wycieczki dla 8-latka

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
kisor

wycieczki dla 8-latka

Post autor: kisor »

Hej, mam pytanko i prosbe o zaproponowanie tras jedno-dwudniowych wycieczek w tatry dla osmiolatka. Był już z Palenicy B. w Schronisku w 5 Stawach i z powrotem. Takze daje rade na dlugich wycieczkach, sprawny dzieciak, ale jak wiadomo wyjscia musza byc jak najmniej monotonne. Bede wdzieczny za pomysly.
jarek63

Post autor: jarek63 »

Gorąco polecam Dolinę Chochołowską. Z Siwej Polany do schroniska bryczką, potem na Grzesia ( piękne widoki, łatwe wejście), jak sił wystarczy to Długim Upłazem na Rakoń ( ewentualnie skok na Wołowiec-widoki przepiekne,dwutysięcznik!!!) i powrót do schroniska.Z powrotem do Siwej Polany lub nocleg w schronisku a nastepnego dnia Trzydniowiański Wierch i ewentualnie Kończysty. Powrót do doliny Krowim Źlebem. Ze swoimi 8-latkami to robiłem. Bez problemu.Aby tylko pogoda dopisała
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

hmmm...a może by tak.....
Dolina Strążyska-> Polana Strążyska->Siklawica->Polana Strążyska->Sarnia Skała

Kuźnice->Kalatówki->Polana Kondratowa->Przełęcz pod Kondracką Kopą->Goryczkowa Czuba->Kasprowy Wierch->Kuźnice

Ewentualnie pierwszego dnia zawsze można przejść się Doliną Kościeliską a później Doliną Tomanową Wejść na Tomanową Przełęcz :)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

po naszej stronie
- Czerwone Brzeżki-Gęsia szyja-Zazadnia
- Szpiglasowy od Moka (dojazd furką)
- Zadni Granat
po słowackiej
- Mała Zimna Woda i Staroleśna (do schronisk)
- Krywań od Sztrbskiego
- Przeł. Koprowa od Popradzkiego
- Skalnate (kolejka) - Raczkowa Czuba - Kieżmarska (emocje z łańcuchem)
wszystkie trasy urozmaicone ,niemonotonne ,wspaniałe widoki
kisor

dzieki za szybkie odpowiedzi. Wiec powiem Wam, o czym sam myslalem na przyszly tydzien. Dol. Koscieliska dojsc do schronu, tam odpoczac i wrocic sobie przez Jaskinię Mylną i Wąwóz Kraków, do Kir. Parę atrakcji, więc powinno się udać.
Co do Zadniego Granatu, to chyba nie z Kuźnic i powrót do Kuźnic, bo to się trochę robi dla dziecka, jednak 1200m wejść i tyle samo zejść jednego dnia jest ciężko. Ale juz po noclegu w Murowańcu można spróbować. Chodzi mi bardziej o jednodniowe i tanie wypady (bryczka do Moka dla 2 osób to 60pln...:() Ale fakt, że Szpiglas dla dziecka chyba byłby fajny, tyle że trzeba się na kimanie chyba w Piątce nastawić, ew. znów od razu do Palenicy B.
Strążyska, Siklawica (widział Siklawę, więc będzie miał odniesienie) i Sarnia też jest pomysłem do rozważenia.
A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść? Ale to tylko poza sezonem, już we wrześniu. Myślę, że widok na Zakopane i szukanie miejsc z góry gdzie się było może być fajne i patrzenie na inne szczyty za plecami...

Ciężko wymyślać takie wycieczki, kiedy samemu chciałoby sie spędzać parę godzin dziennie na graniach, wiedzą pewnie o tym Ci, co już mieli zadanie pokazać trzoszkę Tatr takim młodziakom... :)
czekam na dalsze pomysły, te co są zanotowałem!
jarek63

Post autor: jarek63 »

Z Koscieliskiej fajnie jest pójść na Hale Stoły. Cudny widok na Czerwone Wierchy.Cała Ścieżka nad Reglami godna polecenia.Nosal połączony z Kopieńcem. Bardzo przyjemna trasa. Pozdrawiam
Julia

Post autor: Julia »

