Jaki monitor?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szarotka

Jaki monitor?

Post autor: Szarotka »

Muszę wymienić monitor,stary już szwankuje. Co jest godne uwagi w przedziale(17'')za ok 700zł ? Ze względu na gabaryty chciałabym monitor LCD ale wiele osób mówi,że w nim (z tej półki cenowej) jest gorszy obraz niż w standardowym. Do tej pory miałam LG i muszę powiedzieć,że jestem zadowolona.
Wszelkie rady mile widziane :)
MiG

Re: Jaki monitor?

Post autor: MiG »

Iwona pisze: Ze względu na gabaryty chciałabym monitor LCD ale wiele osób mówi,że w nim (z tej półki cenowej) jest gorszy obraz niż w standardowym.
Co do tego to niech wypowiedzą się fachowcy.

Ja od blisko 2 lat mam caś takiego:
http://www.samsung.com/pl/products/moni ... 7/710n.asp
i nie narzekam. Można go dostać taniej niż podaje strona Samsunga.
Na podstawie doświadczeń w pracy nie polecam Acera.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Iwona - napewno się bawisz zdjęciami - a wiec 19 cali. 7 miesięcy temu kupiłem monitor LCD marki AG - Neovo typ F-419 za 1000 zł. Nie mogę sie nachwalić, kilku znajomych również. Sprawdź czy nie staniał.
Ostatnio zmieniony pn 16 paź, 2006 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ketjow

Post autor: ketjow »

Iwona pisze:Co jest godne uwagi w przedziale(17'')za ok 700zł ?
Zgadzam się Mig.
Samsung jest bardzo trwały i nieźle wyświetla. Żwróć tylko uwagę na to żeby w matrycy nie trafić "martwych" pikseli.
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

MiG pisze:(...) Ja od blisko 2 lat mam caś takiego:
http://www.samsung.com/pl/products/moni ... 7/710n.asp
i nie narzekam. (...)
A ja od blisko 1,5 roku mam właśnie taki monitor. Również nie mogę na niego złego słowa powiedzieć.
Awatar użytkownika
Szarotka

Janek pisze:a wiec 19 cali.
za duży,nie mam tyle miejsca przeznaczonego na komputer.
ketjow pisze:Żwróć tylko uwagę na to żeby w matrycy nie trafić "martwych" pikseli.
a co to takiego?
Luki

Post autor: Luki »

Ja polecam coś takiego:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19903

Mam co prawda starszy model NEC - a , ale przez 3 lata użytkowania spisuje się znakomicie :)
Luki

Iwona pisze:ketjow napisał(a):
Żwróć tylko uwagę na to żeby w matrycy nie trafić "martwych" pikseli.
a co to takiego?

Matryca (ekran) składa się z milionów świecących pikseli (punkcików). Zdarza się, że niektóre piksele nie świecą.. Producenci monitorów dopuszczają jakąś tam ilość martwych pikseli , bodajże 5 lub 12.
:)
Awatar użytkownika
Hannibal

NEC-i to na pewno dobre monitory. Ale ich ceny są "z lekka" wygórowane. Zresztą ww. model ma złącze DVI, które przy normalnym użytkowaniu do niczego nie jest potrzebne. Więc po co przepłacać?
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Iwona pisze:za duży,nie mam tyle miejsca przeznaczonego na komputer.
jak wejdzie 17 to i 19 - przy LCD to już nie różnica.
Luki

Hannibal pisze:resztą ww. model ma złącze DVI, które przy normalnym użytkowaniu do niczego nie jest potrzebne. Więc po co przepłacać?

