Buty wspinaczkowe

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
dyla

Buty wspinaczkowe

Post autor: dyla »

Witam . Mam pytanko o buty wspinaczkowe na sztuczna scianke i ewentualnie na skalki. Kupiłem numer mniejsze i nie wiem czy nie za małe są?? Czy do tych butów sie ubiera skarptki?? bo jak tak to chyba wymienie na wieksze. Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Re: Buty wspinaczkowe

Post autor: Irek »

Czesc
dyla pisze:Witam . Mam pytanko o buty wspinaczkowe na sztuczna scianke i ewentualnie na skalki. Kupiłem numer mniejsze i nie wiem czy nie za małe są?? Czy do tych butów sie ubiera skarptki?? bo jak tak to chyba wymienie na wieksze. Prosze o pomoc
A dlaczego numer mniejsze? Kupilas bez przymierzania? Rozumiem, ze to buty na poczatek? TO nie ma sensu katowac nogi. Wystarczy jak beda na styk dobre. Tak abys dobrze je czula ale zeby nie byly za ciasne. Nie ma tez sensu kupowac na starcie jakiegos topowego modelu bo zanim zaczniesz go wykorzystywac to zdazy sie rozsypac w mak.
Do butow wspinaczkowych z reguly nie uniera sie zadnych skarpetek. Chodzi o jak najlepsze czucie skaly. Sa oczywiscie wyjatki ale to wtedy sa cienkie skarpetki albo ponczochy.
dyla

Post autor: dyla »

Przymierzałem na golą stopę i wziołem nr mniejsze zgodnie z zaleceniem kolegi. Są obisle , jak sie rozejdą bedą oki, ale jak ubiore skarpetni to bedzie gorzej. A to buty za 99 zł wiec sprzed z najniższej półki (Decathlon)
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Post autor: Irek »

Czesc.
dyla pisze:Przymierzałem na golą stopę i wziołem nr mniejsze zgodnie z zaleceniem kolegi. Są obisle , jak sie rozejdą bedą oki, ale jak ubiore skarpetni to bedzie gorzej. A to buty za 99 zł wiec sprzed z najniższej półki (Decathlon)
O ile sie rozejda :D . Zwaz, ze rozne buty sa robione z roznej gumy i nie kazda ma tendencje do tego zeby po pewnym czasie sie rozejsc.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

na początek najlepsze są i tak korkotrampki ;d
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

mefistofeles pisze:na początek najlepsze są i tak korkotrampki ;d
Wcale nie są takie złe jak na początek. Jednak.... profesjonalne o wiele lepiej trzymają się skały. Na sztucznej ściance nie zauważyłam różnicy.
Matii

Post autor: Matii »

Dobre buty to podstawa :D Jednak ważniejszy jest zapał :) Też mam w domu La-sportivy które mi są za małe, a kosztowały niemało, ale cóż, jak nie mojej drugiej połowie, to zostawie je dla mojej siostrzenicy jak podrośnie :)
ODPOWIEDZ