Doprawdy, nie ma takiej potrzebydagomar pisze:Łaskawco, niezwłocznie zrobię fotokopie wszystkich swoich dyplomów, legitymacji i uprawnień

Pozdrawiam
Jan
Piszesz że nie dyskutuję z opiniami, bo z opiniami się nie dyskutuje, tylko z ludźmi którzy te opinie tworzą, lub powtarzają.andy67 pisze:Zamiast dyskutować z opiniami to walisz ad personam, niczym jakiś Kaczyński, jednocześnie pozując na tego bardzo kulturalnego i w ogóle.
Nie przypominam sobie, by do kogokolwiek odniósł się nieładnie, dosadnie, stanowczo, ironicznie tak, ale nieładnie ?.andy67 pisze:A odnoszenie się nieładnie to niestety Twoja stała przypadłoś
Czy to znaczy że jeśli z kimś się nie zgadzam, nie mogę go pozdrawiać ? Dlaczego ?andy67 pisze:irytujące jest to Twoje "pozdrawiam Jan"
Myślę że umieją, robią to tylko czasem zbyt emocjonalnie.Gabriel pisze:Polacy chyba nie umieją ze sobą rozmawiać, tak czy nie?
Zastosowałem tylko wobec Ciebie Twoją włąsną metodę manipulacji. Miło?janek754 pisze: Szufladkujesz ludzi w myśl zasady, kto nie jest z nami, jest przeciwko nam.
Nigdy nie byłem miłośnikiem ZSRR, a wręcz przeciwnie, swojego czasu miałem nawet z tego powodu kłopoty.
Ten "pan Janek" z tej akurat dyskusji w pewnym miejscu się wyłączył, albowiem zboczyła z tematu, który go interesowł, co zresztą można by wybaczyć, bo to częste, i zboczyła... no właśnie, no właśnie, na co zboczyła... sam nie wiem, co niech wystarczy za komentarz. Źle się bawicie panowie, umieć dyskutować nie obrzucając obelgami przeciwnika, to jednak wielka sztuka. Przypomina mi się nieśmiertelne - "a wy bijecie murzynów".Gabriel pisze: że zdecydowanie najbardziej przekonującymi dyskutantami są Panowie Jankowie
1. trudno się nie zgodzić, nic nie jest wiecznejanek754 pisze: Jak pokazuje historia, nic nie jest wieczne, i już dziś można się powoli zastanawiać ile wytrzyma UE, i z jakich przyczyn i w jaki sposób, kiedyś się rozpadnie.
każdy kiedyś musi zejść z tego świata, jak nie będzie co do do garka włożyć to każdy system padniejanek754 pisze:Możliwe, jednak kryzys gospodarczy ZSRR końca lat 80-tych to tylko jedna z przyczyn, musieli jeszcze się zmienić ludzie u władzy. Gdyby Breżniew nie umarł, z pewnością i wszelkimi metodami nie dopuścił by do rozpadu ZSRR.
Niestety tylko teoretycznie. Weźmy np taki kraj jak Korea Północna, totalitarny system w którym łamane są podstawowe prawa człowieka, a ludzie głodują, kraj w którym w XXI wieku istnieją obozy koncentracyjne.ketivv pisze:każdy kiedyś musi zejść z tego świata, jak nie będzie co do do garka włożyć to każdy system padnie
coś tam wiemy o nich ale niewiele bo jednak są dość hermetyczni, pewnie nie przelewa się tam z jedzeniem ale to nasza wersja którą my znamyjanek754 pisze:Niestety tylko teoretycznie. Weźmy np taki kraj jak Korea Północna, totalitarny system w którym łamane są podstawowe prawa człowieka, a ludzie głodują, kraj w którym w XXI wieku istnieją obozy koncentracyjne.
To prawda, jak jest naprawdę, nie wiemy, za to faktem jest jednak że USA i Chiny w zamian za zaprzestanie rozwoju broni atomowej dostarczały Korei pomoc w postaci żywności, że jej sytuacja finansowa jest bardzo kiepska i że to jeden z ostatnich tak radykalnych bastionów totalitaryzmu.ketivv pisze:coś tam wiemy o nich ale niewiele bo jednak są dość hermetyczni, pewnie nie przelewa się tam z jedzeniem ale to nasza wersja którą my znamy
Oczywiście, USA oprócz potężnej gospodarki, dużej armii i wysoko rozwiniętej nauki to także analfabetyzm, nielegalni emigranci, głupota i wyzysk na skalę nie porównywalną w cywilizowanym świecie.ketivv pisze:USA to też obóz dla milionów "niewolników" czyli ludzi przebywających tam placących podatki ale nie mających żadnych praw gdyż są tam nielegalnie
sam wcześniej napisałeś że trzeba też widzieć szarości a nie teylko świat czarno-biały
Normalny. Ani raj na ziemi ani piekło. Ale faktem jest, że ludzie głosują nogami - z jednych krajów uciekają, do innych walą drzwiami i oknami. USA jest póki co w tej drugiej grupie.janek754 pisze:Wiele opowiadał o Stanach, jakimi są, tam gdzie nie sięgają telewizyjne kamery i gdzie nie jeżdżą turyści. Dziwny to kraj, doprawdy.
Nie posiadam informacji czy istnieje związek przyczynowy między kurczeniem się tych "płuc" a wzrostem produktu narodowego. Ale Brazylijczycy też chcą żyć zamożnie a nie głodować jednocześnie czerpiąc satysfakcję z tego, że zbawiają świat. Jeśli świat chce te płuca mieć, to niech za to Brazylijczykom zapłaci.krzymul pisze:Mnie Brazylia kojarzy się z kurczącymi płucami Ziemi.
krzymul pisze:Mnie Brazylia kojarzy się z kurczącymi płucami Ziemi.
Europa powinna dac dobry przyklad i zabronic sprowadzania drewna z Ameryki Poludniowej,to najlepszy sposob na ratowanie dziewiczych lasow deszczowych.Janek pisze:Jeśli świat chce te płuca mieć, to niech za to Brazylijczykom zapłaci
a Europa płaci Ameryce Płd za lasy deszczowe....tylko, że za ich degradacjęcaatoosee pisze:Janek napisał(a):
Jeśli świat chce te płuca mieć, to niech za to Brazylijczykom zapłaci
Europa powinna dac dobry przyklad i zabronic sprowadzania drewna z Ameryki Poludniowej,to najlepszy sposob na ratowanie dziewiczych lasow deszczowych.