Ksiazki o Tatrach - co warto poczytac?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
kilgor

Post autor: kilgor »

dagomar pisze:myślałem ,że na Ciemniaku??
albo na Diablaku :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

kilgor pisze:albo na Diablaku
No wiecie, ja bym się po Ewie tego nie spodziewał...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

kilgor pisze:
dagomar pisze:myślałem ,że na Ciemniaku??
albo na Diablaku :D
dla informacji młodszych kolegów (anek) - w latach sześćdziesiątych porządny człek nie określił Upłaziańskiego inaczej ,jak Pikiem Gomółki (etymologia oczywista - nie tłumaczę ,nawet ..... zrozumie)
Awatar użytkownika
Piotrus

Kontakt:

Post autor: Piotrus »

Pozwolę sobie odgrzać stary temat, bo w moje łapki wpadła książka "Tatrzańskie lata" pod redakcją Jadwigi Ciechanowskiej i Adama Czarnowskiego. Jest to "zbiorowa biografia" zredagowana na podstawie wspomnień, listów i pamiątek rodziny Ciechanowskich - krakowskiego rodu mocno związanego z Zakopanem i Tatrami. Na szczęście historii rodzinnych jest tam niewiele, za to relacje z pierwszej ręki (ze zdjęciami!) z wypraw z Klimkiem Bachledą, opowieści w stylu "jak to było kiedy nad mokiem stała tylko dziurawa szopa" i gorzka w sumie opowieść meteorologa w Gąsiennicowej o przemijaniu starych Tatr i o tym jak stają się tymi górami, które znamy dziś.
Polecam!
Scilicet scio qiud hodiernus dies! Modo ei non possum meminisse verbum Polonicum.
MK

multidietmalne

Post autor: MK »

Polecam doznania 'multidietmalne'

Czytanie Na skalnym Podhalu przy akompaniamencie Muzyki Tatr
(dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów)
kie som sabałowy syn mi o Wołosynie do kolacji hyrnie podśpiwuje.
Dogryzam kanapki z oscypkiem warzonym przez znajomego górala ze
Sromowców, a osiadłego w Wielkopolsce od wielu lat.

Co by tu jeszcze dodać panowie, co by tu jeszcze ?
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Piotrus pisze:za to relacje z pierwszej ręki (ze zdjęciami!) z wypraw z Klimkiem Bachledą, opowieści w stylu "jak to było kiedy nad mokiem stała tylko dziurawa szopa" i gorzka w sumie opowieść meteorologa w Gąsiennicowej o przemijaniu starych Tatr i o tym jak stają się tymi górami, które znamy dziś.
to coś dla mnie :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Filanc

Post autor: Filanc »

dagomar pisze:dla informacji młodszych kolegów (anek) - w latach sześćdziesiątych porządny człek nie określił Upłaziańskiego inaczej ,jak Pikiem Gomółki (etymologia oczywista - nie tłumaczę ,nawet ..... zrozumie)
A co to Upłaziński?
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Filanc pisze:
dagomar pisze:dla informacji młodszych kolegów (anek) - w latach sześćdziesiątych porządny człek nie określił Upłaziańskiego inaczej ,jak Pikiem Gomółki (etymologia oczywista - nie tłumaczę ,nawet ..... zrozumie)
A co to Upłaziński?

Nie wiem co tu Dagomar wymyślił z tym Upłazińskim - ja przynajmniej nie znam takiej nazwy Ciemniaka a to jego właśnie nazywano Pikiem Gomułki.

Tak a propos Czerwonych Wierchów - w Bielsku była taka dzielnica z nazwami ulic od szczytów. M.in. były Czerwone Wierchy - no i tą nazwę w latach 90-ych zmieniono. Jeśli to prawda (tak mi opowiadano) to inicjator tej zmiany był dopiero nielichym ciemniakiem.
Jestem gorszego sortu...
Filanc

Post autor: Filanc »

Janek pisze:Nie wiem co tu Dagomar wymyślił z tym Upłazińskim - ja przynajmniej nie znam takiej nazwy Ciemniaka a to jego właśnie nazywano Pikiem Gomułki.
A potem Pikiem Sekretarza (żeby Gierek nie był dyskryminowany) :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

