Są jeszcze sędziowie w Warszawie

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Janek

Są jeszcze sędziowie w Warszawie

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Jak dla mnie to jest jakieś nieporozumienie. Wojujący ekolodzy o kolejkę, która już jest przecież zbudowa a podlega modernizacji a nie to że podwstaje nowa. Uważam że nowa kolejka będzie akurat bardziej ekologiczna, a zwiększona przepustwostowość zagrożenia raczej nie stworzy, ludzie wjadą i zjadą na dół, a taki samprocent jak dotychczas będzie po górach chodził. Ekolodzy zamknęli by Tatry najchętniejna 4 spusty a jak by niebyło góry są dla ludzi.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
lucyna

Post autor: lucyna »

Zwiększy się presja antropogeniczna na tereny będące częścią międzynarodowego rezerwatu przyrody i zarazem objęte ochroną w ramach programu Natura 2000. Zwiększona przepustowość=zwiększona presja. Pojmność turystyczna Tatr jest już przekroczona.
Awatar użytkownika
Lukas

lucyna pisze:Zwiększy się presja antropogeniczna na tereny będące częścią międzynarodowego rezerwatu przyrody i zarazem objęte ochroną w ramach programu Natura 2000. Zwiększona przepustowość=zwiększona presja. Pojmność turystyczna Tatr jest już przekroczona.
Idąc tym tropem musielibyśmy zamknąć całkiem Tatry dla odwiedzających, owszem są to małe góry ale jednaksam fakt większej pzrepustowości kolejki nie zwiększy drastycznie liczby chodzących po górach

Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

w artykule wyraźnie jest zaznaczony wątek narciarski, a nie pieszy, choć nie wiem czy to akurat trafny argument ekologów...
lucyna

Salek pisze:w artykule wyraźnie jest zaznaczony wątek narciarski, a nie pieszy, choć nie wiem czy to akurat trafny argument ekologów...
Czy koleja jest czynna latem?
Awatar użytkownika
Salek

lucyna pisze:Czy koleja jest czynna latem?
parę lat temu była czynna w majówkę, bo miałem "przyjemność" wjeżdżać, ale czy latem... :think: szczerze mówiąc, zawsze mi się wydawało, że tak...
Awatar użytkownika
Janek

lucyna pisze:Czy koleja jest czynna latem?
W tej chwili jest nieczynna bo jest przebudowa. A poprzednio? Jesteś chyba jedyną z osób powiązanych z górami (wszak jesteś przewodniczką), która nie wie czy kolejka kursuje latem. Tak, kursuje. To nie jest wyciąg narciarski.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Myślę ,że nie zrozumieliście ,o co tu chodzi.
Po pierwsze decyzja sądu zapadła ze względów formalnych i tylko formalnych ,bo na tego typu terenach prawo wymaga oceny środowiskowej ,której tu zabrakło ,ekolodzy nie mają tu nic do rzeczy.
Po drugie ludzie wjeżdżający na Kasprowy nie zjeżdżają na dół ,a duży ich procent (jaki ,nie wiadomo ,przecież właśnie tej wymaganej oceny zabrakło przy wydaniu decyzji) ,rozłazi się po górach ,dewastując je ,a jest to najgorszy z punktu widzenia przyrody rodzaj stonki ,kompletnie bez pojęcia ,gdzie ,po co idą i jak mają się zachować.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ludzie, jak taka kolejka na tak popularny szczyt ma być zamknięta latem? Przeliczcie sobie może jaki to biznes.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
lucyna

dagomar pisze:Myślę ,że nie zrozumieliście ,o co tu chodzi.
Po pierwsze decyzja sądu zapadła ze względów formalnych i tylko formalnych ,bo na tego typu terenach prawo wymaga oceny środowiskowej ,której tu zabrakło ,ekolodzy nie mają tu nic do rzeczy.
Po drugie ludzie wjeżdżający na Kasprowy nie zjeżdżają na dół ,a duży ich procent (jaki ,nie wiadomo ,przecież właśnie tej wymaganej oceny zabrakło przy wydaniu decyzji) ,rozłazi się po górach ,dewastując je ,a jest to najgorszy z punktu widzenia przyrody rodzaj stonki ,kompletnie bez pojęcia ,gdzie ,po co idą i jak mają się zachować.
Tak o to mi chodziło.
Awatar użytkownika
Salek

