Polskie góry

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
MiG

Post autor: MiG »

Izabela pisze: rozumiem,że Ty! Gratuluję :) Załozyłeś sobie plan, czy tak mimochodem?
Jak pierwszy raz przeczytałem o KGP (Koronie Gór Polskich) to miałem zdobytych 14 spośród 28 szczytów. Potem wystarczyło jeździć tam, gdzie się jeszcze nie było (choć w sumie przebiegało to dość planowo :) ).
Izabela pisze: Mnie trochę jeszcze brakuje, ale nie na tyle żeby się znechęcić
Dużo ludzi ma "problemy" żeby odwiedzić mniej znane pasma góskie - jak np. Góry Opawskie czy Kaczawskie. Może nie są one tak atrakcyjne jak bardziej znane i rozreklamowane Tatry, Pienieny czy Bieszczady, ale mają swój urok. Jak nie masz tego typu uprzedzeń to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zdobyć KGP.
Izabela pisze: A co powiesz na to?
http://www.dookolapolski.2net.pl/page.php?p=trasa
Trzeba mieć strasznie dużo wolnego czasu (na planowanie a potem przejście)!
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

MiG napisał:
Dużo ludzi ma "problemy" żeby odwiedzić mniej znane pasma góskie - jak np. Góry Opawskie czy Kaczawskie. Może nie są one tak atrakcyjne jak bardziej znane i rozreklamowane Tatry, Pienieny czy Bieszczady, ale mają swój urok. Jak nie masz tego typu uprzedzeń to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zdobyć KGP.
- masz rację, tez zauważyłam,że niektórzy odnoszą się do tych mniej znanych pasm gór wręcz pogardliwie, nazywając je kapusciane góry i takie tam. Ja nie mam takich problemów, choc przyznam,że prawdziwego spręża dostaje w Tatrach ;) . Tak sie też składa,że mieszkam w bliskości tych pasm. Bo rzut kamieniem mam do Opawskich, Bardzkich, Stołowych, Złotych, czy Masywu Śnieznika. I w nich szczyty, potrzebne do korony, zdobyłam sobie bez specjalnego wysiłku, ot tak za jedno popołudnie. Teraz pozostały mi tylko te" atrakcyjne" choc i tu mam juz pewne osiągnięcia ;)
Trzeba mieć strasznie dużo wolnego czasu (na planowanie a potem przejście)!
- tak. Ale sam zamysł interesujący. Będę śledzić przebieg wyprawy. Zreszta chyba można byłoby to zrobic etapowo? Chociaż nie byłoby juz tak spektakularne. Sama to bym się nie odważyła, ale w jakimś kameralnym gronie? W każdym razie ciekawie chyba będzie przeczytać o tym relację?
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

tego faceta od przejścia dookoła Polski trochę zasmuciłem, bo napisałem, że ktoś już to zrobił, ale ma szansę być pierwszym, który zrobi to "na raz" (tamten rozbił to na kilka lat - jako nauczyciel miał 'tylko' 2 miechy wolnego)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Mr Hooligan

Kontakt:

Post autor: Mr Hooligan »

Izabela pisze:masz rację, tez zauważyłam,że niektórzy odnoszą się do tych mniej znanych pasm gór wręcz pogardliwie, nazywając je kapusciane góry i takie tam. Ja nie mam takich problemów, choc przyznam,że prawdziwego spręża dostaje w Tatrach wink . Tak sie też składa,że mieszkam w bliskości tych pasm. Bo rzut kamieniem mam do Opawskich, Bardzkich, Stołowych, Złotych, czy Masywu Śnieznika. I w nich szczyty, potrzebne do korony, zdobyłam sobie bez specjalnego wysiłku, ot tak za jedno popołudnie. Teraz pozostały mi tylko te" atrakcyjne" choc i tu mam juz pewne osiągnięcia
Jak sobie zestawiłem moje, to wyszło na to, że te wysokie to wszystkie mam, problem w maluczkich (jednostki), szczególnie sudeckich...

Oto zestaw (pogrubione, byłem):
1.Łysica
2.Ślęża
3.Skopiec
4.Kłodzka Góra
5.Chełmiec
6.Biskupia Kopa
7.Lubomir
8.Szczeliniec Wielki
9.Czupel
10.Waligóra
11.Skalnik
12.Jagodna
13.Kowadło
14.Lackowa
15.Wielka Sowa
16.Wysokie Skałki
17.Orlica
18.Rudawiec
19.Wysoka Kopa
20.Mogielica
21.Skrzyczne
22.Radziejowa
23.Turbacz
24.Tarnica
25.Śnieżnik
26.Śnieżka
27.Babia Góra
28.Rysy
Awatar użytkownika
Izabela

problem w maluczkich (jednostki), szczególnie sudeckich...
- to zapraszam w moje strony, no, może nie całkiem moje, ale bliskie :)
Biust Lollobrygidy urzeknie Cię, Szczeliniec zachwyci, o ile ludzi nie będzie, bo tam lubi byc tłoczno, Ślęża zauroczy swą tajemnicą. Warto!.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Izka, a często wychodzisz sobie "pospacerować"?
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
MiG