To nie ja wymyśliłem ,nazwa "Upłaziański Wierch" ,bądż "Czerwony Wierch Upłaziański",od T.Upłazu ,była powszechna w 19 w. ,gdy nazwa "Czerwony Wierch" była zarezerwowana tylko dla Małołączniaka.
Jest używana w starych przewodnikach i relacjach: Steczkowskiej,Janoty ,z pamięci nie pomnę ,czy też u Eliasza ,a w każdym razie powszechna u autochtonów owego czasu.
Awatar użytkownika
Demdi

Post autor: Demdi »

Ja polecam "wolanie w gorach" M.Jagiełły, "Ceperski przewodnik po Tatrach" M.Tarczyńskiego!
Demdi
Awatar użytkownika
oCzNiK

Post autor: oCzNiK »

"Wołanie w górach" < świetna książka, o niesieniu pomocy zaginionym turystom.

"Róża bez kolców", Zofii Urbanowskiej... świetna książka przygodowa o dostojnym mężczyźnie który kolekcjonował róże, i przyjechał w Tatry szukać gatunku brakującego mu do kolekcji, wystepujęgo tylko w Naszych ukochanych górach :D ! Ponad 500 stron, przygód, opisów przyrody, i opowiadań górali - między innymi Sabały :D świetna na długie zimowe wieczory...
piotr35

Post autor: piotr35 »

Demdi pisze:Ja polecam "wolanie w gorach" M.Jagiełły
-zakupiłem ostatnio,przeczytałem i polecam-podoba mi się forma przekazania często tragicznych wydarzeń jakie opisuje autor,jak również to że Jagiełło człowiek obyty z górami i ratownictwem nie "stawia się" ponad jeżeli już wspomina o sobie to skromnie,na marginesie.interesująca kronika,warto przeczytać.
Awatar użytkownika
Szarotka

Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Iwona pisze:Może jest ktoś chętny na "Wędrówki alpejskie" http://www.allegro.pl/item181377035_zul ... jskie.html albo na Bonattiego http://www.allegro.pl/item181377073_bon ... _gory.html
Dzięki za info-kupiłem obie :) Gdybyś chciała przeczytać to służę :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

andy67 pisze:kupiłem obie
obserwowałam-gratuluję :) Z ciężkim sercem ale nie mogłam ich kupić.Dałam informację na forum,by ktoś "z naszych" mógł je zdobyć
andy67 pisze:Gdybyś chciała przeczytać to służę
poważnie? Byłabym bardzo wdzięczna! Czytam szybko i na pewno oddaję-Alan może zaświadczyć :)
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Te "Wędrówki alpejskie" w wydaniu z 1956 r są takie same jak wydania późniejsze tzn połączone w zbiorek "Sygnałów ze skalnych scian.Tragedii tatarzańskich" itd. Mi wychodzi róznica ok 50 stron a raczej Żuławski nic nie dopisał.
Ps. Naszukałem się kiedyś na mapie bo Zuławski w opisie Alp Berneńskich operwał nazwą Jungrafa... a to poczciwa Jungfrau;)

Iw widzę, że alledrogo ma nowego użytkownika;) ale poważne pytanie to ja na pW dam.
Awatar użytkownika
MIHNIK

Post autor: MIHNIK »

Polecam stare numery Taternika i Wierchów. Bardzo ciekawa lektura. Do kupienia, często za "psie pieniądze" na Allegro.
P.s. Poszukuję kolekcjonerów książek i wydawnictw o tematyce Alpinistycznej i tatrzańskiej celem ewentualnej wymiany brakujących pozycji. Moja kolekcja liczy w chwili obecnej ponad tysiąc książek, albumów i czasopism.
Awatar użytkownika
Szarotka

Moja kolekcja liczy w chwili obecnej ponad tysiąc książek, albumów i czasopism.
:O
Awatar użytkownika
Demdi

Post autor: Demdi »

"UFO w Tatrach" Robert K. Leśniakiewicz ... Jak chcecie się pośmiać, to proszę bardzo :D:D:D Nie... Nie... Nie kupiłam... Dostałam xD
Demdi
ODPOWIEDZ