zniszczone szlaki

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
kisor

zniszczone szlaki

Post autor: kisor »

wakacje, sezon zadeptywania szlaków, za nami. Wiele z nas było po sezonie, albo pod jego koniec na szlakach, niektórych dość licznie (zbyt licznie) odwiedzanych. Gdzie spotkaliście najbardziej zniszczone szlaki? chodzi mi o całe Tatry.
Może część z Was uzna ten post za bezsensowny. Mnie chodzi tylko o stronę informacyjną. Chciałbym wiedzieć gdzie spotkaliście tak dramatycznie zniszczony szlak jak ja. Chciałbym, by w miarę możliwości wpisywać tu szlaki trudniejsze, stromsze, gdzie takie zniszczenie może być szczególnie niebezpieczne przy niesprzyjających warunkach. Także o szlaku na Beskid z Kasprowego nie musicie pisać ;)
Ja byłem w zeszły czwartek na Lodowej Przełęczy i zejścia w takim stanie, jak było do Dolinki Lodowej, jeszcze nie widziałem. Po prostu masakra, nie widzę uciekania stamtąd w deszczu przed burzą np. Czy ten szlak jest zwykle w lepszym stanie i to efekt końca sezonu, czy zawsze tak było?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Rysy od Wagi, właściwie brak wyraźnej ścieżki
Wrota Chałubińskiego (szlak w żlebie)
fragmenty od Piątki na Świstówkę
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Niebieski przez Wantule na Małołączniak od dłuższego czasu wygląda fatalnie
Górny fragment Jaworzynki swego czasu też był niezbyt ciekawy ale chyba coś tam robiono :think:
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

aaaa - bym zapomniał.Zielony szlak z hali Ornak na Ciemniak. W dwóch miejscach spore osuwiska, trzeba trawersować stromy stok z drobnego żwiru.
piotr35

Post autor: piotr35 »

szlak na Starorobociański Wierch od strony Trzydniowiańskiego-co prawda podejście nie należy do trudnych,a mozolnych szlak fatalny.przy schodzeniu trzeba uważc bo fajnie się jedzie :D .a tak na marginesie utrudnienia na szlaku na Rusinową Polanę z Wierch Porońca---REMONT :D
luka

Post autor: luka »

Iwona pisze:Niebieski przez Wantule na Małołączniak od dłuższego czasu wygląda fatalnie
a co z nim nie tak?
w złym stanie to jest szlak na Kominiarski (ups) :P
krzysgd

Post autor: krzysgd »

zejście z Przełęczy Lodowej w kierunku chaty Teryho
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

luka pisze:a co z nim nie tak?
nie wiem jak teraz ale rok temu w listopadzie jego fragment pod Wielką Turnią był troszkę zniszczony
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzysgd pisze:zejście z Przełęczy Lodowej w kierunku chaty Teryho
Podobno był w tym roku w remoncie a właściwie budowie od nowa.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Iwona pisze:Górny fragment Jaworzynki
W nocy wydawał się ok do zejscia...

Ale od przysłopu miętusiego na małołączniak bardzo niefajny stan...pod koniec nie wiadomo ktorędy...wcześniej po żwirze stromo w górę...
kisor

Post autor: kisor »

Janek pisze:
krzysgd pisze:zejście z Przełęczy Lodowej w kierunku chaty Teryho
Podobno był w tym roku w remoncie a właściwie budowie od nowa.
Właśnie o nim napisałem swojego posta, to jego stan nainspirował mnie do założenia tego wątku. Szkoda, że nie mam zdjęć, ale było już ciemnawo, jak schodziliśmy do Teryho (zachód słońca na przełęczy). Więc jeżeli rzeczywiście remontowali, to Słowacy są lepsi od naszych drogowców ;) Z resztą czytałem o tym na forum i zostało mi w głowie, chciałem błysnąć przed kumplem wiedzą, że był tam remont, ale jak tylko ruszyliśmy w dół ugryzłem się w język... Bynajmniej nie wygląda na "po remoncie". Chyba że jest nadal w remoncie, czy odbudowie... Tylko na co czekają? Na nowy sezon letni? Teraz większych kamieni nie ma w ogóle, a jedynie czarna ziemia posypana drobnymi kamykami, co chwilę nogi samę jadę w dół... Nie polecam...
kilgor

Post autor: kilgor »

szlak z przełęczy Polski Grzebień na Małą Wysoką, od 150m przed szczytem idzie się na przełaj po blokach skalnych bo szlaku nie widać.
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

