Tak , sprawiłem sobie śpiwór oraz kurtkę puchową przed wyjazdem na trekking w Himalaje.Śpiwór świetnie się spisywał na noclegach gdzie temperatura w pokoikach spadała w nocy do około -10 st. Kurtka przydała się w czasie oglądania zachodu słońca na Gokyo Ri..
Wiem ,że nie wykorzystałem ,,całej mocy" tych dwóch rzeczy -śpiwór przewidziany do -25st ale może jeszcze nadarzy się okazja w Tatrach lub innych Górach
pozdrawiam
ps: przypomniałem sobie ,że kurtka przeszła testy w tym roku przy -25 st -w czasie sesji foto nad morzem w Orłowie -czekałem dość długo na wschód słońca :
pod kurtką miałem tylko koszulkę bawełnianą z długim rękawem, testowałem też wtedy , swoje buty Meindla -mimo dłuższych chwil w bezruchy stopy nie marzły
Witam, właśnie sprawiłem sobie cuś takiego, co się zowie Iceberg Fiord I-Puch, temp. od -3 do +15 stopni C, waga 0,8 kg, mumia. Czy ktoś coś o tym słyszał, czy to dobry zakup? Kupiłem za 150 zł od kumpla, cena w sklepie ok. 290 zł. Pozdrawiam
Muszę Ci się przyznać, że w tej kupie całkiem dobrze mi się leży . Czy to puch? Nie wiem, może tylko z nazwy. Nie znam się. Wygląda na całkiem solidny. Po złożeniu jest bardzo mały, poza tym lekki. Z tego co wiem w sklepie był mocno przeceniony. Ja go kupiłem dwa razy taniej. Może on taki nie ostatni
Kazik, zdaję sobie sprawę, że markowe "pierdziworki" są drogie, ale ja na tą chwilę potrzebuję jakiegoś substytutu z racji niskiej ceny
Muszę Ci się przyznać, że w tej kupie całkiem dobrze mi się leży . Czy to puch? Nie wiem, może tylko z nazwy. Nie znam się. Wygląda na całkiem solidny. Po złożeniu jest bardzo mały, poza tym lekki. Z tego co wiem w sklepie był mocno przeceniony. Ja go kupiłem dwa razy taniej. Może on taki nie ostatni
Czy ktoś się orientuje, po jakim mniej więcej czasie puch w śpiworze traci swe właściwości grzewcze i nadaje się do wymiany? Użytkowanie typu noclegi w namiocie na śniegu bez jakiegoś specjalnie zabójczego zawilgocenia.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Hmmm... Ja mam bardzo stary śpiwór Chyba z 6 lat temu kupowany, na swój pierwszy obóz harcerski w Bieszczadach Ergo Bag- Pajak. Masa- 1 000 g Objętość-7L
Rewelacja to nie jest... Dlatego marze o nowym może Alpinus?
ooo dobry temat mi sie napatoczył bo właśnie planuje kupno śpiwora, gdyż postanowiłam zmienić styl swojej turystyki górskiej i zacząć wedrowac na zasadzie od schroniska do schroniska.. Dla mnie bardzo ważną rzeczą (oprócz temperatury naturalnie) jest żeby był stosunkowo mały i lekki. Jakieś opcje, które łączyły by ze sobą te wszystkie moje wymagania?
Iwona pisze:Czy ktoś się orientuje, po jakim mniej więcej czasie puch w śpiworze traci swe właściwości grzewcze i nadaje się do wymiany?
chcesz wymieniać puch w śpiworze?
gosieńka pisze:żeby był stosunkowo mały i lekki
małe i lekkie nie są ciepłe
albo rybki albo akwarium
ale na lato w schronisku nie musisz mieć ciepłego śpiwora więc jakiś małachowski kilówka będzie ok
mały jest i lekki też
ale za ciepły nie jest
nie spotkałem się z takim terminem jak długowieczność śpiwora puchowego
ale kolega ma puchówkę to za kilka lat Ci powiem czy jeszcze grzeje
a jak nie zapomnę i będę miał okazje to zapytam kogoś kto tego często używa
tomek.l pisze:masz Białego Pająka? szukam tego i chcem nabyć
mam ale nie sprzedam Kupiłam w księgarni Domu Turysty w Zakopcu kilka lat temu. Jak nigdzie nie dostaniesz to polecam Zew Ciszy-tam jest sporo nawiązań do Pająka. Dopiero teraz,po ich przeczytaniu aż mnie nosi,że nie podeszliśmy pod północną Eigeru,żeby sobie chociaż spojrzeć z dołu ale cóż,byliśmy tam tylko 1 dzień
tomek.l pisze:Przestań. Myślisz, że nie mam Zewu Ciszy?
nie wiedziałam,że to ten typ książki,który wypada mieć
Wracając do tematu śpiwory...mała ciekawostka(bez cienia złośliwości):
"Należy jednak wziąć pod uwagę,że jestem mało wrażliwy na zimno(...)Śpiwór nie był testowany w warunkach ekstremalnych temperatur, ale odczucia w takich sytuacjach są osobniczo zmiene-zwłaszcza moje(jako modelowego "zmarzlucha")
Wojtek Wierba -Testy śpiworów- "n.p.m" nr 12/2006
mamut, na Ornaku +17*C to w zimie może nie być, więc byś zmarzł ale gdzie indziej chyba OK.
Pytanie na czym bardziej Ci zależy: żeby był mały i lekki (ten jest) czy żeby był jednak trochę cieplejszy?