Orla Perc

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Mecenas

Orla Perc

Post autor: Mecenas »

Jak wiadomo - OP to szlak, ktory wsrod wielu milosnikow Tatr budzi szczegolne emocje... Co Wy o nim myslicie? Co Wam sprawilo najwiecej trudnosci? Podzielcie sie wrazeniami, wskazowkami...
jarek63

Post autor: jarek63 »

Fajny szlak.Trzeba uważać, ale do przejścia. Zanim sam nie poszedłem, to opowiadania innych przerażały mnie.Myslę, że najtrudniej pomiędzy Granatami a Krzyznem.
Awatar użytkownika
turysta z Kielc

Post autor: turysta z Kielc »

Z OP mam super wspomnienia zarówno te przyjemne jak i te wywołujące dreszczyk emocji. Pmietam jak przy wejściu na Kozie czuby pewna pani spadła mi na głowe, twierdząc potem że puściła się łańcucha...Natomiast na Kozim widziałem gościa który doznał chyba lęku przestrzeni bo z tego wszystkiego gadał do plecaka i nie dał się nikomu ruszyć nie wiem co potem się z nim stało ale jak zszedłem do piątki to ktoś mówił że sciagneli go TOPRowcy.
Podsumowując OP jest tym szlakiem który pozwala naprawde odczyuć respekt przed górami, jednak nie jest on dla wszystkich no juz napewno nie dla nowicjuszy... Pozdrawiam
jarek63

Post autor: jarek63 »

Dla nowicjuszy polecam Zadni Granat . Trasa od Gąsienicowej bez żadnych trudności. Kozi od 5 Stawów też łatwy
Matii

Post autor: Matii »

OP to mój ulubiony szlak, prawie zawsze jak jestem w Tatrach, to idę choćby na jej fragment. Mam do niej wielki sentyment i respekt :)
MiG

Post autor: MiG »

"Wszystko o OP":
(no, może nie wszystko, ale więcej nie wiemy ;) )
viewtopic.php?t=112
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Co tu dużo pisać - ja po prostu kocham ten szlak :)
Hubert

Post autor: Hubert »

Moja największa tatrzańska antypatia.
AdiK

Post autor: AdiK »

Hubert pisze:Moja największa tatrzańska antypatia
jeszcze większa od antypatii do schronisk??? :O :D
Hubert

Post autor: Hubert »

No może nie aż taka. Generalnie jakoś nie lubię tego szlaku, chociaż wczoraj, gdy nie było kolejek, a pogoda była jeszcze OK był całkiem przyjemny. Generalnie przez pierwszą godzinę to świetna zabawa, potem trochę męczy. No i minus ma taki, że jego sława jak magnes przyciąga wielu ludzi którzy znaleźć się tam nie powinni zdecydowanie. Zrazilem się do niego po tym jak za każdym razem przechodząc jakiś fragment widziałem dziwne indywidua wyczyniające takie dziwactwa, że można było ataku serca dostać. Z podobnych o wiele bliższe sercu są Trzy Kopy i Rohacze, ale w sumie wiadomo, Tatry Zachodnie - my love. A może po prostu okolice gąsienicowej mi się znudziły? (strasznie blisko mam z domu i w sumie kiedyś co dwa dni byłem na hali i jakoś się przejadło)
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

turysta z Kielc pisze:Podsumowując OP jest tym szlakiem który pozwala naprawde odczyuć respekt przed górami
O tak w tym roku się o tym przekonałem, w tym roku byłem tam pierwszy raz

Hubert pisze:strasznie blisko mam z domu i w sumie kiedyś co dwa dni byłem na hali i jakoś się przejadło
Tylko pozazdrościć ja do Zakopca mam od 700km
marti

Post autor: marti »

przy 156 cm marzy sie czasem o dluzszych nogach ;)
Awatar użytkownika
andy67

Taki kwiatek na temat Orlej Perci (z dziennika pt."Dziennik"):

"(...)Z Orlej Perci runął w środę w przepaść 30-letni turysta.Zginął na miejscu.Ta część Orlej Perci,w rejonie przełęczy Krzyżne,jest jednym z najtrudniejszych szlaków w polskiej części Tatr.Ścieżka jest wąska,a wędrówka polega na nieustannej wspinaczce z wykorzystaniem wbitych w skały klamer wspinaczkowych :? ,chybotliwych metalowych drabinek :think: .W miejscu, z którego spadł turysta,idzie się samą granią,po obu stronach są pionowe przepaści :) ,Wędruje się na czworakach :O ,bo nie ma żadnej barierki :D -zresztą i tak nie byłoby jej tam jak zamocować(...)"

No rzeczywiście ten brak barierek w takim miejscu to jakiś skandal 8)
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

może były ale ktoś sprzedał na złom :think:
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Złomiarze /umysłowi/ górą. Skad tacy troglodyci sxię lęgą?
Awatar użytkownika
andy67

Na stronie TPN jest sonda na temat ilości sztucznych ułatwień na szlakach.Na razie zwycięża opcja "jest w sam raz".
Zagłosowałem na "jest za dużo" bo jeśli zwycięży opcja że "jest za mało" to niechybnie zaczną stawiać te barierki z cytowanego przeze mnie powyżej artykułu :D
marti

Post autor: marti »

andy67 pisze:Zagłosowałem na "jest za dużo" bo jeśli zwycięży opcja że "jest za mało" to niechybnie zaczną stawiać te barierki z cytowanego przeze mnie powyżej artykułu
nasz wybawco ;) barierkowy
Awatar użytkownika
andy67

Barierkowym skrytotwórcom mówimy NIE !!! :P
Głosujcie wszyscy!
Luki

Post autor: Luki »

i niech te zniknięte barierki..... :))
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »