Orla Perc na Majowke??
- Mr Hooligan
-

- Kontakt:
WitamIsildur pisze:Czy ktos z obecnych forumowiczow byl juz moze kiedys na Orlek Perci w okresie maja. Palnuje sie wybrac w tegoroczna majowke wiec pytam Dzieki za odpowiedz
Osobiscie nie wyobrazam sobie przejscia całej OP o tej porze roku.No chyba ze miałabym duze doswiadczenie we wspinaczce zimowej.Wybierając trasy tego typu zimą trzeba brac pod uwage wszelkie konsekwencje.Biorąc pod uwage maj,a wiec juz silniej operujące słonce w ciągu dnia, a w nocy jeszcze niskie temperatury mozna liczyc na skrajnie niebezpieczne oblodzenia na grani.
W tamtym roku spedziłam długi majowy weekend w gąsienicowej.Pogoda była w miare dobra,w pierwszy dzien udało mi sie wyjsc z moją towarzyszką -obecnie juz taterniczką:) na Zawrat z Murowanca Zawratowym Zlebem.Snieg był bardzo ciezki,ale w miare stabilny,w rakach szło sie bardzo szybko i wygodnie.Była to zasługa dosc duzej ilosci sniegu w tamtym roku. Ale warunki typowo zimowe-po prostu srodek zimy!! Takze miej tego swiadomosc! Na Kasprowym chodził jeszcze wyciąg narciarski,z reszta zazwyczaj zamykają go po długim majowym weekendzie:)
Tak wyglądała Dol.Gąsienicowa

Widok z Zawratu na 5-tke

Na Zawracie

i nie tylko na grani, ogólnie skały raczej śliskieIwona30 pisze:mozna liczyc na skrajnie niebezpieczne oblodzenia na grani
śnieg też już nie specjalny, nie zapada się jeszcze ale nie jest już tak zmrożony
na samej grani to nie wiem, bo byłem tylko pod Skrajnym
jak będzie w tym roku to nie wiadomo
ale maj na pewno lepszy śniegowo od czerwca
Chyba tak, bo śledziłam prognozy pogody przed wyjazdem i w sumie z powodu świeżego opadu śniegu (całkiem sporego) nie miałam jechać. Na szczęście dość szybko się topił.andy67 pisze:W zeszłym roku było w połowie czerwca chyba więcej śniegu niż miesiąc wcześniej.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
już niedlugo bedzie bezpiecznie - rusza akcja via ferrata
http://www.orlaperc.info.pl/
Pozdrawiam
Izabela
http://www.orlaperc.info.pl/
Pozdrawiam
Izabela
Choć jestem za zmianą formy ubezpieczeń na OP to powiem szczerze, że mieszanie śmierci tej dziewczyny w tą całą akcję nie bardzo mi się podoba.Izabela pisze:już niedlugo bedzie bezpiecznie - rusza akcja via ferrata
To w apelu mi się też nie podoba. Po pierwsze stan z 1906 roku nie jest utrzymywany. Po drugie środowiska przewodnickie nie zarobiły by tam żadnych kokosów dlatego wątpię aby o to zabiegali. To teksty w stylu walki z "mafią przewodnicką".Nie można odbierać nikomu prawa do samodzielnego poruszania się po niej, o co zabiegają niektóre środowiska przewodnickie, ale i nie wolno dłużej utrzymywać jej w archaicznym stanie z roku 1906.
Moim skromnym zdaniem akcja nie przyniesie żadnych rezultatów.
W temacie majówki to via ferratowe liny w tym okresie też były by w sporej części pod śniegiem
Janek napisał
Pozdrawiam
Izabela
- " (-) skoro odpowiednie władze nie robia tego co do nich należy, właściwym pomysłem jest ruch społeczny, ruch ludzi gór działających na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa na OP. Mamy juz pierwszą zadeklarowana kwotę: 100zł od Piotra Mikuckiego. Ja (Irena Rubinowska, przewodnik tartzański) deklaruję drugą stówę. Kto będzie następny?"Kto da pieniądze?
Pozdrawiam
Izabela
-
Gość
ja chciałam tylko przypomnieć ,że byłam pierwsza z takimi pomysłamianielka pisze:za 2 dni jedziemy z rodzicami pierwszy raz w tatry. Z mapą wspólnie znaleźliśmy taką trasę - z Zakopanego do Skupniów Upłazu ,potem obok Czarnego Stawu na Przełęcz Zawrat ,potem skałkami do Koziego Wierchu i na odpoczynek do schroniska w Dolinie 5 Stawów. Stamtąd wrócimy do przystanku autobusowego. Mam pytanie ,po pierwsze czy mój 6 letni brat da radę ,a po drugie czy zdążymy przed wieczorem ,z mapy wynika że tak ,ale nie mamy doświadczenia. Odpiszcie proszę
Mam zdecydowanie podobne odczucia.tomek.l pisze: Choć jestem za zmianą formy ubezpieczeń na OP to powiem szczerze, że mieszanie śmierci tej dziewczyny w tą całą akcję nie bardzo mi się podoba.
Notabene osoba ta zginęła podczas przejścia Kozią Przełęczą z Hali Gąsienicowej do 5 Stawów, czyli rzeczona ferrata prawdopodobnie by jej nic nie pomogła :-/