Gwoli ścisłości należy dodać, że Chełmiec (nr 5 na powyższej liście) nie jest uznawany obecnie za najwyższy szczyt Gór Wałbrzyskich. Najwyższą górą jest Borowa (853 m npm), a wysokość Chełmca jest określana na 851 m npm. Nie do konca wiadomo skąd na mapach pojawiła się wysokość 869 - jedna z hipotez mówi, że góra została sztucznie "podwyższona" poprzez ustawienie i okrycie ziemią elementów wojskowej stacji radiolokacyjnej i stąd pomyłka. Być może też ktoś zmierzył wysokość do czubka wieży widokowej (obecnie nieczynnej). Pomimo uwag zgłaszanych do redakcji pisma "Poznaj swój kraj", która była współpomysłodawcą KGP, lista szczytów nie została zmieniona.

A zarówno tym, którzy zamierzają zdobywać KGP, jak i wszystkim których interesują polskie góry mogę polecić książkę Tomasza Rzeczyckiego "Góry Polski":
http://www.emmanuel.pl/sklep/product_in ... ucts_id=50
Oczywiście, opisy poszczególnych pasm nie są bardzo bogate (z racji ograniczonej objętości książki), ale książka zawiera zarówno podstawowe informacje jak i wiele ciekawostek o każdym z 28 polskich pasm górskich.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

1.Łysica *
2.Ślęża
3.Skopiec
4.Kłodzka Góra
5.Chełmiec
6.Biskupia Kopa
7.Lubomir
8.Szczeliniec Wielki *
9.Czupel
10.Waligóra
11.Skalnik
12.Jagodna
13.Kowadło
14.Lackowa
15.Wielka Sowa
16.Wysokie Skałki *
17.Orlica
18.Rudawiec
19.Wysoka Kopa
20.Mogielica
21.Skrzyczne *
22.Radziejowa *
23.Turbacz *
24.Tarnica *
25.Śnieżnik *
26.Śnieżka *
27.Babia Góra *
28.Rysy *
no to je tylko te z gwiazdką ,być może byłem jeszcze na Chełmcu i Orlicy na obozach harcerskich ,ale nie pamiętam ,bo wtedy zapamiętałem je jedynie jako udrękę przedzierania się przez las ze zbyt ciężkim plecakiem nie wiadomo gdzie ,po co i dlaczego. Najgorzej boli to ,że wcale nie mam ochoty wspinać się na te pozostałe
Awatar użytkownika
Izabela

MiG napisał
Pomimo uwag zgłaszanych do redakcji pisma "Poznaj swój kraj", która była współpomysłodawcą KGP, lista szczytów nie została zmieniona.
- to cenna uwaga, dla potencjanych zdobywców, czyli mnie ;) , bo szkoda byłoby żeby to przegapić. No i bardzo fajna zbiorcza pozycja :"Góry Polski" T. Rzeczyckiego. Koniecznie muszę kupić. Często jestem w drodze, i można sobie podczytywać. Dobrze,że zbiorcze, bo poręczne właśnie. Najwięcej trudności sprawiało "rozrzucenie" tematu, szukanie informacji itp. Cos zaczynałam, nie kończyłam, bo wyskakiwało coś innego. I fajnie się też składa,że możesz tę pozycję polecić.
dagomar napisał
Najgorzej boli to ,że wcale nie mam ochoty wspinać się na te pozostałe
- a ja do jakiegoś czasu w ogole nie przywiązywałam wagi,że co rusz udaje mi się zaliczyć coś do kolekcji KGP. Kiedyś w rozmowie towarzyskiej wypłynał temat, zaczęła się wyliczanka, i okazalo się że nie jest u mnie tak żle. Nie nastawiam sie jakoś celowo, ale wyczulona jestem,że jak gdzieś jadę, to sprawdam czy nie dałoby się czegoś zdobyć. Mam nadzieję,że nie zniechęcę się tak jak Ty :)
Agaar napisała
Izka, a często wychodzisz sobie "pospacerować"?
- tak jak juz wspomniałam wyżej, często wyjezdżam to tu, to tam, i wtedy nie tracę okazji, jak się zdarzy być blisko jakiegoś pasma. Czasami rodzinnie :) Wiesz Agaar, Opole leży w takiej dolinie, ze już wiekszej byc nie może, można dostac swoistej klaustrofobii ;) więc zmykam gdzie coś pofałdowanego w okolicy. I jeszcze dlatego,że opolskie, wrocławskie to wielkie obszary plantacji rzepaku. Wiesz jak wiosną niesamowicie wygląda taki chabrowo - żółty pejzaż ciągnący się aż po horyzont? Orgia kolorów.
Pozdrawiam
Izabela
izabela
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Izabela pisze:- tak jak juz wspomniałam wyżej, często wyjezdżam to tu, to tam, i wtedy nie tracę okazji, jak się zdarzy być blisko jakiegoś pasma.
To dobrze.
Izabela pisze:Wiesz jak wiosną niesamowicie wygląda taki chabrowo - żółty pejzaż ciągnący się aż po horyzont?
Tak, wiem i stwierdzam, że chyba przywykłam do tych widoków, bo nie robią na mnie wrażenia :(
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Agaar pisze:Tak, wiem i stwierdzam, że chyba przywykłam do tych widoków, bo nie robią na mnie wrażenia sad
A na mnie niezmiennie, każdej wiosny robią :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Izabela

