14 dni od ogłoszenia.

Moim skromnym zdaniem Ustawa wymaga poprawek a w szczegółności:
- wiodącej roli Samorządu przy tworzeniu terenów;
- ustalenia, że właściciele terenów mają pierwszeństwo przy tworzeniu spółek inwestujących w teren, np. przez wniesienie aportem do kapitału spółki np. dziesięcioletnią wartość opłaty za korzystanie z terenu
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Pani Minister jest z Lublina, wsparłbyś lepiej krajankę niż (autocenzura)
Pani minister do spółki z Panem Premierem, mocno przestraszyli się Michała Platynowego i cosik spuścili z tonu .... daleko im do wszechmocnego Putina. To tak, aby nie odbiegać od tematu wątku.
http://euro2012.wp.pl/title,Platini-str ... omosc.html
Putin był nieugięty, po 7:1 zrobił rozpierduchę w rosyjskim związku i nikt mu nie podskoczył. To świadczy tylko o naszej pozycji, nawet w europejskiej federacji piłki kopanej.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:To tak, aby nie odbiegać od tematu wątku.
http://euro2012.wp.pl/tit...,wiadomosc.html
To jest nazywane "solidarnością korporacyjną" i dzięki niej FIFA i UEFA mają taką pozycję międzynarodową jaką mają.
I pomyśleź, że jeszcze tak niedawno gromada facetów biegała sobie po łące kopiąc szmacianą piłkę. No i komu to przeszkadzało? I jakie to było zdrowe!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze: Ja bym tam nie chciał, żeby cudze psy srały w moim ogródku.
A co to ma wspólnego z jeżdżeniem na nartach przez twoje pole śniegiem zasypane - bo nie zrozumiałem porównania.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:A co to ma wspólnego z jeżdżeniem na nartach przez twoje pole śniegiem zasypane
I jedno i drugie będzie mi szkodzić, a narciarze będą mi świstaki,,,tfu, tzn krety płoszyć. ;-) :-P

Spoko, żartowałem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:A co to ma wspólnego z jeżdżeniem na nartach przez twoje pole śniegiem zasypane - bo nie zrozumiałem porównania.
Ach tak kupić Tatry i ogrodzić drutem kolczastym. A później usiąść przy bramie - podchodzi Krzymul - pan nie wejdzie. Ale dlaczego, pyta Krzymul, zapłacę. Mam w dupie pana kasę panie Krzymul, pan nie wejdzie. Ale inni wchodzą, mówi Krzymul, dlaczego ja nie? Bo mi się tak podoba, panie Krzymul, bo to moje, jeszcze się pan tam gdzieś zesra w kosówkach. To byłoby bezcenne!!! A już najbardziej bezcenne byłoby widzieć jak Krzymul zapieprza do auta lub do autobusu.

PRAWO WŁASNOŚCI JEST ŚWIĘTE!!!! OCZYWIŚCIE TAK DŁUGO DOPÓKI GO KTOŚ NIE WYKORZYSTA PRZECIWKO MNIE, PRAWDA KRZYMUL? :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Nie o takim prawie własności rozmawiamy, naciągasz strasznie. :))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Nie o takim prawie własności rozmawiamy, naciągasz strasznie. :))
A ile icj jest? Pięć? Sześć?
Jestem gorszego sortu...
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Janek pisze:Ale także w moim kraju działa partia o nazwie Prawo i Sprawiedliwość, której działalność stanowi kpinę z prawa i sprawiedliwości.
W moim kraju prezydent wywodzący si z partii Prawo i Sprawiedliwość uprawiał systematycznie obstrukcję prawa w interesie swojej partii.
skopiowane za andym67 pisze:A konkretów, jak to u ..... , żadnych. Taką pisaninę to można na temat każdej partii sklecić.
Aaa, jeśli chodzi o "prawo śniegu", sens w tym widać.
Awatar użytkownika
krzymul

