Gdzie można spotkać Kozice w Tatrach?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
sebol

Gdzie można spotkać Kozice w Tatrach?

Post autor: sebol »

Myśle że mowa o Tatrach Słowackich.
Wybieram się w przyszłym roku i chciałbym udokumentować takie zdarzenie na fotografi. A słyszałem, że są takie miejsca na Słowacji, że jest duże prawdopodobienstwo takiego nadzwyczajnego spotkania.
Oczywiście chodzi mi o miejsca na szlakach turystycznych, w żadnym wypadku nie chcę łamać regulaminu TPN (TANAP).
Jeżeli ktoś mi jest w stanie pomóc w odpowiedzi na to pytanie to prosze o komentarz. :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Trochę nie na temat, ale:
Kiedyś spotkałem kozicę na Orlej Perci. Było leniwe, letnie popołudnie, a my ciągnęliśmy się Orlą bez pośpiechu, zaliczając kolejne zakręty, drabinki i skałki. Po wrapaniu się na którąś ze skał zobaczyliśmy nagle kozicę, która stała na szlaku i gapiła się na nas złowrogo - 5-10 metrów od nas. Okazało się, że miała w pobliżu swoje małe. Kozica poprychała, powarczała (tak, tak, one warczą) i poszła sobie, a ja żałowałem że skończył się film w aparacie...

Na Słowacji nigdy nie spotkałem kozicy, ani żadnego innego zwierza... :tiaaa:
konradow

Post autor: konradow »

Ja miałem przyjemność spotkać kozice w Doline Jaworowej na Słowacji.
Podobnie jak Mariusz miałem szczęści widzieć je z odległości kilku metrów.
Podobno kozice można spotkać w Hlińskiej Dolinie, ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić czy to prawda.
ana

Post autor: ana »

Tak jak już pisałam (gdzieś na Forum), widziałam je ostatnio między Szeroką Przełęczą Bielską a Przeł. pod Kopą.
ola

Post autor: ola »

A mnie się udało je wcześnie rano spotakć na Przełęczy Liliowe...
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

W tym roku ZERO!
Kiedys (zwlaszcza w 80-ych) bylo sporo w rejonie Malolaczniaka...
Widzialem tez pod Szpiglasem, nad Zielonym Stawem Gasienicowym, na Liptowskiej Grani....
Tak jak juz kiedys na tym forum napisalem populacja spadla zastraszajaco... Przyczyny blizej nie znane... :( Wplyw na to moze miec bardzo duzo czynników.

Pozdro

Widmo
sebol

dziękuję wszytkim za odpowiedzi

nie wiem dlaczego mam taką wręcz manię, żeby udokumentować Kozicę na zdjęciu. W przyszłym roku dożucę wszelki ch starań, żeby to się udało (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). :)
ola

Ale jak udokumentujesz to musisz nam pokazać :) W końcu to dzięki nam, wiesz, gdzie ich szukać ;)
sebol

Dobrze Olu, masz to jak w banku :)
ola

Trzymam Cię za słowo i czekam na foty :)
Łukasz W.

Post autor: Łukasz W. »

W lipcu widziałem kozice mniej więcej w tym miejscu, gdzie schodzi się z Kopy Kondratowej w kierunku Giewontu. Skubały sobie jakąś suchą trawkę i patrzyły swoimi wielkimi ślepiami na mnie i kilku innych turystów... Fajnie jest spotykać zwierzaki w górach. Niestety, takie spotkania są najbardziej prawdopodobne, gdy na szlak wychodzi się bardzo rano, a ja nie z takich ;) No może kilka razy mi się to zdarzyło... Kiedyś, parę minut po ósmej rano, spotkałem łanie w dolinie Pańszczycy.

Inna sprawa, że pytanie dotyczyło kozic w Tatrach Słowackich ;)
Ostatnio zmieniony czw 27 lis, 2003 przez Łukasz W., łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek

Post autor: Tomek »

Podajrze w 99 w okolicach Suchego Wierchu Kondrackiego widziałem matkę z młodym. A od tego czasu nic pewnie za duzo ludu w górach.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Witam wszystkich. Troszeczkę mnie tu nie było - ładna pogoda-rower, obowiązki i.t.d. Ja kozice pierwszy raz widziałem (było ich chyba sześć-siedem?), kiedy jeszcze "raczkowałem" po Tatrach razem z żoną i naszą -wtedy 4-letnią Myszką. Jak to na początku: chcieliśmy się przejechać kolejką na Kasprowy i tak zrobiliśmy. Będąc już prawie na górze żona zauważyła we mgle stadko kozic. Niestety nie mogliśmy ich obserwować długo, gdyż nadszedł czas wysiadania z kolejki. Byliśmy zachwyceni ich widokiem. Pierwszy wypad w góry i już taki widok. Myśleliśmy wtedy, że jest to normalne, że wszędzie będziemy widywać zwierzątka mieszkające w Tatrach. Grubo się myliliśmy. Ponownie zobaczyliśmy kozice w Dolinie Rozotki kilka lat później - niestety z daleka. Lornetka pomogła nam w obserwowaniu ich. Ale za to w lipcu 2002 - wracajc ze Szpiglasowego do MO widzieliśmy i sfilmowaliśmy "grzecznego" świstaka. Tak się ustawiał do kamery jak model na wybiegu. To był widok! Och, ileż to razy oglądamy go na video.............
sebol

Czesiek ale Ci zazdroszcze.
Ja byłem juz kilkanaście razy w Tatrach, po kilka dn każdy wypad, ale nie udało mi się coś tak wspaniałego zaobserwować, a jeszcze lepiej zfilmować. :placze:
Łukasz W.

Post autor: Łukasz W. »

Czesiek pisze:Ale za to w lipcu 2002 - wracajc ze Szpiglasowego do MO widzieliśmy i sfilmowaliśmy "grzecznego" świstaka
I co, zawijał sreberka? ;)
konradow

Post autor: konradow »

Ja też kiedyś miałem szczęście spotkać świstaki, było to w Doline Wielickiej w 2001 roku. Nie były nawet tak bardzo płochliwe i udało mi się zrobic im kilka zdjęć.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Do Sebola

Zrozumiałem - ale.... co Ty na to?

http://www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=sfilmować
MaŁa mySzA

Do Cześka - extra taty :)

Post autor: MaŁa mySzA »

Niestety ja tego tatusiu tak dobrze nie pamiętam jak ty, to było 10 lat temu. Czasami fajnie byłoby cofnąć czas, ale to jest niemożliwe - szkoda. A co do świstaka to go nie widziałam, bo wtedy TYLKO z mamą byłeś w Tatrach - mnie zostawiłeś w domku u dziadków, ale i tak wakacje wtedy były super. Dobrze, że mogę pooglądać go sobie na video :) Jedyne zwierzątka jakie pamiętam, że widziałam w Tatrach to: owce, psy pasterskie i ptaki. Może następnym razem jak pojedziemy wszyscy w góry to zobaczę kozice i świstaki :) A teraz będę musiała się bardziej przyglądać, bo w końcu jestem w klasie profilowanej: biologiczno chemiczna ;). Pozdrowienia dla wszystkich.
Córka Czesia - Asia :P
ola

To mi się podoba ...takie zaszczepienie bakcyla w córce!!!! Witaj Asia na Forum!!!!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Zazdroszcze wam tego filmu ze świstakiem w roli głównej. To chyba niezła perła w kolekcji pamiątek z Tatr. :)
Również witam Asię na forum.
:D
ODPOWIEDZ