Książki do wspinaczki

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Pewnie dobrze by było, gdybyś poczytała klasykę gatunku, czyli "W skale" Wacia Sonelskiego. :)
Agniecha

Post autor: Agniecha »

Marisz-Dzieki....!!!! jutro biegnę na podbój toruńskich bibliotek.Swoją drogą wychodzi,jaki ze mnnie niedouczony ludek....klasyki nie znam:( Ale zmienię to,jak nic.Pozdrówka dla Wszystkich!!
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Wacław Sonelski "W skale", wyd. Stapis 1994

Tom "W skale" zawiera bardzo systematyczny, przejrzysty i wyczerpujący wykład na temat różnych technik poruszania się i asekuracji w skale. Bogata faktografia i dane o charakterze teoretycznym znakomicie wzbogacają pracę i w sposób poglądowy popierają postawione tezy. Rzeczą szczególnie cenną są przemawiające do wyobraźni ilustracje, jak również wyraźnie zaznaczone w tekście tzw. dobre rady starego wspinacza. Wojciech Święcicki.
Napisany dośc swobodnym stylem podręcznik może stać się repetytorium każdego wspinacza skałkowego, jak również może być przydatny w górach wyższych. Można od podstaw dowiedzieć się o wiązaniu węzłów, zasadach asekuracji i różnych jej metodach, sztuce prowadzenia wyciągów, jak również o etyce wspinania.

Obrazek

A tu słowniczek żargonu wspinaczkowego:
http://www.alpinizm.bluenet.pl/slangiso/Index.html

... i moje ulubione hasło z kursów:
Telegraf - łojant który szarpnął się na więcej niż powinien zaczyna dostawać (ze zmęczenia) niekontrolowanych skurczów w nodze w związku z czym ww. zaczyna się trząść jak telegraf. Często zjawisku temu towarzyszą żałosne okrzyki łojanta " -Kur..! Już nie mogę!" .
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

mam podręcznik ,mam słowniczek zobaczycie ,jaki ze mnie za dwa dni będzie forumowo-wirtualny łojant ,zupełnie jak niektórzy tutaj
kazik

Post autor: kazik »

Dogomar :)
jest u mnie troszkę książek na zbyciu
może Ci sie przyda
HOROLEZECTVO-encyklopedia autorstwa Ivana Dieska ???
albo bardziej romantycznie
Flirt z Czarną Panią Jana Długosza ?
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ze strony zbooya można ściągnąć książkę Zygmunta Klemensiewicza" Zasady taternictwa" wydaną we Lwowie w 1913. Pozycja najbardziej klasyczna.

http://pepperoni.fm.pl/zbooy/gory/bibli ... rch=zasady
ODPOWIEDZ