przepraszam, że odświeżam dość stary post. Nie mogłem i od 5 rano przeglądam zdjęcia na forum i bardzo mi spodobało sie zdjęcie Iwony zatytułowany biały warkocz. Mam pytanko. jak coś takiego uzyskać, jakie należy ustawić parametry?
W przypadku zdjęcia Iwony, to nic nie da, ale generalnie kopiuj zdjęcia zna dysk -> właściwości->szczegółowe: tam znajdziesz EXIF, który pokazuje zazwyczaj podstawowe informacje jak ustwaienia przysłony, czasu itp.
raco pisze:Mam pytanko. jak coś takiego uzyskać, jakie należy ustawić parametry?
Najprawdopodobniej to zdjecie zostalo zrobione na dluzszym czasie tak, aby woda sie "rozmiekczyla", a do tego potrzebny jest zapewne statyw, bo z reki ciezko:D do tego jeszcze Iwona uzyla filtr polaryzacyjny (jak sama zreszta napisala), ktory czesciowo eliminuje odbicie swiatla od powierzchni wody, co pozwala na poprawienie widocznosci dna ot i prawdopodobnie caly sekret od strony technicznej, jesli chodzi o kompozycje to juz kwestia "dobrego oka" i znajowmosci kilku zasad.