W lipcu trudno było dostrzec ślady jakiegokolwiek remontu zejścia z Lodowej Przełęczy do Terynki.
W Tatrach przeszliśmy co najmniej 90 % szlaków i ten faktycznie 'od zawsze' bił zniszczeniem inne na głowy. Bywamy tam regularnie co 2-3 lata i na dobrą sprawę stan jest pi razy drzwi podobny.
Sensownym (?) rozwiązaniem jest chyba zrobienie całkowicie nowej drogi po płytach, mniej więcej jak to zrobili "leniwi" Polacy na Zadni Granat 2-3 lata temu, gdzie zniszczenia były równie ogromne.
Zjeżdżając na dupie rozważaliśmy inne ewentualne warianty, po skale z prawej strony (w dół) coś jak na Zawrat lub z lewej po sporych skałkach (tak wchodziliśmy wiele lat temu, gdy w żlebie leżał śnieg.
Z dwojga nas żona tego szlaku nie cierpi, mąż tarktuje go jako zło konieczne, ot trzeba jakoś zejść i mawia, że lepsze to od Orlej Perci, bo statystycznie można sobie podrapać nos a nie rozwalić głowę.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Rysy do Wagi faktycznie podniszczone. Ale gorzej to wygląda pod Krywaniem i pod Koprowym - zaniedbane i rozdeptane.
:(
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:szlak z przełęczy Polski Grzebień na Małą Wysoką, od 150m przed szczytem idzie się na przełaj po blokach skalnych bo szlaku nie widać.
Bardzo przepraszam, a co ma być? Schody? Może jeszcze z poręczą.
Opis wg. Paryskiego
droga 1787 - od Polskiego Grzebienia (od.-zacg. granią) - Droga b, łatwa (0); 45 minut.
Z przełęczy żółto znakowaną ścieżką w górę ku pn.-wsch., początkowo poniżej ostrza grani po stronie Doliny Wielickiej, wśród upłazków i nieco urwistych stopni skalnych (łańcucg). Dalej bądź to zasłaną łazami granią (opadającą ścianą ku Kotłowi pod Polskim Grzebieniem) bądź też na prawo od grani dość stromym piarżystym zboczem - na wierzchołek.
Przepraszam, ale co jeszcze chcieć?
Awatar użytkownika
Janek

Większość podanych tu usterek szlaków wynika z ich zniszczenia z powodu nadmiernego ruchu turystycznego. Szlak na Lodową uległ dewastacji z powodu skłonności do robienia skrótów. Parki coraz częściej stoją przed dylematem - albo zlikwidować szlak albo zbudować ścieżką a la chodnik miejski, fatalnie szpecącą otoczenie. Pamiętam z przed lat niektóre ścieżki - wąziutkie percie wśród trawek i kamieni; dziś tam wygląda jak po przejeździe czołgu.
Danusia

Post autor: Danusia »

kisor pisze:Bynajmniej nie wygląda na "po remoncie". Chyba że jest nadal w remoncie, czy odbudowie...
Byłam na Lodowej w połowie września i spotkałam robotników remontujących ten szlak. Chyba dopiero rozpoczynali remont,bo układali kamienie na szlaku tuż nad Lodowym stawem (tu też mieli rozbite namioty). Twierdzili, ze za rok tylko kobierce rozwinąć i będzie można tam wchodzić po królewsku. :D
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

kisor pisze:Ja byłem w zeszły czwartek na Lodowej Przełęczy i zejścia w takim stanie, jak było do Dolinki Lodowej, jeszcze nie widziałem. Po prostu masakra
Taki już urok tego odcinka :)
...
Można to polubić nawet ;)

Co do remontu, to chyba w tym roku już im się nie uda go zrobić.
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Janek pisze:Podobno był w tym roku w remoncie a właściwie budowie od nowa.
ObrazekObrazek
sytuacja z września br
kilgor

Post autor: kilgor »

Janek pisze:kilgor napisał(a):
szlak z przełęczy Polski Grzebień na Małą Wysoką, od 150m przed szczytem idzie się na przełaj po blokach skalnych bo szlaku nie widać.

Bardzo przepraszam, a co ma być? Schody? Może jeszcze z poręczą.
wystarczyłoby trochę farby by namalować szlak prowadzący w miarę bezpiecznym zejściem. Ja schodziłem z Małej Wysokiej w padającym deszczu ze śniegiem (22 sierpnia) i tego mi właśnie brakowało.
ODPOWIEDZ