Dla jadących na dniach w Tatry

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Dla jadących na dniach w Tatry

Post autor: Janek »

Komunikat Lawinowy TOPR z: 21-02-2007 z godz:17:37
KOMUNIKAT WAŻNY DO GODZINY 20.00 DNIA 22-02-2007
U W A G A ! ! !

STOPIEŃ ZAGROŻENIA LAWINOWEGO JEST TYLKO INFORMACJĄ, KTÓRA OBOK PROGNOZY POGODY MA POMÓC W PLANOWANIU WYJŚĆ W TATRY. PAMIĘTAJ ŻE JUŻ PRZY 1 STOPNIU ZAGROŻENIA LAWINOWEGO, BEZ ODPOWIEDNIEJ WIEDZY I DOŚWIADCZENIA ZIMOWEGO MOŻESZ BYĆ OFIARĄ WYPADKU LAWINOWEGO
Stopień Zagrożenia :

II UMIARKOWANE
Stabilność Pokrywy Śniegowej :

SYTUACJA NIEBEZPIECZNA Pokrywa śniegowa jest na ogół umiarkowanie stabilna, ale na stokach bardzo stromych o nachyleniu 35-40°, a zwłaszcza na ekstremalnie stromych o nachyleniu równym, lub większym niż 40° może być mało stabilna.
Prawdopodobieństwo samoistnego i mechanicznego wyzwolenia lawiny :

Możliwe jest samorzutne schodzenie pojedynczych lawin małych rozmiarów. Mechaniczne wyzwolenie lawiny jest możliwe przede wszystkim na bardzo stromych stokach o nachyleniu 35-40°, przy dużym obciążeniu dodatkowym**. Na niektórych ekstremalnie stromych stokach o nachyleniu równym, lub większym niż 40° o niekorzystnych wystawach*, możliwe jest wyzwolenie lawiny średnich rozmiarów już przy małym dodatkowym obciążeniu** .
Zalecenia dla ruchu osób :

Częściowo niekorzystne warunki dla działalności górskiej. Zaleca się rezygnację z poruszania się pod i po stokach o nastromieniu o nachyleniu równym, lub większym niż 40° w szczególności po stronie zawietrznej i o niekorzystnych wystawach*, oraz zacienionych formacji w pobliżu grani. Uważać na nagromadzony na twardym podłożu przewiany śnieg. Po stokach stromych o nachyleniu 30-35° i bardzo stromych o nachyleniu 35-40°, poruszać się ostrożnie i pojedynczo z zachowaniem bezpiecznych odległości (min. 10 m.) Unikać żlebów, depresji i rozległych pól śnieżnych. Bezpieczne poruszanie się wymaga umiejętności samodzielnej oceny zagrożenia lawinowego w terenie i ostrożnego wyboru trasy.
Tendencja zagrożenia lawinowego dla najbliższych 48 godzin :

Pokrywa śniegu jest w miarę stabilna w niższych partiach Tatr mniej więcej do wysokości 1800-1900 m ,gdzie w ciągu dnia temperatura oscyluje w pobliżu 0oC. Wieczorne i nocne ujemne temperatury stablizują tam pokrywę śniegu. W pobliżu grani zgromadzone są poduchy nawianego śniegu. Tam na stromych stokach obciążenie nawianego śniegu może spowodować naruszenie pokrywy śniegu. Od godzin wczesno-rannych przewdywane są opady śniegu, ktore okresowo mogą być intensywne. Spowoduje to wzrost zagrożenia lawinowego.
U W A G A ! ! !

za szczególne niebezpieczne należy zawsze uważać stoki o wystawie północno-wschodniej, północnej, i północno-zachodniej. Czynnikiem radykalnie zwiększającym zagrożenie lawinowe jest silny wiatr w połączeniu z opadem śniegu, należy śledzić kierunek wiatru i miejsca odkładania śniegu w terenie.

