Szybka decyzja bo jak to zwykle bywa:a to mało czasu, jechać nie jechać? bo z tymi urlopami nie wiadomo jak, czy sie w ekipie pozgrywają w jednym terminie i wiele takich tam innych cudów niewidów i jednak ruszamy bo wszystko-rzeknę:działa, o czym się dowiaduję od mojej drugiej połowy i termin akceptuję będąc na Stanisławskim na zachodnim Kościelcu:). Po powrocie z Taterek przepakowuję się i po ok 24g od wyjazdu z Polski jesteśmy w bułgarskiej Rile.
RIŁA -Rouła-`góry wodne`
MUSAŁA 2925

Pogoda jak marzenie-prawie- słoneczko,ciepełko-za ciepełko! połowa września a temperatura czasem przekracza 30stpC-strach pomyśleć jak musi smażyć w lipcu i sierpniu! a według przewodników dostępnych w naszych rodzimych księgarniach, to najlepsza pora na trek w tych górach, ale to może dlatego, że plecak będzie lżejszy o kocher i butle bo obiad możemy spokojnie ugotować na rozgrzanych kamieniach:)

I w dniu drugim szczytujemy-pani z panią pan z panem wszyscy razem i każdy z osobna-bez podtekstów oczywiście.
A noce zimne, oj zimne, z przymrozkami lekkimi, ale to nic-cza se radzić.

Oto i biwak w tak pięknych okolicznościach przyrody.Pomimo że jesteśmy na obszarze Rilskiego Parku Narodowego,problemów z rozbiciem namiotu raczej nie ma a i jakiś prawdziwek normalnie pod kosówką się do zupy znajdzie. 

Dzikie konie-nieodłączny i piękny element tych gór.

Dzikie kwiatki-też piękne,fioletowe spotykane w Rile a białe w Pirynie.Na pierwszy rzut oka flora zdaje się być niezbyt bogata a jednak okazuje się że jest tutaj ponad 1400 gatunków roślin.

eh...co tu dużo gadać....

Monaster Rilski-klasztor schowany w górach-a właściwie cerkiew, w któryej zatrzymał się czas,miejsce jakby nie z tej bajki.
PIRYN -Perun-`bóg ognia`
WIHREN2914

W Pirynie leży 176 jezior różnej wielkości i przeróżnych barwach i odcieniach.
Bajkuszewa mura-sosna bośniacka z1300letnim starzem.
A ta pewno nie wiele młodsza.

Chwilka zadumy.Eh...pięknie tu!
Gazdam ci ja!
Prawie jak pustynia.Żegnamy się z górami ale na pocieszenie wędrójemy do Melnika-stolicy wina:)

Zadziwiająco i pięknie od zewnątrz..
i od środka..
i obyczajowo też.I SKŁAD EKIPY;
Kinia K:)
Bożena M
Franek Sz-a ten lift to wcale nie lift:)
I ja a gdyby się ktoś wybierał w te w/w okolice z chęcią udzielę więcej informacji zasadnim@op.plI nadszedł czas powrotu niestety:(