Słowacki Raj

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ana

Słowacki Raj

Post autor: ana »

Witam!
Z pewnością niektórzy z Was mieli okazję wędrować po Słowackim Raju.Jak wspominacie marsz po zacienionych wąwozach i drewnianych czy też metalowych drabinkach?
Czy ktoś z Was miał "przyjemność"przechodzić przez wioskę Letanovce, która znajduje się nieopodal Raju?
Pozdrawiam.
:)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Cześć Magda! :)

Pewnie już ci o tym wspominałem, ale Słowacki Raj chodzi mi już po głowie od wielu lat. Podczas wielu z moich pobytów w Tatrach spotkałem już kilka osób, które gorąco SR polecały. Być może w 2004-tym uda się tam dotrzeć, to jednak zależy od wielu czynników jak kasa, samochód i urlop.
Chodzenie po drabinkach między wapiennymi skałkami i dolomitami musi być bardzo przyjemne! :)
ana

Tak-wspominałeś :)
Rzeczywiście jest to miejsce,które warto odwiedzić. Wszędzie woda, metalowe,huśtające się niekiedy we wszystkie strony(hihi)drabinki.Najgorzej chodzi się po drewnianych stopniach, kiedy są one mokre.Trzeba wówczas bardzo uważać,bo można wywinąć niezłego orła :)) Uważam,że wizyta w Słowackim Raju naprawdę może dostarczyć wielu emocji.Byłam tak dwukrotnie i powiem szczerze,że bardzo chętnie odwiedzę ten zakątek ponownie.POLECAM!
Ale po co Ci samochód?Można swobodnie dojechać tam autobusem(z Popradu). Chociaż... trzeba mieć szczęście,żeby trafić na dogodne połączenie zwłaszcza,jeżeli chodzi o powrót np. do Smokovca.Tak czy inaczej warto sie poświęcić.Poza tym wydaje mi się,że przy Raju istnieje jakaś baza noclegowa, a to umożliwia dokładne poznanie tegoż miejsca.
8)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Zestarzałem się już okropnie i nie chce mi się telepać autobusami / pociągami po Słowacji, zwłaszcza że mam złe wspomnienia z tłoku w słowackich PKSach między Łysą Polaną, a Popradem.

:)
ana

Maruda :P :)
Kaśka

Post autor: Kaśka »

I znowu temat odgrzewany :)
Słowacki Raj - taaak, byłam i również gorąco polecam! Może nie był to długi wyjazd (tylko 4 dni), ale na pewno było warto. Drabinek cała masa - niektórzy nie byli z nich zadowoleni - szlaki jednokierunkowe w sporej części SR, wszędobylska woda z kaskadami i masą mokrych, obślizłych kamieni hehe... Cudowne miejsce mimo, że góry nie tak okazałe jak nasze Tatry...
Obowiązkowo na Tomasovsky Vyhlad trzeba było zrobić wypad jednego dnia. Krótki szlak, ale za to jakie widoki...hmmm...się rozmarzyłam.
Tylko trzeba wiedzieć którym szlakiem najlepiej się tam dostać - nawet w przewodniku nie radzą rozpoczynania wędrówki od romskiej wioski :D Nie tylko strach tam auto zostawić - nawet przy zawracaniu jakieś dziwne uczucie, jak dzieci zaglądają przez okna samochodu... :think:
Ogólnie polecam jak najbardziej i myślę, że na forum jest jeszcze co najmniej kilka osób, które podzielą moje zdanie...
Bardzo chętnie wybrałabym się tam znowu :)
Ostatnio zmieniony czw 28 paź, 2004 przez Kaśka, łącznie zmieniany 1 raz.
Hogarth

Post autor: Hogarth »

oglądałem to na fotkach tylko...... zarąbiste....

Kaśka pisze:Bardzo chętnie wybrałabym się tam znowu
Bardzo chętnie wybrałbym się tam pierwszy raz
Luki

Post autor: Luki »

Jak będziecie coś planować dajcie znać...chętnie dołącze:)
andaluzja

Post autor: andaluzja »

Ja też tam nie byłam, ale słyszałam, ze tam jest dużo ludzi :-( A tak w ogóle to zapraszam do mojego postu " Prywatna Galeria"- tam są właśnie zdjęcia z tych miejsc, o których tutaj wspomnieliście.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Mariusz pisze:mam złe wspomnienia z tłoku w słowackich PKSach
hehe, trzeba było mnie i Aśkę widzieć w elektriczce do Szczyrbskiego .....
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
MiG

Post autor: MiG »

andaluzja pisze:Ja też tam nie byłam, ale słyszałam, ze tam jest dużo ludzi
A jak jest dużo ludzi to tworzą się korki większe niż na OP... Więc trzeba jechać poza sezonem i nie w żaden "długi weekend". Ja chętnie się przyłączę do wycieczki.

