Coś knują

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Dobranoc osiołku. Nie masz już tego fajnego konika na jednej parze nóg? Zmądrzałeś jak widzę bo nie używasz wulgaryzmów - wiesz, że byś tu wyleciał za nie na zbity pysk i to w krótkich abcugach.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

alek 64 pisze:Ci co skorzystają-to tzw.przewodnicy tatrzańscy itp...
hmm, wydaje mi się, że to już zostało wyjaśnione, ale dla przypomnienia.....jeśli OP zmieni status szlaku znakowanego, na nieznakowany, czy ferraty, to prawdopodobnie ok70-80 % przewodników tatrzańskich (chyba) straci tam uprawnienia do prowadzenia....więc trudno to nazwać "intratnym interesem". Zresztą zdanie przewodników na ten temat są bardzo zróżnicowane.

Jednym z głównych idei (tak mi się wydaje) "utrudnienia" tego szlaku, to, aby był dostępny dla osób z doświadczeniem turystycznym.
Rozwój turystyki w Polsce się bardzo rozwija i podnosi się jego poziom teoretyczny i praktyczny. Powstaje grupa tzw. "turystów wysokogórskich" (zaczyna być całkiem pokaźna grupa), którzy bardzo często są po różnych kursach skałkowych, szkoleniach tatrzańskich, itp....jeżdżą w Alpy, ferraty, maja pojecie o asekuracji i tematach pokrewnych.....są świadomi, ze poruszanie się w pewnych rejonach wysokogórskich, nie polega na tylko na zakupie raków, plecaka, czy butów, (choć pewnie takie agregaty są). Szukają w górach większych wyzwań, trudniejszych przejść, więcej adrenaliny.....jednak nie są taternikami.
Praktycznie w Tatrach nie ma dla nich szlaku, gdzie mogliby się zrealizować (poza okresem śnieżnym), więc wybierają przeważnie lewizny....co wcale nie jest pozytywną sprawą dla Tatr, a szczególnie walorów przyrodniczych.

Przekształcenie OP oraz plany Słowaków jest moim zdaniem bardzo dobrym krokiem w ich kierunku (a nie są to pojedyncze osoby, ich liczba stale wzrasta) a równocześnie wyeliminowaniem "egzotyków" (którzy nigdy nie powinni się znaleźć w poszczególnych rejonach). To, ze jakiś "egzotyk" przejdzie OP cało, to nic nie znaczy, bo przeca nie każdy manewr wyprzedzania na zakręcie kończy się czołówką.

Dość istotna sprawa...zmiana charakteru OP nie wykluczy prostych podejść na poszczególne szczyty "orlej", jak Mł. Kozi, Kozi Wierch, Granaty, itp...bo wiele odcinków tego szlaku jest po prostu banalna i utrudnić się tam niewiele da, więc z używaniem tego magicznego słowa ZAMKNIĘCIE, bodźmy powściągliwi.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Pewnie zaraz przeczytasz, że sprzęt jest drogi i że za tym wszystkim stoi lobby producentów sprzętu i producentów stali, z której miałaby powstać owa ferrata :D
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

no fakt...zapomniałem dodać, że nie każdy musi być na każdym szczycie...szlaków znakowanych w TPN jest pod dostatkiem....
tomek.l pisze:za tym wszystkim stoi lobby producentów sprzętu i producentów stali, z której miałaby powstać owa ferrata
czyli gospodarka będzie się rozkręcać, a tym samym nasz poziom życia i zarobki wzrosną :D
Awatar użytkownika
Janek

tomek.l pisze:Pewnie zaraz przeczytasz, że sprzęt jest drogi i że za tym wszystkim stoi lobby producentów sprzętu i producentów stali, z której miałaby powstać owa ferrata happy
Nie tylko, Tomku, nie tylko. To jest cała pajęczyna. Biedni ludzie pozbawieni możliwości realizowania się na Orlej Perci pozostaną w Zakopanem. A tam:
- Udadzą się do Aquaparku (niedawno otwarty, poszukuje klientów, zbudowany przez miejscowy kapitał - wszystko jasne - kolesie z TOPR zamykają a oni są do dyspozycji)
- Bilety do Aquaparku są stosunkowo drogie. To bardzo dobrze. Gospodarkę mamy przegrzaną, grozi nam presja inflacyjna, aquapark zdejmuje nadwyżki pieniężne. Ani chybi - Gilowska maczała w tym palce. Warto by przejrzeć billing rozmów w TOPR.
- Gdzie udaje się człowiek sfrustrowany brakiem możliwości pójścia na OP a już wykąpany (w końcu ileż razy można zjechać tą rurą, też trochę adrenaliny ale nie to co OP)? Odpowiedź jest tylko jedna - na wódkę lub piwo i inne trunki. No i teraz sprawa jest już zupełnie jasna. Zakopiańscy restauratorzy, barmani, kelnerki i kelnerzy a nawet szatniarze i babcie klozetowe w tych zacnych przybytkach pijaństwa skorumpowali TOPR-owców (co na to CBA?) a ci spowodowali aby młodzi ludzie, przyszłość IV RP zamiast nabierać tężyzny hartując mózg i mięśnie na dumnych zerwach OP siedzieli na stołkach przy barze.

