mefistofeles pisze:Dorośli ludzie wymagają przymusowej opieki? Super, żyję w domu wariatów albo więzieniu.
Nie przesadzaj. To nie jest przymusowa opieka, a troska państwa o zdrowie obywateli.
Państwo Polskie narzuca wiele absurdalnych obowiązków, a Ty akurat przyczepiłeś się o ten jeden włoski, w którym akurat korzyści zarówno dla państwa jak i obywatela są bezsprzeczne.
mefistofeles pisze:Chyba, że chcesz tym samochodem jeździć po drodze publicznej, wtedy zarządca drogi, czyli państwo ma prawo wymagać spełnienia określonych warunków. Ale po swoim podwórku czy prywatnym torze możesz jeździć po pijaku, autem bez hamulców. Twoje prawo
I tu się Kolego nieco mylisz, zakaz prowadzenia pojazdów pod wpływem alkoholu, nie dotyczy wyłącznie dróg publicznych, a tzw ruchu lądowego.
Innymi słowy, jeśli na własnym podwórku, zaczniesz jeździć po pijaku, policja ma podstawy prawne, aby Cię za to ukarać.
Zaskoczony ? Ja też się mocno zdziwiłem, gdy usłyszałem o tym od mojego kolegi sędziego.
mefistofeles pisze:Tu ciekawostka - obecnie nie można po prostu wyrejestrowac auta bez jego kasacji - jeśli chcesz np przerobić malucha na szajowóz do ścigania się po torach do rallycrossu to albo dogadasz się ze stacją kasacji, że ci wystawią lewe papiery do wyrejestrowania, albo będziesz musiał płacić OC. Nonsens.
Nie taki wcale nonsens. Gdyby nie obowiązek kasacji, większość zdezelowanych aut znalazła by swój koniec w lasach lub na poboczach dróg, a menelstwo zarobiło by parę złotych na lewych umowach kupna-sprzedaży.
mefistofeles pisze:Ale to jest pytanie czy państwo powinno się zajmowac takimi rzeczami, jeśłi nieuchronnie prowadzi to do totalitaryzmu.
Jak to nieuchronnie ? Przyjrzyj się opiekuńczym systemom krajów skandynawskich, przykład włoski, ma się nijak np do reglamentowania alkoholu w Norwegii i przymusowym leczeniom, po przekroczeniu normy zakupu. I co ? uważasz że to są kraje totalitarne, ewentualnie za jakiś czas nimi będą ?
mefistofeles pisze:Ale prywatne ubezpieczalnie dają mi wybór - mogę z nich nie korzystać i w razie czego sfinansowac się sam lub po prostu wykorkować - moje prawo.
W żadnym rozwiniętym kraju świata, system ubezpieczeń nie jest w pełni prywatny. W najbardziej sprywatyzowanym systemie USA, od dawna istnieją ubezpieczalnie państwowe, a od niedawna obowiązkowe ubezpieczenia. A wiesz dlaczego ? Ponieważ w USA praktyką było, że prywatni ubezpieczyciele, nie ubezpieczali osób chorych, oraz nagminnie, przy pomocy kruczków prawnych i gry na zwłokę wstrzymywali się od wypłaty środków na leczenie. Problem urósł do rozmiarów patologii społecznej, a nieetyczne normy stały się praktyką i dlatego musiało wkroczyć państwo i zrobić porządek.
Pozdrawiam
Jan