Niby fajnie ale....
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
bartek11

Post autor: bartek11 »

Co w tych górach się dzieje? Znowu lawiny, niech mnie.... dobrze że w góry nie jadę :)
Bartek
Awatar użytkownika
Janek

bartek11 pisze:Co w tych górach się dzieje?
Straszne rzeczy, panie, straszne rzeczy
bartek11 pisze:dobrze że w góry nie jadę
no i już lepiej przy tym zostań

@ Bartek11 - jeśli jesteś starym bykiem, który sobie jaja urządza,to dość tej zabawy. Jeśli natomiast młodym chłopcem to poczytaj trochę książek, dowiedz się o co chodzi w tym wszystkim i potem wróć. Teraz z postu na post stajesz się coeaz bardziej żałosny.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Janek pisze: (...) Teraz z postu na post stajesz się coeaz bardziej żałosny.
Widzę, Janku, że powoli przeglądasz na oczy. :)
"Chwalić możnych tego świata za cechy, których nie posiadają, to tyle co drwić z nich bezkarnie"
Awatar użytkownika
Janek

Hannibal pisze:Widzę, Janku, że powoli przeglądasz na oczy. smile
Po licznych ostrych wejściach staram się być teraz pełnym dobrej woli...
Jestem gorszego sortu...
MiG

Re: Dla jadących na dniach w Tatry

Post autor: MiG »

Biorąc pod uwagę to:
TOPR pisze: Tendencja zagrożenia lawinowego dla najbliższych 48 godzin :
W pobliżu grani zgromadzone są poduchy nawianego śniegu. Tam na stromych stokach obciążenie nawianego śniegu może spowodować naruszenie pokrywy śniegu. Od godzin wczesno-rannych przewdywane są opady śniegu, ktore okresowo mogą być intensywne. Spowoduje to wzrost zagrożenia lawinowego.
To bym powiedział że raczej nie fajnie.

Ale dzisiaj jest już bardziej pozytywny komentarz:
Tendencja zagrożenia lawinowego dla najbliższych 48 godzin :
Pokrywa śniegu jest w miarę ustabilizowana. Dodatnie temperatury w ciągu dnia i ujemne nocą powodują, że wierzchnia warstwa śniegu jest dość stabilna. W ciągu najbliższej nocy przewidywane są niewielkie opady śniegu, co jeśli prognoza się sprawdzi nie powinno spowodować wzrostu zagrożenia lawinowego.
Awatar użytkownika
Janek

MiG pisze:To bym powiedział że raczej nie fajnie.
To było eufemistyczne. Najgroźniejsze są w tej chwili te poduchy i w ogóle nawisy.
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Wczoraj wspinalam sie w okolicy Morskiego Oka i warunki byly swietne. Popsulo sie troche okolo poludnia.Zaskoczona bylam brakiem taternikow w Moku. Schronisko bylo wyludnione, w terenie tylko jeden zespol robiacy diretissime Miegusza z biwakiem. Taternicy to chyba gatunek na wymarciu.

pozdrawiam
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

uszba pisze:Wczoraj wspinalam sie w okolicy Morskiego Oka i warunki byly swietne. Popsulo sie troche okolo poludnia.Zaskoczona bylam brakiem taternikow w Moku. Schronisko bylo wyludnione, w terenie tylko jeden zespol robiacy diretissime Miegusza z biwakiem. Taternicy to chyba gatunek na wymarciu.

pozdrawiam
Witaj

W którym dokładnie miejscu sie wspinałas?
Pozdrawiam
uszba

Post autor: uszba »

Iwona30 pisze:W którym dokładnie miejscu sie wspinałas?
Czesc Iwona,

na Buli pod bandziochem. Wlasnie wrocilam do domu i sprobuje na dniach przygotowac relacje.

Pozdrawiam
uszba
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

to fajnie,lubie Twoje relacje.Realizujesz moje plany,których nie moge na razie urzeczywistnic dokładnie tak, jak bym chciała...