Normalne użytkowanie? :O

Przecież Iw codziennie katuje w Morderczą krucjatę, a do gierek DVI już się przydaje :D
Awatar użytkownika
Hannibal

Luki pisze:(...) Normalne użytkowanie? :O
Przecież Iw codziennie katuje w Morderczą krucjatę, a do gierek DVI już się przydaje :D
Powiem może inaczej. Przed zakupem monitora LCD pytałem się różnych informatyków, czy warto mieć owe złącze, czy też nie. Twierdzili oni, że nie ma sensu, że żadnej różnicy się nie zauważy. A jeśli chodzi o gierki to nie wiem, bo ja od razu mówiłem, że w nie nie gram.
Awatar użytkownika
ketjow

Luki pisze:

Matryca (ekran) składa się z milionów świecących pikseli (punkcików). Zdarza się, że niektóre piksele nie świecą.. Producenci monitorów dopuszczają jakąś tam ilość martwych pikseli , bodajże 5 lub 12.
:)
No właśnie. Jednak czasami przytrafia się taki piksel w samym centralnym punkcie matrycy i niestety jest tak upierdliwy że wzasaddzie uniemożliwia normalne funkcjonowanie.
Jeśli chodzi o promocje to niedawno 19' Samsunga były w media "nie dla idiotów" po 600zł.
Podobno teraz też ma być szleństwo cen z powodu rocznicy powstania media wię może znowu się coś takiego powtrzy.
Jeśli chodzi o wielkość to chyba raczej nie masz się czym przejmować bo 17 czy 19 cali więcej miejsca ci nie zajmnie, a szybko się przyzwyczaisz i będziesz zadowolona. Oglądanie zdjęć z gór czy filmów na takiej 19ce to jest to.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Luki pisze:
Wiekszosc producentow dopuszcza sytuacje, ze kilka moze byc przepalnonych. Belinea np wymienia tylko jak martwy jest w srodku obrazu. LG natomiast wymienia nawet przy jednym zepsutym subpikselu (bo kazdy piksel to tak naprawde 3 - czerwony, zielony, niebieski)
Awatar użytkownika
Szarotka

Ok,ostatnie rozważania. Zastanawiam się jeszcze nad opcją tradycyjnego monitora. Do tej pory przez ok 10lat użytkowałam LG 15'' i kusi mnie coś takiego:
http://www.ps.com.pl/index.php?module=s ... 2&ix=58507
Mankament: gabaryty
Zaleta: CENA
:think:
Awatar użytkownika
ketjow

No to w porównaniu z 15" będzie niebo i ziemia tym bardziej że kineskop Flatron.
Z kineskopowych to jeden z lepszych rozwiązań. Serwis raczej dosyć dobrze rozwinięty i co ważne nie drogi.
Jeśli nie chcesz wydawać kasy na LCD to wybrany przez Ciebie monitor szczerze polecam.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Nie bierz samsunga. Lepiej LG
Kumpel na 3 samsungi 3 musiał oddać bo miały wady.
Awatar użytkownika
ketjow

Dziwne w mojej firmie zamówiliśmy 25 monitorów samsunga LCD19" w lutym tego roku i wszystkie chodzą po 18 godzin dziennie. Wyobraź sobie że żaden jeszcze nie był reklamowany.
Jeśli mielibyśmy porównywać marki to uważam że Samsung jest lepszy od LG.
Natomiast Iwona pytała o 17" LG Flatrona i tu namawiam ją do tego zakupu bo za tą cenę to naprawdę niezły monitor choć dużoo miejsca na biurku jej zajmie
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

To dziwne bo koledze pochodziły kilka h i wszystkie były z wadami.
Jaki z tego wniosek? Nie warto brać firmy w której istnieje duża przypadkowość jakościowa, która nie wiadomo nawet od czego zależy.
Krzych

Post autor: Krzych »

Tydzień temu kupiłem LG Flatron TFT 17" M1717S. Kupiłem go tutaj:

http://www.pixmania.com/pl/pl/394437/ar ... ePromo=oui

Z przesyłką kosztował 777zł. Monitor idzie z Francji tydzień, ale jeśli się nie spieszysz, to masz przynajmniej dwie setki w kieszeni. Monitor oczywiście jest nowy, z gwarancją.
ODPOWIEDZ