BESKID ŚLĄSKI

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Hogarth

BESKID ŚLĄSKI

Post autor: Hogarth »

zgodnie z sugestią Mariusza bedę pisać tutaj o innych górkach...

hmmm zaczne od Beskidu Śląskiego

Na wstępie przypomnę, gdzie tego szukać... Pasmo to ograniczone jest od wschodu Bramą Wilkowicką, Kotliną Żywiecką, od południa zaolziem, od zachodu granicą państwową a od północy pogórzem..

Najbardziej znane miejscowości to:
Bielsko Biała
Węgierska Górka
Koniaków
Istebna
Skoczów
Wisła
Ustroń
Brenna
Szczyrk

Górki dzielą sie na kilka pasm:

Pasmo graniczne - z Czantorią (995) i Stożkiem (978)
Grupa Równicy - Równica (884), trzy Kopce (810)
Grupa Baraniogórska (Barania Góra 1220)
Grupa Skrzycznego (1257)
Masyw Klimczoka (1117) i Błotnego (917)

Cały Beskid Śląski zatracił już niestety część swoich walorów krajobrazowych, ale chciałbym polecić tutaj kilka szlaków, które naprawdę są godne polecenia :)) Pieknie tam jest jesienią

1. Szlakiem niebieskim z Ustronia na Czantorię - najlepsze podejscie i piękne widoki ze szczytu - z wieży - dodatkowo czeskie piwo w czeskim schronisku tuz przy granicy

2. Cieślar w paśmie granicznym ze względu na widoki i Stożek ze względu na najlepszą chyba atmosferę w schronisku

3. Barania Góra - ze względu na najdziksze zachowane ostepy leśne - i widoki z wieży widokowej - naprawde imponujące - polecam wejście szlakiem niebieskim z Wisły Czarnego - absolutnie unikać czarnego szlaku...

4. Grupa Klimczoka ale tylko ze wzgledu na widok na tatry i Babią Górę...neistety kolejka na Szyndzielnię robi swoje

5. Skrzyczne słynie z pięknych widoków ale to taki Kasprowy - kolejka i w ogóle...właściwie to bardziej Gubałówka niż kasprowy...

to tyle póki co...moze ktoś cos teraz doda :))
Kaśka

Post autor: Kaśka »

Hogarth pisze:Skrzyczne słynie z pięknych widoków ale to taki Kasprowy - kolejka i w ogóle...
Niby jak Kasprowy,ale na szlaku na Kasprowy nie widziałam całej rzeszy motocyklistów i "rowerowców-wyczonców" wjeżdżających i zjeżdżającyh po szlaku pieszym...brrr.... I tylko z daleka słychać głośne "uuuwaaagaaa" :) Tak jest latem - zimą nie wiem bo nie byłam.

Zresztą - to jest góra opanowana przez paralotniarzy ;)
Ostatnio zmieniony śr 27 paź, 2004 przez Kaśka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Na Czantorię najlepiej wejść na przełaj od hotelu Narcyz w górę - piękny bukowy las i strome wąwozy , potem ładny odcinek tego niebieskiego szlaku zaczyna się ZA Czantorią - można w rozsądnym czasie dojść do Wisły i Szczyrku
Hogarth

dagomar pisze:potem ładny odcinek tego niebieskiego szlaku zaczyna się ZA Czantorią - można w rozsądnym czasie dojść do Wisły i Szczyrku

ejj...nie pomieszało Ci sie cos? Czantoria? zejscie do szczyrku? niebieski szlak za czantorią? On sie zaczyna przy czeskim schronisku.... oj coś pomieszałeś...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Oczywiście Równicą sorry
Hogarth

no i niebieskim to dolecisz w 2 h do tzrech kopców a stamtad jeszcze zółtym do salmopolu jest godzinka i do szczyrku - soliska 40 minut...

na równicy jest fajny ten kamcor z wyrytym krzyzem i grzane wino z przyprawami ponizej schroniska... :))
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Prawdę mówiąc ,mimo ,że polskie góry znam naprawdę dobrze ,teraz nic ,co nie tatrzańskie ,nie wydaje mi się już takie fajne ,no ,może za wyjątkiem grzbietu Małych Pienin ,ale to już inna historia.
Hogarth

NO TO MOZE MAŁY QUIZIK :))

1. Który ze szlaków poprowadzony jest obok czynnego kamieniołomu?
2. W Beskidzie Ślaskim na szczytach czterech gór umieszczone są przekaźniki telewizyjne. Proszę o wymienienie tych miejsc.
3. Jakim kolorem prowadzony był zlikwidowany w latach siedemdziesiątych szlak Wisła Obłaziec – Dolina Jawornika – Soszów Wielki?
4. Co to jest „Prezydentka” ?
5. Jaki odcinek Głównego Szlaku Beskidzkiego zmienił swój bieg w 2002?
6. Jaki szlak powstał niedawno w masywie Skrzycznego?
7. Która z jaskiń beskidu śląskiego jest udostępniona do zwiedzania?
8. Co znajduje się na szczycie Malinowskiej Skały?
9. Gdzie znajdują się tzw „piramidy”?
10. Gdzie znajduje się wyryty cytat „ Miejsce, na którym stoisz, ziemią świętą jest”?
11. Gdzie leży znane schronisko „Stefanka”?
AvantaR