dagomar pisze:Po drugie ludzie wjeżdżający na Kasprowy nie zjeżdżają na dół ,a duży ich procent (jaki ,nie wiadomo ,przecież właśnie tej wymaganej oceny zabrakło przy wydaniu decyzji) ,rozłazi się po górach ,dewastując je ,a jest to najgorszy z punktu widzenia przyrody rodzaj stonki ,kompletnie bez pojęcia ,gdzie ,po co idą i jak mają się zachować.
no i właśnie mniej więcej o to mi chodziło, gdy pisałem...
Salek pisze:w artykule wyraźnie jest zaznaczony wątek narciarski, a nie pieszy, choć nie wiem czy to akurat trafny argument ekologów...
Awatar użytkownika
Janek

dagomar pisze:a jest to najgorszy z punktu widzenia przyrody rodzaj stonki ,kompletnie bez pojęcia ,gdzie ,po co idą i jak mają się zachować.
Dla uniknięcia protestów - powiedzmy, że ten najgorszy rodzaj stonki to jest przeważający procent tych co nie zjeżdżają z powrotem tak jak wjechali. Zgoda, Dagomar?

PS. Może wyjaśnię tytuł - "Są jeszcze sędziowie w Berlinie" powiedział król pruski Fryderyk Wielki po przegraniu procesu z swoim poddanym.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Nie przesadzajmy panowie z tą liczbą turystów co idzie dalej w góry, na górze są takkie same kolejki jak na dole, kiedyś awaryjnie musiałem wrócić kolejką to odstałem swoje

mantoniusz

Post autor: mantoniusz »

Trochę dziwne że kolejki (właściwie jedna lub 2 po obu stronach granicy) tak bardzo szkodzą ekosystemowi w Tatrach a są zupełnie nieszkodliwe w Alpach ??
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

A różnicę w powierzchni między Tatrami a Alpami znasz?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

tomtom pisze:A różnicę w powierzchni między Tatrami a Alpami znasz?
I dlatego jest tam miejsce na wcale liczne parki narodowe ,gdzie nie ma kolejek ,oraz wyciągi ,kolejki i hotele na tym ,co zostaje ,a i tak można znaleźć puste miejsca bez kolejek i bez parków.
Poza tym tak na tę powierzchnię przypada mniej więcej tyle ludzi latem ,co u nas w Tatrach (zimą rzeczywiście znacznie więcej) ,gdyż generalnie zachodnioeuropejczycy latem jadą nad wodę
RARUTKA_GOLDI

Post autor: RARUTKA_GOLDI »

tomtom pisze:A różnicę w powierzchni między Tatrami a Alpami znasz?
znaczy , że co? że Alpy są większe od POlskich Tatr o okolo tysiąc razy? :think:
magic

Post autor: magic »

No to zamknijmy Tatry dla zwiedzających. Wstęp mieliby tylko członkowie no nie wiem jakiegoś PTTK, klubów wysokogóskich itd. I po sprawie. Ruch turystyczny powienien się zmniejszyć. :D Modernizacja kolejki drastycznie nie zwiekszyłaby ilości turystów. Ekolodzy powinni być zadowoleni.

Tylko z czego utrzymywaliby się mieszkańcy Zakopanego i okolic? :think: No i oczywiście ograniczenie swobód obywatelskich zagwarantowanych konstytucją. Tu może być problem.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

a ja proponuję osadzić rodzinę misiów w bezpośredniej okolicy stacji kolejki. Nikt nie odważy się wrócić inaczej jak kolejką :D
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