Czekam zatem z niecierpliwoscią

Pozdrawiam
Łukasz t

Post autor: Łukasz t »

Ave. Od piątku do niedzieli przebywałem w Murowańcu i okolicach. W piętek idąc Boczaniem widziałem dwoje towarzyszy i pare kosodrzewin. W sobote podeszliśmy około 160 metrów pod szczyt Żółtej Turni - widokowo o wiele lepiej, wiatr tylko chwilami, około - 5 stopni. Przedzieraliśmy się przez kosodrzewine - to wtedy po uda w śniegu. Na grani bardziej zbity. W niedziele pogoda jak marzenie. W słońcu upalnie ;) , widoki wspaniałe. Zdjęcia rzuce później.
magic

Post autor: magic »

Łukasz t pisze:Od piątku do niedzieli przebywałem w Murowańcu i okolicach.
Dużo ludzi teraz w weekendy w Murowańcu. Miałeś jakieś problemy z noclegiem? Ja mam jakiegoś pecha i zawsze gdy chcę jechać to wszystko zajęte. Planuję wypad w jakiś marcowy weekend - wszystko zależy od pogody - i nie wiem czy mam już rezerwować czy mogę zostawić sobie to na ostatnią chwilę.
Łukasz t pisze:Zdjęcia rzuce później.
Czekam z niecierpliwością.
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

magic pisze:Dużo ludzi teraz w weekendy w Murowańcu
ja byłem w murowańcu gdzieś z dwa tygodnie temu i z noclegiem nie było żadnego problemu, mogliśmy nawet rodzaj pokoju wybierać ;)
Łukasz t

Post autor: Łukasz t »

Mieliśmy 6 zarezerwowaną. Potem dotarli koledzy i dołączyli do 10. I na tym był koniec miejsc wolnych. Od cholery narciarzy.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Turyści zaginęli w Tatrach
Ratownicy TOPR poszukują w Tatrach dwóch mężczyzn z Warszawy, którzy w poniedziałek rano wyszli ze schroniska na Hali Gąsienicowej i dotąd nie wrócili.
Mężczyźni nie podali celu wędrówki, w schronisku zostawili część rzeczy - powiedział naczelnik TOPR, Jan Krzysztof.

Poszukiwania w rejonie Hali Gąsienicowej prowadzi dziesięciu ratowników. Jeśli pozwoli na to pogoda, do akcji zostanie włączony także śmigłowiec.

- Mogło dojść do wypadku, bo warunki w Tatrach są trudne, zimowe, ale nie można wykluczać, że warszawiacy po prostu zeszli na jakiś czas do Zakopanego i wkrótce się odnajdą. W schronisku zostawili wysokogórski sprzęt wspinaczkowy, ale prawdopodobnie zabrali raki i trochę rzeczy - powiedział Jan Krzysztof.

Poszukiwania wszczęto już w nocy z poniedziałku na wtorek, gdy mężczyźni nie wrócili na noc do schroniska. W rejon Zawratu wyruszył nocą patrol, bo schodzący ze szczytu turyści powiedzieli ratownikom, że po drodze spotkali dwóch mężczyzn. Pod Zawratem TOPR-owcy rzeczywiście napotkali dwóch biwakujących mężczyzn, ale nie byli to poszukiwani.

We wtorek w doliny otaczające Halę Gąsienicową wyruszyło na poszukiwania dziesięciu ratowników. - Jeśli tylko warunki atmosferyczne na to pozwolą, to do poszukiwań włączy się też śmigłowiec TOPR. Na razie loty uniemożliwia śnieżyca - powiedział naczelnik Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Dodał, że TOPR ustaliło już numery telefonów komórkowych 38- i 41- letniego warszawiaka, ale ich aparaty milczą. Wyjaśnił również, że lokalizacja aparatów w terenie, za pośrednictwem sieci nadajników operatora telefonii komórkowe jest technicznie możliwa, ale regulacje prawne nie zezwalają na to ratownikom. Władze TOPR od dawna zabiegają o zmianę tych przepisów.

Onet.pl
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Mariusz pisze:Turyści zaginęli w Tatrach
w radio przed chwilą podali, że znaleziono 2 ciała pod Świnicą od strony 5 Stawów...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

a Interia podaje,że
Dwóch mężczyzn z Warszawy, którzy w poniedziałek rano wyszli ze schroniska na Hali Gąsienicowej - nie żyje.
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... 76313,2943
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Dziwny ten artykuł z interii...

"Dwóch mężczyzn z Warszawy, którzy w poniedziałek rano wyszli ze schroniska na Hali Gąsienicowej - nie żyje. TOPR-owcom nie udało się ich uratować."

ale żadnych konkretów.To brzmi jakby ich znaleźli żywych i próbowali ratować, ale nie wyszło... Trochę tak bez ładu i składu.
ODPOWIEDZ