Całe szczęście, że znalazł się Alek64, mąż prawy i dzielny, który to wszystko zdemaskował.
:P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Janek pisze:Nie tylko, Tomku, nie tylko. To jest cała pajęczyna. Biedni ludzie pozbawieni możliwości realizowania się na Orlej Perci pozostaną w Zakopanem. A tam:
- Udadzą się do Aquaparku (niedawno otwarty, poszukuje klientów, zbudowany przez miejscowy kapitał - wszystko jasne - kolesie z TOPR zamykają a oni są do dyspozycji)
a zapomniałeś dodać jeszcze jedno - teraz TOPR będzie się mógł zając tym co najbradziej lubi - uwodzić panienki przy MOKU i lądować z Nimi w kosówce - a nietylko latać po tych "(nie)dzielnych turystów" :P
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Janek pisze:Gdzie udaje się człowiek sfrustrowany brakiem możliwości pójścia na OP a już wykąpany
no jak to gdzie ?, przeca są małpie gaje... :P
Awatar użytkownika
Janek

lukas_12 pisze:a zapomniałeś dodać jeszcze jedno - teraz TOPR będzie się mógł zając tym co najbradziej lubi - uwodzić panienki przy MOKU i lądować z Nimi w kosówce - a nietylko latać po tych "(nie)dzielnych turystów" razz
No jasne!
dyżurny TOPR-owiec do turystki w Murowańcu - "My tu proszę pani cały czas życiem ryzykujemy - jak pani chcę to się mogę dzisiaj z panią przespać - mnie tam nic strasznym nie jest."
(podsłyszane, podobno autentyczne)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Janek pisze:"My tu proszę pani cały czas życiem ryzykujemy - jak pani chcę to się mogę dzisiaj z panią przespać - mnie tam nic strasznym nie jest."
brzmi to jakby laska była takie urody, że noc z nią może kosztować życie ;)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

:)) Ale przecież TOPRowcy to dzielni i odważni mężczyźni i w końcu często ryzykują :D
Awatar użytkownika
Ewcia

Post autor: Ewcia »

le przecież TOPRowcy to dzielni i odważni mężczyźni i w końcu często ryzykują
Otóz właśnie :D
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Janek pisze:jak pani chcę to się mogę dzisiaj z panią przespać - mnie tam nic strasznym nie jest."
gosieńka pisze:Ale przecież TOPRowcy to dzielni i odważni mężczyźni i w końcu często ryzykują happy
Ewcia pisze:Otóz właśnie happy
:)) :)) :))
Awatar użytkownika
Janek

gosieńka pisze:Ale przecież TOPRowcy to dzielni i odważni mężczyźni i w końcu często ryzykują
Ewcia pisze:Otóz właśnie
No i w ten sposób została ujawniona cała straszna prawda o TOPR-e. Straszne! Ale Alek64 da temu odpór!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Ze strony www TPN

Komunikat turystyczny 2007-07-01 08:34:17

Stopień Zagrożenia Lawinowego 0

Komunikat lawinowy będzie wydawany z chwilą powstania w Tatrach zagrożenia lawinowego co najmniej pierwszego stopnia.

Zamknięcia

Szlaków pieszych:
Uwaga:
Wprowadza się ograniczenia w ruchu turystycznym polegające na zamknięciu wszystkich szlaków turystycznych i rowerowych od zmierzchu do świtu w terminie do 30 listopada.
Uwaga:
Od dnia 6 czerwca 2007 zamyka się szlak Staników Żleb -Jaworzyna Miętusia- Przysłop Miętusi z powodu zniszczeń szlaku spowodowanych przez gwałtowną ulewę.

Uwaga:
Od dnia 16.06. do 31.10 otwarte jest turystyczne przejście graniczne przez Rysy w godz.7 - 19.

Warunki na szlakach 2007-07-01 08:33:51

Utrudnienia:
W wyższych partiach Tatr Wysokich, (szlak na Rysy, Przełęcz pod Chłopkiem, rejon Orlej Perci) miejscami zalegają jeszcze płaty śniegu, przy przechodzeniu których należy zachować szczególną ostrożność. Nierozważne wejście na taki płat śniegu grozi niebezpiecznym w skutkach poślizgnięciem.
W partiach reglowych, szlaki mogą być miejscami mokre i śliskie, a na odcinkach leśnych błotniste.
Wybierając się na wycieczkę w góry należy
pamiętać, że pogoda może ulec gwałtownej zmianie i należy być przygotowanym na dodatkowe utrudnienia takie jak wiatr czy deszcz. Ciepły sweter i kurtka przeciwdeszczowa w plecaku mogą się przydać.