A może dolinka za Mnichem i ew. Wrota Chaubińskiego.Zobaczy sobie Mnicha od zupełnie innej strony,a może traficie na wspinających się na Mnicha?
kisor

jarek63 pisze:Cała Ścieżka nad Reglami godna polecenia.
czy ja wiem czy cala godna polecenia? Jak dla mnie to troche nuda, bo idzie sie caly czas w lesie, pod gore, z gory, gora, dol, gora, dol... i malo widokow :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

kisor pisze:A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść?
można. Też tam byłam z 8 latkiem. Spróbuj zabrać go na łatwe łańcuchowe trasy.Mój brat (dziś 10lat) generalnie tylko o takie się pyta. Ścieżki nad i pod reglami go nudzą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Mój wnuk, ośmioletni Filip był kilkanaście dni temu na Rysach (od słowackiej strony), Koprowym Szczycie i Lodowej Przełęczy. Radził sobie ponoć świetnie (mnie tym razem przy tym nie było). Ale to już jego trzeci wyjazd w Tatry.
grumblers

Post autor: grumblers »

Dolina Kościeliska jest godna polecenia, tak jak pisałeś, jest tam kilka atrakcji (Wąwóz Kraków, jaskinie - choć nie polecam Mylnej, schronisko, staw). Ja byłem tam jako 3-latek. I choć wspomnień nie mam żadnych, to mam ładne zdjęcia. Polecam też, jeżeli nie będze miał sił, zwykłe wejście na Nosal z przejściem np. do Doliny Olczyskiej.
Mati89

Post autor: Mati89 »

Ja kiedy miałem 10 lat zrobiłem trase Kuźnice-Świnica-Zawrat-Kuźnice i pamiętam że byłem w niebo wzięty. (Podziękowania dla wujka i kuzyna) Fakt że wcześniej juz miałem spory kontakt z górami ale w tatrach to był pierwszy raz...
kisor

jednak 8 a 10 lat to duża różnica, też w odpowiedzialnośi i wyobraźni dziecka, także na razie Świnica niekoniecznie...
kisor

grumblers pisze: jaskinie - choć nie polecam Mylnej
dlaczego?
Awatar użytkownika
Szarotka

kisor pisze:dlaczego?
bo można dziecko wystraszyć :) ..ciemno,ciasno,trudno poszukać drogę...wyobraźnia działa...potem jakieś koszmary nocne ;)
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

ja jak byłam pierwszy raz na Giewoncie to miałam 8 lub 9 lat nie pamiętam zbyt dobrze ale powiem szczerze, że wejście na Giewont było dla mnie nie lada przeżyciem... :) dlatego myśle, że i Twojemu ośmilatkowi się spodoba :)
kisor

wezmiemy czolowke do Mylnej i damy rade, ew. sie wycofamy. mam plan jaskini w przewodniku :)
AdiK

Post autor: AdiK »

kisor pisze:A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść? Ale to tylko poza sezonem, już we wrześniu.
nie mam zielonego pojęcia o możliwościach takiego 8-latka, Ty wiesz najlepiej na co go stać fizycznie i na ile jest Ci posłuszny, bo tylko słuchającego się dzieciaka zabrałbym na Giewont...
kisor pisze:Myślę, że widok na Zakopane i szukanie miejsc z góry gdzie się było może być fajne i patrzenie na inne szczyty za plecami...
też tak myślę...
kisor pisze:mam plan jaskini w przewodniku
a byłeś już w niej kiedyś?
kisor pisze:wezmiemy czolowke
minimum dwa źródła światła
Awatar użytkownika
Szarotka

kisor pisze:wezmiemy czolowke do Mylnej i damy rade
Nie piszesz czy byłeś,więc uprzedzam,że przy samej końcówce jest miejsce lekko nieciekawe. Jest tam chyba nawet łańcuch :think: Idzie się wąską "półką" i można polecieć. W tym miejscu radzę mocno uważać na 8 latka.
kisor

aha, skoro tak, to rzeczywiscie musze najpierw chyba sam pojsc. dzieki za rady i czekam na kolejne propozycje, jak komus cos przyjdzie do glowy...
ODPOWIEDZ