zatłoczone październikowe weekendy?!

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

zatłoczone październikowe weekendy?!

Post autor: horolezec »

No normalnie obdzwoniłem schroniska i się okazuje, że w każdy weekend w październiku jest full ludzi w schronach a po weekendzie się luzuje totalnie. Macie z tym jakieś doświadczenia? Naprawdę bywa tłoczno w październiku? Jestem troche zaskoczony.
MiG

Post autor: MiG »

Zobacz jaka jest teraz pogoda (lepsza niz w sierpniu tego roku) - trudno się dziwić ludziom, że idą w góry. Zwłaszcza że w każdej prognozie pogody w TV mówią że jeszcze ze 2 tygodnie będzie ładnie.
kazik

Post autor: kazik »

horolezec o co Ci chodzi ?
jedź kurna w poniedziałek i wracaj w sobotę -będziesz miał w Tatrach spokój ,ciszę i pokoje w schronach do wyboru , a może i jakaś osóbka ciekawa się trafi.... np na pustej przełęczy ....
Obrazek
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

kazik pisze:jedź kurna w poniedziałek i wracaj w sobotę
Ależ oczywiście z chęcią, ale niestety i odległość i codzienne obowiązki nie pozwalają mi na dowolne szastanie czasem. Jestem zdziwiony, bo wiele razy na tym forum mówiło się o postkach od października....
Wiem, że pogoda super jest i ludzi ciągnie...Mam tylko nadzieje,że nie będą to takie ilości, które zakłócą jesienny spokój ( o ile coś takie jeszcze w Tatrach istnieje - no dawniej było przynajmniej.)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

horolezec pisze: i się okazuje, że w każdy weekend w październiku jest full ludzi w schronach
Ale to pewnie dotyczy Morskiego, Piątki i Murowańca. Nie sądzę, żeby wspomniane oblężenie dotyczyło również Ornaku i Chochołowskiej, chociaż...
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

w murowancu - miejsc brak, w chocholowskiej - jeszcze sa, ale tez sporo weekendowcow przy ladnej pogodzie jest.

mozna probowac na slowacji, choc raczej nie tam gdzie prowadzi asfalt.
we wrzesniu nad popradzkim plesem w pikny piatkowy wieczor - schronisko bylo zawalone. jesli nie mialo sie wczesniejszej rezerwacji, obsluga proponowala nocleg i owszem za free, na zewnatrz, na schroniskowym tarasie.
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

diablak1223 pisze:na zewnatrz, na schroniskowym tarasie
Nie ma to jak życzliwe podejście do turysty.

Ja sie tylko zastanawiam czy to zawalenie schronu ma swoje odzwierciedlenie na szlakach. No i jaki to gatunek turystów? A więc czy byczymy się na tarasie,okrążamy stawek czy może raczej - walimy na Rysy? :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

horolezec pisze:A więc czy byczymy się na tarasie,okrążamy stawek czy może raczej - walimy na Rysy?
jeszcze troszkę ..przymrozi to większość zostanie nad stawem :)
Awatar użytkownika
ketjow

Post autor: ketjow »

Myślę że dokładnie tak będzie.
Ciekawi mnie natomiast jak długo taka tędencja może się utrzymać. Czy zdarzyło się komuś wędrować po nie oblodzonych szlakach np. w listopadzie. :think:
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

horolezec pisze:Jestem zdziwiony, bo wiele razy na tym forum mówiło się o postkach od października....
No i macie skutki tego mówienia...
diablak1223 pisze:obsluga proponowala nocleg i owszem za free, na zewnatrz, na schroniskowym tarasie
A w Piątce kasują za to 16 PLN
Awatar użytkownika
ketjow

Post autor: ketjow »

mefistofeles pisze: A w Piątce kasują za to 16 PLN
ale chyba nie w październiku?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ketjow pisze:le chyba nie w październiku?
a czemu nie - we wrześniu kasowali
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Potwierdzam...w zeszłym roku we wrzesniu też kasowali...i to 21pln jak za glebe w srodku :/
MiG

Post autor: MiG »

ketjow pisze: Ciekawi mnie natomiast jak długo taka tędencja może się utrzymać. Czy zdarzyło się komuś wędrować po nie oblodzonych szlakach np. w listopadzie.
W zeszłym roku taka pogoda utrzymała się do "długiego weekendu" w okolicy 11 listopada. Wtedy zaczęły się oblodzenia w Wysokich (a zaraz potem spadł śnieg) i z pewnym opóźnieniem w Zachodnich.
Iwona30

Re: zatłoczone październikowe weekendy?!

Post autor: Iwona30 »

horolezec pisze:No normalnie obdzwoniłem schroniska i się okazuje, że w każdy weekend w październiku jest full ludzi w schronach a po weekendzie się luzuje totalnie. Macie z tym jakieś doświadczenia? Naprawdę bywa tłoczno w październiku? Jestem troche zaskoczony.
Jedź teraz w Tatry Słowackie,jeszcze do konca października są otwarte szlaki..Gwarantuje spokój, cisze,dzicz,przestrzen i mało turystów!!
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

MiG pisze:W zeszłym roku taka pogoda utrzymała się do "długiego weekendu" w okolicy 11 listopada.

zgadza sie,dokładnie 11 listopada 2005 człapałam od Kopy Konrackiej do Przełęczy swinickiej w pięknym jesiennym słoncu,niebo bez chmurki..Ale rano trzeba było uwazac na oblodzone i oszronione kamienie,z resztą 2 dni wczesniej z Koscielca spadł wtedy turysta i poniósł smierc na miejscu-przyczyna poslizgnięcie
kisor

Post autor: kisor »

dokładnie, ja 10 listopada 2005 szedłem Kuźnice, Murowaniec, Krzyżne, Skrajny, Murowaniec, Kuźnice. Na południowych stokach - lato, na północnych zima, oblodzenia straszne... To było dzień po wypadku na Kościelcu i jak mój ojciec dowiedział się, że jestem na Granacie, to niemal udusił mnie przez telefon... 2 dni później była zima.... W tym roku chyba wcześniej będzie zima, chociaż...?
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Iwona30 pisze:dokładnie 11 listopada 2005
dojechałam po całonocnej podróży do Zakopca i poszłam z rodzinką na Nosal. 12 były Czerwone Wierchy,w zacienionych miejscach szron. Podobno tego dnia na Karbie i w okolicach Krzyżnego była szklanka o czym rozmawialiśmy podczas wieczornego spotkania forumowiczów :)
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

horolezec pisze:No normalnie obdzwoniłem schroniska i się okazuje, że w każdy weekend w październiku jest full ludzi w schronach
Będąc w Murowańcu pod koniec czerwca i chcąc wynająć pokój 2 osobowy dostałem info że dwójki są zarezerwowane do końca października
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

wieczor22 pisze:chcąc wynająć pokój 2 osobowy
marzyciel :)
ODPOWIEDZ