PRAWO WŁASNOŚCI JEST ŚWIĘTE!!!! OCZYWIŚCIE TAK DŁUGO DOPÓKI GO KTOŚ NIE WYKORZYSTA PRZECIWKO MNIE, PRAWDA KRZYMUL?
NIEPRAWDA JANEK, ALE JUŻ NIE CHCE MI SIĘ NA TEN TEMAT ROZMAWIAĆ...BEZ SENSU.
Janek pisze:A ile icj jest? Pięć? Sześć?
Nie rozumiem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:NIEPRAWDA JANEK, ALE JUŻ NIE CHCE MI SIĘ NA TEN TEMAT ROZMAWIAĆ...BEZ SENSU.
No to powiedz rzetelnie, co sądzisz o projekcie (podałem) "ustawy śniegowej". Bo na razie tylko napisałeś o psie srającym w ogródku. Zauważ, jeśli łaska, że ja swoje uwagi podałem.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Burmistrz szuka kasy, co w efekcie grozi drożyzną zakwaterowania. Lewizna, nie, ale trzeba to zrobić z rozumem, bo może na tym stracić samo Zakopane.
Zakopane: będą kontrole kwater
dodano: 6 Grudnia 2011

Zakopane od lat zmaga się z nielegalnym wynajmem kwater. Choć w mieście zarejestrowanych jest ok. 25 tys. miejsc noclegowych, jakimś cudem, przenocować może tutaj nawet 200 tys. turystów. Urzędnicy wciąż szukają sposobu, aby ten proceder ukrócić.

Pracownicy urzędu miasta, skarbówki oraz strażnicy miejscy przeprowadzą kontrole kwater reklamowanych w Internecie. Z wizytą inspektorów gospodarze muszą się liczyć jeszcze przed Bożym Narodzeniem.

Według burmistrza Zakopanego Janusza Majchra apartamenty przeznaczone pod wynajem również powinny być traktowane jako podmioty prowadzące działalność gospodarczą. Dzięki temu budżet miasta mógłby zyskać nawet setki tys. zł. Podatek za metr kwadratowy lokalu komercyjnego wynosi ok. 19 zł, a lokalu mieszkalnego – jedynie 60 groszy.

Być może, skutkiem ubocznym kontroli będzie wzrost cen kwater w Zakopanem. Jeśli ktoś zgodnie z prawem odprowadza wszystkie podatki, raczej nie zdecyduje się zaoferować noclegu za 15 czy 20 zł od osoby.

Źródło : Nowiny z-ne.pl

Co do projektu : nie jest zły pod warunkiem...
a także uwzględniać interes gospodarczy obu stron.
Jeżeli ten warunek będzie spełniony, to OK, w innym przypadku będzie to trąciło wczesnym PRL-em. Takie jest moje zdanie.
W dobie gdy oddajemy dawnym właścicielom własności prywatne zaanektowane przez państwo, hipokryzją by było anektować ludziom kawałki ziemi na mocy ustaw, wydawanych długo po zawarciu przez właścicieli aktów kupna.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Narodowy oficjalnie otwarto

Obrazek
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Idę oficjalnie po piwo do lodówki, a nawet ostentacyjnie... :P. Alan, udało Ci się tam wleźć?
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Na stadion? Nieeee, jak widac na zamieszczonym obrazku, bylem po drugiej stronie Wisly.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

bilety nieco esesmańskie (odwrócić do pionu)
Obrazek
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

"Oto jestem" ???

Coś jakby nowa sekta jakiegoś nawiedzonego proroka :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

"Chleba i igrzysk (łac. panem et circenses) – okrzyk autorstwa starorzymskiego poety Juwenalisa, który wznosiło rzymskie pospólstwo, domagając się pożywienia i rozrywek.
...
Celem rozdawnictw były nie tyle pobudki humanitarne czy łagodzenie napięć społecznych, a zdobycie popularności potrzebnej w działalności politycznej.
...
Trajan (autor myśli: Lud rzymski można utrzymać w spokoju tylko rozdawnictwem zboża i igrzyskami)."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleba_i_igrzysk

kiedyś zboże się kończy, na igrzyska nie starcza środków opada pył i widać tylko zgliszcza
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Obrazek
http://romankolton.blog.interia.pl/?id=2203944

Kaligula zrobił konia konsulem. Tusk zaś Muchę ministrem.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
kilgor

Post autor: kilgor »

mefistofeles pisze:Kaligula zrobił konia konsulem. Tusk zaś Muchę ministrem.
Ale pani minister ma ładniejsze nogi niż koń Kaliguli. Więc jakiś postęp jest ... :D
ODPOWIEDZ