UWAGA!
_ Na Orlej Perci od dnia 03. lipca br. będzie obowiązywał jeden kierunek ruchu. Odcinek od Przełęczy Zawrat do Koziej Przełęczy będziemy pokonywać tylko w kierunku wschodnim ( Zawrat - Kozia Przełęcz)
.

- Na Drodze Pod Reglami przy wylocie Dol.Strążyskiej na początkowym odcinku w kierunku Dol.Za Bramką jest wykop, który należy ominąć obejściem.
- Na szlaku na Kasprowy Wierch, na odcinku Kuźnice - Myślenickie Turnie występują utrudnienia związane z wywożonymi tą drogą materiałami budowlanymi do remontu kolejki.
- W rejonie Doliny Chochołowskiej,/ teren Wspólnoty Leśnej Ośmiu Uprawnionych Wsi/ na podejściu na Przełęcz Iwaniacką , oraz na Ścieżce nad Reglami, występują utrudnienia w postaci powalonych drzew na szlaku.
- Zamknięta jest górna stacja kolejki na Kasprowym Wierchu, oraz dojście na wierzchołek od strony Suchej Przełęczy.
- Ze względu na wzmożony ruch turystyczny w rejonie Giewontu należy pamiętać iż, wędrówka szlakiem na kopule szczytowej odbywa się jednokierunkowo.

Kolej linowa na Kasprowy Wierch nie kursuje z powodu remontu.

UWAGA! Przypominamy o zakazie wprowadzania psów na teren TPN i jazdy na rowerze poza wyznaczonymi trasami.
Zagrożenia:
UWAGA! W przypadku zbliżającej się burzy należy jak najszybciej zejść ze szczytów i grani, oraz opuścić otwarte przestrzenie i okolice cieków wodnych. Przebywanie podczas burzy w okolicy krzyża na Giewoncie jest szczególnie niebezpieczne.

UWAGA! W przypadku spotkania niedżwiedzia należy wolno i spokojnie oddalić się.

UWAGA! Wycieczki w wyższe partie Tatr wymagają dużego doświadczenia oraz umiejętności oceny zagrożeń w terenie, dlatego też prosimy o zachowanie rozwagi i ostrożności
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Janek pisze:UWAGA! W przypadku spotkania niedżwiedzia należy wolno i spokojnie oddalić się.
Janku ,zawsze mnie to śmieszyło ,tak ,jak i ten tekst o zakazie dokarmiania. Wiem o licznych przypadkach panicznej ucieczki ,wiem o innych przypadkach oddawania misiom całych plecaków ,gdy domagał się kanapki. Już sobie wyobrażam ,jak spotykam takiego z nienacka metr przed sobą ,dopominającego się o smakowitą zawartość swojego plecaka ,jak wolno i z godnością oddalam się :D
lucyna

Post autor: lucyna »

dagomar pisze:
Janek pisze:UWAGA! W przypadku spotkania niedżwiedzia należy wolno i spokojnie oddalić się.
Janku ,zawsze mnie to śmieszyło ,tak ,jak i ten tekst o zakazie dokarmiania. Wiem o licznych przypadkach panicznej ucieczki ,wiem o innych przypadkach oddawania misiom całych plecaków ,gdy domagał się kanapki. Już sobie wyobrażam ,jak spotykam takiego z nienacka metr przed sobą ,dopominającego się o smakowitą zawartość swojego plecaka ,jak wolno i z godnością oddalam się :D
Mam pomysł. Na Krupówkach powinni sprzedawać zestawy żywieniowe dla niedźwiedzi. Idzie sobie turysta szlakiem, spotyka niedźwiedzia. Jest na to przygotowany. Podaje misiowi standardwy zestaw żywieniowy nr 2, a następnie wolno i z godnością oddala się. :D
tomek.l

Kontakt:

czy wszędzie musicie wtrącać te nudy o niedźwiedziach?
nie ma ciekawszych tematów? :)
ten np. jest o Orlej Perci
lucyna

To po OP nie wędrują niedźwiedzie? :D
tomek.l

Kontakt:

wędrują, ale się tym nie chwalą i bez przerwy o tym nie gadają :)
lucyna

:D
Misie obiecują, że już będą grzeczne. Może tylko od czasu do czasu z czymś wyskoczą ale to już od nich nie jest zależne. :)
ODPOWIEDZ