Agaar napisała
Tak, wiem i stwierdzam, że chyba przywykłam do tych widoków, bo nie robią na mnie wrażenia
- to smutne, ja podziwiam je juz tyle lat, i z każdą wiosna mój podziw się odradza. Tak w szczegole nic się nie powtarza, niby to samo, a nie takie samo. Wystarczy choćby zmiana światła.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

:think: chyba zbyt szybko to napisałam...Oj zbyt. Tak sobie teraz myślę, że robią wrażenie. W sumie w całej przyrodzie można doszukać się czegoś pięknego.
MiG

Izabela pisze: tak jak juz wspomniałam wyżej, często wyjezdżam to tu, to tam, i wtedy nie tracę okazji, jak się zdarzy być blisko jakiegoś pasma.
No to specjalnie dla Izy na weekendowe wypady - chyba najlepsza lista sudeckich atrakcji turystycznych:
http://www.sudety.info.pl/npl/wartozoba ... -001.shtml
Awatar użytkownika
Izabela

Cytat:
"najlepsza lista sudeckich atrakcji turystycznych:"
- dziękuję! :-) Bardzo fajna stronka. Miło było sobie przypomniec, i popatrzeć na miejsca w których byłam i w które, mam nadzieję, niebawem się wybiorę np. w Sudetach Czeskich Brumov. A przy okazji taras na Sokoliku jest juz czynny, trochę rozhustana poręcz u szczytu, ale smiało można wejść. Jedynym utrudnieniem na metalowych schodach są adepci sztuki wspinania się, ciężko się przedrzeć ;-) Zamówiłam sobie polecona przez Ciebie książkę. Sądziłam ,że dostanę ja w mojej księgarni, nic z tego. Nawet o tytule nie słyszeli. Było cos innego. Zamówiłam przez internet. Nie dziwię się ,że nie było jej w księgarni,bo zasięg sprzedaży ma ograniczony. Ale już po kłopocie. Przejrzałam sobie stronkę. Bardzo solidna promocja książki.
http://www.gory-polski.prv.pl/
I pomyśleć,że autor miał w styczniu br. spotkanie autorskie w Opolu! Ale i tak w tym czasie mnie nie było :-(
Interesujące jest też to,że wziął sobie za ambit odkłamanie różnych górskich informacji, o choćby takiej:

Pierwszym schroniskiem turystycznym w polskich górach było to nad jeziorem Morskie Oko w Tatrach
Nieprawda. Wcześniej zbudowano schroniska na Wysokim Kamieniu w Górach Izerskich oraz nad Śnieżnymi Kotłami w Karkonoszach.
Pozdrawiam
Izabela
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2007 przez Izabela, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Michał ją kupił w Orlu podczas naszego styczniowego biegówkowania
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

MiG pisze:No to specjalnie dla Izy na weekendowe wypady - chyba najlepsza lista sudeckich atrakcji turystycznych:
http://www.sudety.info.pl/npl/wartozoba ... -001.shtml
Ja bym tej nazwy (Sudety) głośno nie wymawiał. Strzeżonego Pan Bóg strzeże - prawda Mefistofeles.
;)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Ja bym tej nazwy (Sudety) głośno nie wymawiał. Strzeżonego Pan Bóg strzeże - prawda Mefistofeles.
sugerowałbym jakiegoś googlozmylacza* wstawiać w środek i będzie dobrze. Janek wie co mówi, nasze forum jest bodaj ostatnim, na którym nie wklejano jeszcze pewnej kartki. A teraz trza wzmocnić czujność bo ktoś wspomniał o PTT. Brrrrrrrr

*googlo-zmylacz polega na utrudnieniu indeksowania googlowi poprzez rozbijanie słów pustymi znakami. Nie wiem co prawda czy google soebie z tym nie radzi, ale nie zaszkodzi spróbować. Czyli np pisząc PTT pisze tak naprawdę:

Kod: Zaznacz cały

P[b][/b]TT
co daje efekt w kodzie strony:
P<span style="font-weight: bold;"></span>TT
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:na którym nie wklejano jeszcze pewnej kartki.
i jest to absolutnie niepojęte - to graniczy z cudem a może nawet cudem już jest.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

S uu dety to mało ,przywołanie Czrnego Piotrusia wymaga wstawienia S uu dety + prz ee wod :)) nictwo
ODPOWIEDZ