wycieczki dla 8-latka
wycieczki dla 8-latka
Hej, mam pytanko i prosbe o zaproponowanie tras jedno-dwudniowych wycieczek w tatry dla osmiolatka. Był już z Palenicy B. w Schronisku w 5 Stawach i z powrotem. Takze daje rade na dlugich wycieczkach, sprawny dzieciak, ale jak wiadomo wyjscia musza byc jak najmniej monotonne. Bede wdzieczny za pomysly.
Gorąco polecam Dolinę Chochołowską. Z Siwej Polany do schroniska bryczką, potem na Grzesia ( piękne widoki, łatwe wejście), jak sił wystarczy to Długim Upłazem na Rakoń ( ewentualnie skok na Wołowiec-widoki przepiekne,dwutysięcznik!!!) i powrót do schroniska.Z powrotem do Siwej Polany lub nocleg w schronisku a nastepnego dnia Trzydniowiański Wierch i ewentualnie Kończysty. Powrót do doliny Krowim Źlebem. Ze swoimi 8-latkami to robiłem. Bez problemu.Aby tylko pogoda dopisała
hmmm...a może by tak.....
Dolina Strążyska-> Polana Strążyska->Siklawica->Polana Strążyska->Sarnia Skała
Kuźnice->Kalatówki->Polana Kondratowa->Przełęcz pod Kondracką Kopą->Goryczkowa Czuba->Kasprowy Wierch->Kuźnice
Ewentualnie pierwszego dnia zawsze można przejść się Doliną Kościeliską a później Doliną Tomanową Wejść na Tomanową Przełęcz
Dolina Strążyska-> Polana Strążyska->Siklawica->Polana Strążyska->Sarnia Skała
Kuźnice->Kalatówki->Polana Kondratowa->Przełęcz pod Kondracką Kopą->Goryczkowa Czuba->Kasprowy Wierch->Kuźnice
Ewentualnie pierwszego dnia zawsze można przejść się Doliną Kościeliską a później Doliną Tomanową Wejść na Tomanową Przełęcz
po naszej stronie
- Czerwone Brzeżki-Gęsia szyja-Zazadnia
- Szpiglasowy od Moka (dojazd furką)
- Zadni Granat
po słowackiej
- Mała Zimna Woda i Staroleśna (do schronisk)
- Krywań od Sztrbskiego
- Przeł. Koprowa od Popradzkiego
- Skalnate (kolejka) - Raczkowa Czuba - Kieżmarska (emocje z łańcuchem)
wszystkie trasy urozmaicone ,niemonotonne ,wspaniałe widoki
- Czerwone Brzeżki-Gęsia szyja-Zazadnia
- Szpiglasowy od Moka (dojazd furką)
- Zadni Granat
po słowackiej
- Mała Zimna Woda i Staroleśna (do schronisk)
- Krywań od Sztrbskiego
- Przeł. Koprowa od Popradzkiego
- Skalnate (kolejka) - Raczkowa Czuba - Kieżmarska (emocje z łańcuchem)
wszystkie trasy urozmaicone ,niemonotonne ,wspaniałe widoki
dzieki za szybkie odpowiedzi. Wiec powiem Wam, o czym sam myslalem na przyszly tydzien. Dol. Koscieliska dojsc do schronu, tam odpoczac i wrocic sobie przez Jaskinię Mylną i Wąwóz Kraków, do Kir. Parę atrakcji, więc powinno się udać.
Co do Zadniego Granatu, to chyba nie z Kuźnic i powrót do Kuźnic, bo to się trochę robi dla dziecka, jednak 1200m wejść i tyle samo zejść jednego dnia jest ciężko. Ale juz po noclegu w Murowańcu można spróbować. Chodzi mi bardziej o jednodniowe i tanie wypady (bryczka do Moka dla 2 osób to 60pln...
) Ale fakt, że Szpiglas dla dziecka chyba byłby fajny, tyle że trzeba się na kimanie chyba w Piątce nastawić, ew. znów od razu do Palenicy B.
Strążyska, Siklawica (widział Siklawę, więc będzie miał odniesienie) i Sarnia też jest pomysłem do rozważenia.
A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść? Ale to tylko poza sezonem, już we wrześniu. Myślę, że widok na Zakopane i szukanie miejsc z góry gdzie się było może być fajne i patrzenie na inne szczyty za plecami...
Ciężko wymyślać takie wycieczki, kiedy samemu chciałoby sie spędzać parę godzin dziennie na graniach, wiedzą pewnie o tym Ci, co już mieli zadanie pokazać trzoszkę Tatr takim młodziakom...
czekam na dalsze pomysły, te co są zanotowałem!
Co do Zadniego Granatu, to chyba nie z Kuźnic i powrót do Kuźnic, bo to się trochę robi dla dziecka, jednak 1200m wejść i tyle samo zejść jednego dnia jest ciężko. Ale juz po noclegu w Murowańcu można spróbować. Chodzi mi bardziej o jednodniowe i tanie wypady (bryczka do Moka dla 2 osób to 60pln...
Strążyska, Siklawica (widział Siklawę, więc będzie miał odniesienie) i Sarnia też jest pomysłem do rozważenia.
A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść? Ale to tylko poza sezonem, już we wrześniu. Myślę, że widok na Zakopane i szukanie miejsc z góry gdzie się było może być fajne i patrzenie na inne szczyty za plecami...
Ciężko wymyślać takie wycieczki, kiedy samemu chciałoby sie spędzać parę godzin dziennie na graniach, wiedzą pewnie o tym Ci, co już mieli zadanie pokazać trzoszkę Tatr takim młodziakom...
czekam na dalsze pomysły, te co są zanotowałem!
Dolina Kościeliska jest godna polecenia, tak jak pisałeś, jest tam kilka atrakcji (Wąwóz Kraków, jaskinie - choć nie polecam Mylnej, schronisko, staw). Ja byłem tam jako 3-latek. I choć wspomnień nie mam żadnych, to mam ładne zdjęcia. Polecam też, jeżeli nie będze miał sił, zwykłe wejście na Nosal z przejściem np. do Doliny Olczyskiej.
nie mam zielonego pojęcia o możliwościach takiego 8-latka, Ty wiesz najlepiej na co go stać fizycznie i na ile jest Ci posłuszny, bo tylko słuchającego się dzieciaka zabrałbym na Giewont...kisor pisze:A co myślicie, żeby na nieszczęsny Giewont pójść? Ale to tylko poza sezonem, już we wrześniu.
też tak myślę...kisor pisze:Myślę, że widok na Zakopane i szukanie miejsc z góry gdzie się było może być fajne i patrzenie na inne szczyty za plecami...
a byłeś już w niej kiedyś?kisor pisze:mam plan jaskini w przewodniku
minimum dwa źródła światłakisor pisze:wezmiemy czolowke