MiG
Katrinka

Post autor: Katrinka »

My, a właściwie ja wybrałam Suchą Belę. Szliśmy korytem rzeki od jej końca do początku. Wszystko wyglądało bardzo malowniczo i romantycznie, momenty ryzykowne dla mnie to wchodzenie po drabinkach bardzo wysokich lub pochyłych, gdzie ja jednym łańcuchu wisi 6 osób :P. A straty poniosłam na prostej, poziomej, drewnianej, ale mokrej drabince, kiedy (ups jaka to była głupota z mojej strony) poprawiałam sobie włosy i noga mi wpadła pomiędzy szczeble. 2 ogromne śniaki przez 2 tygodnie przypominały mi o tym, a Damian ułożył żart :” dlaczego kobiety giną na Rysach? Ponieważ robią sobie makijaż”:P.

P. S. DeGie przeprowadził mnie przez wioskę Romów, a dla mnie to było jak Afryka w Słowacji. Takiej biedy to ja dawno nie widziałam, dzieci obskoczyły nas z każdej strony. DeGie jak był wcześniej w tej wiosce to jednemu chłopcu dali parówkę i nie powiedzieli szybko, że trzeba zdjąć folię... efekt był taki, że parówka została zjedzona z folią :(
ola

Post autor: ola »

Ja zamierzam w wakacje letnie jechać na Słowacki Raj... ogladałam foty w necie i są ZAJEFAJNE!!!!!!!!!!! tam musi być cudownie
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ludzie !! Cały Słowacki Raj to takie samo miejsce do zwiedzanie ,jak n.p.
zamek w Lubowli. Ciekawe ,można poświęcić jeden dzień ,ale się nie nadaje ,żeby traktować to jako miejsce do chodzenia s.s. Tatry. Kilka tras ,niepowiązanych ze sobą i sztuczne jezioro w środku.Owszem ,spędzenie tu wakacji moiżna porównać z odpoczynkiem bardziej n.p. w Zegrzu ,niż w Czorsztynie.
Jurek

Post autor: Jurek »

fajnie że temat odgrzebany :) pomarzyć, dobra rzecz :) ale kto wie? jak czas i parę groszy pozwoli, to czemu nie....

pozdr
MiG

Post autor: MiG »

dagomar pisze:Ciekawe ,można poświęcić jeden dzień ,ale się nie nadaje ,żeby traktować to jako miejsce do chodzenia s.s. Tatry. Kilka tras ,niepowiązanych ze sobą i sztuczne jezioro w środku.
A ja uważam, że jak najbardziej nadaje się do chodzenia - jak każde góry zresztą! I mógłbym Ci wymyśleć trasy na tydzień albo dwa :) A co to znaczy, że trasy są "nie powiązane"? I czy to źle?

MiG
fidelli

Post autor: fidelli »

mhmm Słowacki Raj na pewno jest godny polecenia..a szczególnie niektóre szlaki jednokierunkowe z drabinkami..szczególnie ekscytująca jest Sokolia Dolina... poza tym przejście przez wspomnianą na wstepie wieś Letanowce, a właściwie Romską Osadę to ciekawe, "socjo-kulturowe" przezycie..radzę przechodząc tamtedy nie zwracać uwagi na zaczepki i nawet nie patrzeć się w stronę osady.

Tak na marginesie..... Romska Osada jest chyba paradoksalną "reklamą" Słowacji, kraju UE.
fidelli

aha i jeszcze jedno...bedąc w Słowackim Raju grzechem było by nie odwiedzenie Dobsickiej Lodowej Jaskini....
ana

Słyszałam o "reklamach", o których piszesz.Polskie biura podróży to wymyśliły.Miała to być dodatkowa(wątpliwa!) atrakcja podczas zwiedzania regionów podtatrzańskich. Słowacy w odpowiedzi na nią chcą organizować wycieczki do polskich wsi,oczywiście tych,w których niegdyś działały PGR-y.
fidelli

bardzo słuszna inicjatywa z ich strony..powinni dodatkowo dodać wariant "extreme" typu spacer wieczorna porą po blokowisku....

a tak na marginesie to o tych reklamach nic nie słyszałem..serio reklamowali???
ODPOWIEDZ