Zenith

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz

Zenith

Post autor: Mariusz »

Szanowni specjalisci,

Jaki jest koszt zakupu filtra polaryzacyjnego do Zenitha (mniej wiecej)? Czy tego rodzaju filtr bardzo poprawia jakos zdjec robionych w gorach?
A co z obiektywami? Czy warto dokupic jakis konkretny rodzaj obiektywu (szerokokatny?) aby byc w stanie fotografowac takze gorskie panoramy?
Radziu

Kontakt:

Post autor: Radziu »

Czy ktos byłł by łaskaw odpwiedziec na pytanie kolego Mariusza bo sam chciał bym to wiedziec!!!!!!!!!!!!
ola

Post autor: ola »

Na tej stronie częściowo można znaleźć odpowiedź na pytanie Mariusza. Na początku jest sporo historii, ale pod koniec tego linku macie dział
Co kupić - czyli dobry zestaw na początek dla amatora, który wie czego chce

http://www.35mm.v.pl/zenit.html

A moje prywatne zdanie na temat dokupowania różnych rzeczy do zenita...Osobiście powoli przestaję inwestować w zenita, ponieważ usilnie zaczynam oszczędzać na lepszy sprzęt.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz

Ola, pewnie masz rację. Ale ja raczej nie będę mógł wyłożyć przez najbliższe lata żadnych środków na nowoczesne, wypasione cyraki itd, dlatego interesuje się Zenithem, który jest w zasiegu mojej ręki. Dzięki za ten link - jest tam mnóstwo bardzo ciekawych informacji.
aska

Post autor: aska »

do Zenitkow i nie tylko dobrze byloby zaopatrzyc sie w filtr polaryzacyjny, który pieknie przyciemni niebo i 'wyciagnie' bielskosc chmur :) Latwo jednak z tym filtrem przesadzic, czasem jak za mocno sie go podkreci wiadac ze sie go mialo, a trzeba tak by nikt sie nie poznal, prawda?:)
O ile sie orientuje koszt tego fitra to ok.100-120 zl., zalezy na jaka firme sie zdecydujecie.
Mariuszu, jesli interesuja cie panoramy gorskie a nie bardzo masz kase na drogie obiektywy to mozna kupic sobie statyw do zdjec panoramicznych (z takim fajnym kolankiem) i sprobowac zrobic kilka zdjec z jednego miejsca po czym 'pokleic' je w kompie w panoramke :) i nic tylko wrzucic na stronke:) Calkiem przyjemnie sie to oglada, sprobuj sam.
pozdro
Awatar użytkownika
Mariusz

Droga Asiu :gwizd:

Czy jesteś pewna, że filtry polaryzacyjne do Zenitha można kupić już od 100 zł? Oczywiście nie neguję twojej wiedzy w tym temacie, ale kiedyś znajomy wspominał raczej o kwocie 200-300 zł minimum.
Co do panoram górskich - to nie jest wcale tak, że one mnie jakoś specjalnie interesują. Są oczywiście pięknym elementem górskiego krajobrazu, ale nie można zapominać o potokach, roślinach, cudownych lasach, mgłach, rosach, zwierzętach, kamieniach, stawach, bacach, czy nawet ludziach - wszystkie te "elementy" mogą wyjść świetnie na zdjęciach.
Jestem raczej sceptycznie nastawiony do "wypieszczania" zdjęć w różnych fotoszopach, dlatego łączenie wielu kadrów w jedną panoramę pozostawię chyba innym...
:)

Serdecznie pozdrawiam
aska

Post autor: aska »

najlepiej isc do sklepu foto i sie dowiedziec u zrodla ile moze kosztowac taki a nie inny filtr :) w sklepach zazwyczaj wiedza co i jak :) jesli tak bardzo cie to interesuje to dowiem sie ile kosztuje filtr, ja za swoj placilam 100 zl. (firma Hama), nie najlepszy ale OK :)
pozdro

ps baca to nie 'ludz'? :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

właśnie oddałem wszystkie moje 3 Zenity (każdy z innym obiektywem - 35,150,300)córce i to ,że jeszcze je trzymałem ,okazało się wybawieniem.
Rozpoczyna zajęcia z fotografii artystycznej i wymagany jest aparat analogowy ze zmienną ogniskową i klisze m.in czarno białe. Najbardziej nurtuje mnie to ,czy jeszcze gdzieś się kupi takowe do małoobrazków?
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

dagomar pisze:Najbardziej nurtuje mnie to ,czy jeszcze gdzieś się kupi takowe do małoobrazków?
kodak, tylko zwróć uwagę aby był symbol C41 (pod lab), bo inaczej, jeśli nie masz powiększalnika, to ma dziewczę problem. Chyba, że na zajęciach będą na takowych pracowali.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

mają pracownię i mają sami wywoływać
Awatar użytkownika
hairy

Post autor: hairy »

Jest jedna firma która specjalizuje się w produkcji klisz czarno białych niestety nie pamiętam jaka to firma.
Swojego czasu mieli te klisze w Mediamarkcie
"Przyjaciela nie opuszcza się nawet wtedy, gdy jest już tylko bryłą lodu"
Awatar użytkownika
hairy

Mariusz

W kwestii filtrów do Zenita proponuje wybrać sie do Stodoły na giełde fotograficzną napewno cos znajdziesz.
Co do cen nie umiem Ci pomóc.
Awatar użytkownika
hairy

Już sobie przypomniałem chodziło m i o klisze ILFORDA.
http://www.ilford.pl/ilford.bandw.html
Powyższy link pozwoli Ci dokładnie dobrać odpowiednią klisze dla córki.
http://www.allegro.pl/search.php?string=ilford&p=0
tutaj można je kupić bądz tak jak wspomniałem swojego czasu były w Mediamarkcie.
ODPOWIEDZ