Post autor: AvantaR »

1. Na Magurke :P ?
2. Hm Ochodzita, Skrzyczne, Czantoria i ... sam nie wiem :]
3. Zoltym ? (nie wiem:P)
4. Taka zupa :P
5. Nie mam pojecia.
6. Nie wiem.
7. Pewnie ta na trasie do Baraniej Gory - przynajmniej tam widzialem wejscie z miejscami na line do asekuracji itp.
8. Hmm skala ? :>
9. A co to jest :] ?
10. Nie wiem.
11. Nie kojarze go :)

Widac nie jestem wytrawnym Beskidolazem bo nie znalem wielu odpowiedzi a te ktore podalem pewnie byly bledne ;)

Pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich :)
abes

Post autor: abes »

Witam. Ostatnio miałem przyjemność powędrować ze Skrzycznego zielonym szlakiem na Baranią Górę. Widoki piękne, zwłaszcza że pogoda dopisała. Z Baraniej Góry oczywiście zejście (wspomnianym wcześniej) niebieskim szlakiem, wzdłuż Białej Wisełki. Bardzo przyjemnie wspominam również moje ostatnie wypady na Stożek Wielki i innym razem na Błatnią. O tych mniejszych górkach też nie powinniśmy zapominać ;)
Pozdrawiam
Jurek

Post autor: Jurek »

tak....to prawda abes że te mniejsze górki są czasem zapomniane. Tylko tatry i tatry. Tak jest właśnie w moim przypadku gdzie małe górki poszły w zapomnienie. Szkoda. Mało czasu na to wszystko :( niewiem.... byłem dzisiaj u znajomego, rozmawialiśmy o górach.....kolega zaproponował mi, żeby wybrać się wspólnie w Góry Świętokrzyskie. Mam blisko....tylko 100 km. Dwa razy zaliczałem Święty Krzyż. A reszta szlaków?......co za nieuwaga :) tam też zapewne jest ładnie...... :)

pozdrawiam-Jurek
abes

Post autor: abes »

Tydzień temu przeczytałem, że w Beskid Śląski zawitało kilkanaście głuszców. Jest to związane z programem odnowy głuszca. W artykule pisze, że w okresie międzywojennym były setki tych ptaków. Może troszeczkę odbiegłem od tematu, ale tylko dlatego, że te ptaki zostały wypuszczone na zboczach Baraniej Góry. Może to być jakąś dodatkową atrakcją, bo dotychczas spotkanie głuszca w tych terenach graniczyło z cudem. Oglądanie zwierząt żyjących na wolności, jest dla mnie sytuacją miłą dla oka, tak samo jak podziwianie pięknych górskich widoków :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Ja zazdroszcze troche mieszkancom Bielska-Bialej - wsiadaja w autobus nr 8 i sa w Beskidach.
Ze Skrzycznego jest piekne zejscie (a zatem i podejscie) w strone Zywca, niebieskim bodajze szlakiem. Malo popularne bo konczy sie (zaczyna) w Ostrem (? - teraz nie dam glowy, bo nie mam mapy pod reka) , a to pol godziny pekaesem z Zywca. Po drodze pyszne jagody. Mozna zapomniec o dresiarni ze szczytu.

PS Nadajnik jest tez na Klimczoku - kawalek za Szyndzielnia.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Squonk

Post autor: Squonk »

1. Który ze szlaków poprowadzony jest obok czynnego kamieniołomu?
Czarny z Goleszowa na Tuł. Kamieniołom znajduje sie w Dzięgielowie.
2. W Beskidzie Ślaskim na szczytach czterech gór umieszczone są przekaźniki telewizyjne. Proszę o wymienienie tych miejsc.
Ochodzita, Klimczok, Kozińce, Skrzyczne. Jest jeszcze na polanie Stokłosica pod Czantorią.
3. Jakim kolorem prowadzony był zlikwidowany w latach siedemdziesiątych szlak Wisła Obłaziec – Dolina Jawornika – Soszów Wielki?
zielony
4. Co to jest „Prezydentka” ?
ścieżka na odcinku Mrózków - Stożek. Prowadzi tam niebieski szlak.
5. Jaki odcinek Głównego Szlaku Beskidzkiego zmienił swój bieg w 2002?
słyszałem, że od szarculi do stecówki w miejscu dawnego przebiegu szlaku wybudowali żwirową droge a szlak puscili południowymi stokami
6. Jaki szlak powstał niedawno w masywie Skrzycznego?
z Buczkowic - czerwony
7. Która z jaskiń beskidu śląskiego jest udostępniona do zwiedzania?
pod malinowem
8. Co znajduje się na szczycie Malinowskiej Skały?
las i skała
9. Gdzie znajdują się tzw „piramidy”?
Ustroń zawodzie
10. Gdzie znajduje się wyryty cytat „ Miejsce, na którym stoisz, ziemią świętą jest”?
nie dam głowy ale chyab na kamieniu ewangelików pod równicą
11. Gdzie leży znane schronisko „Stefanka”?
Kozia Górka nad Mikuszowicami
ODPOWIEDZ