Buty,buty......

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
Nadzieja

Post autor: Nadzieja »

tomtom pisze:Dobrym sposobem jest przejscie sie po schodach, szczegolnie w dol i szczegolnie szybko, a calkiem niezlym jest skok powiedzmy z pieciu standardowych schodow
gorzej jak w sklepie nie ma schodów...
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Nadzieja pisze:gorzej jak w sklepie nie ma schodów...
pójść do innego sklepu :think:
AdiK

Post autor: AdiK »

Jak na szlak zakładałem nowe buty, to do plecaka (oprócz zapasu plastrów :P) pakowałem również te stare, tak na wszelki wypadek, wymagało to oczywiście wygospodarowania "trochę" miejsca w plecaku i stanowiło 1,5-kilogramowy nadbagaż, ale przynajmniej było gwarantem udanej wycieczki (tej i tych następnych). Poza tym, co drugi dzień i tak ubierałem stare buciory, żeby dać trochę odsapnąć nogom.
tomtom pisze:Po szoste: kiedy juz sa dopasowane, zdjac, podziekowac i poprosic pol numeru wieksze
i zacząć przymiarkę od nowa :P

do właściwej przymiarki warto poprosić też nową parę butów, z wystawy zazwyczaj jeden bucior jest już lekko rozczłapany...
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

tomtom pisze:Po czwarte: płeć. Bucik gosieńki skrojony jest damsko, czyli profilowany na babska stope, tylko o moj pechu, gosieńka ma męską stopę...
ejejej.. :x bez przesaaady znowu.. bo zaraz się okaże że ja może miriam jestem :P:P:P
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

nie rob scen, męskie stopy są bardziej sexi :D
Awatar użytkownika
cyganeria

tomtom pisze:nie rob scen, męskie stopy są bardziej sexi
chyba jak dla ciebie :P a po drugie moje WCALE NIE SĄ MĘSKIE !!! :x mam śliczniusie, zgrabniusie, kobiece stópki.. :)
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

to czemu babskie buty na Ciebie nie pasuja?
AdiK

gosieńka pisze:nawet gdybyś pól godziny dreptał tam i spowrotem po sklepie..
ja tak przy ostatnim zakupie "dreptałem" z godzinę...
gosieńka pisze:tatus mówił ze bedzie coś kombinował, bo jest prawnikiem
:D
gosieńka pisze:obciskanie nogi nad kostką
wywiń sobie krawędź skarpety, tak żeby powyżej kostki była podwójna jej grubość...
i nie mazgaić mi się! :x
Awatar użytkownika
cyganeria

tomtom pisze:to czemu babskie buty na Ciebie nie pasuja?
a kto powiedział że WSZYSTKIE babskie na mnie nie pasują?? akurat te konbkretne były niewypałem.. ej no bez przesady znowu...
Awatar użytkownika
cyganeria

AdiK pisze:gosieńka napisał(a):
tatus mówił ze bedzie coś kombinował, bo jest prawnikiem
tetete nie przeginaj lepiej... :x :P
AdiK

gosieńka pisze:nie przeginaj lepiej
przecież zacytowałem tylko Twoje słowa :P

i jeszcze jedno - jeśli nie kupiłaś swoich butów zbyt pochopnie i nie są one zupełnie niedopasowane do Twoich stóp, to weź sobie powyższe rady do serca i spróbuj je (po zaleczeniu otarć) trochę rozchodzić, but zazwyczaj dopasowuje się do stopy, tym bardziej, że ten Twój to nie jest żaden "pancerny" model...

i trochę więcej wytrwałości w dążeniu do celu... ;)

przyjemność czasem rodzi się w bólach... :D
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

gosieńka pisze:no tak Salek.. ale gdzie ja je moge rozchodzic?? chyba biegając wokół domu.. bo raczej po swoich okolicznych górkach nie chodze.. bo nie lubie.. więc ja nie wiem..
No to pozostaje tylko siąść i płakać-łzy rozmiękczą te Twoje straszne buciory i będzie ok. 8)
Jedyne buty trekingowe jakie mnie NIGDY nie obtarły to ASOLO Quartz GTX-mam je czwarty sezon i żadnych uwag :)
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Jeśli chodzi o wygodę to na pewno Ecco jest wskazane. Tyle, że buty trekingowe tej marki nie są podobno tak wspaniałe. Ciekawe dlaczego? :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

AdiK pisze:trochę rozchodzić, but zazwyczaj dopasowuje się do stopy
tiiaaa...nie chcę straszyć koleżanki ale moje pierwsze buty się nie dopasowały. 3 razy zmaltretowały mi stopy i ...zmieniły właściciela :P
Awatar użytkownika
cyganeria

andy67 pisze:No to pozostaje tylko siąść i płakać-łzy rozmiękczą te Twoje straszne buciory i będzie ok.
nie no siedzieć i płakac raczej nie będę.. ja nie z takich... spróbuje sie za nie wziąć ale jak mam być szczera to na moje oko wygląda że nie wiele sie już z nimi zmieni.. co jednakże smuci mnie bardzo.. i bedzie taka sytuacja jak w przypadku Iwony, która nie chce mnie straszyć ale ja sama siebie straszę i sądze że mnoże miec racje.. ojoj ależ ja sie poplątałam w tej mojej wypowiedzi.. :D ale chyba wiadomo o co chodzi :P :P
kilgor

Post autor: kilgor »

W sierpniu 2002r. kupiłem na Krupówkach buty gorskie. Sklep w którym je nabyłem znajdował się w ,,dolnej" części Krupówek, nie wiem czy nadal istnieje, bo centrum Zakopanego staram się omijać. Dokładnego adresu sklepu nie pamiętam, wchodziło się tam po drewnianych schodkach na pierwsze piętro. Sprzedawca twierdził, że to buty firmy z Podhala, nazwę niestety zapomniałem ale nie jest to Wojas :D Butki są wykonane z grubej impregnowanej skóry na wibramowej podeszwie. Lekkie i wytrzymałe - dobrze spisywały się w Tatrach, Gorcach i Bieszczadach. Z boku mają napis JOHN DEERE. Sprawdziłem w necie - to producent maszyn rolniczych, raczej nie parający się produkcją obuwia. No i jest z Hameryki a nie Podhala :))
Czy ktoś oprócz mnie ma takie buty? Jakie wrażenia z uzytkowania?
AdiK

Iwona pisze:tiiaaa...nie chcę straszyć koleżanki
więc nie strasz... :P
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

Pogon za 'gorskim obuwiem' zbyt czesto zabija to, co w lazeniu po gorach najwspanialsze...
Ja ostatnio przelazilem kawal tatr w starych dobrych martensach :] a wlasciwie nowych... Mialem kilka odciskow, ale to wynikalo raczej ze zlego dobrania skarpet (pakowalem sie na lapu-capu), poza tym byly one wyjete prosto z pudelka. Kupione bezposrednio od dystrybutora - zdecydowanie tansze od 'porzadnych butow gorskich' nawt po wielkiej przecenie. Efekt? Stpoy mialem w zdecydowanie lepszym stanie niz np. moja znajoma, ktora smigala ze mna w superanckich Scarpach...
Generalnie - w zime to moze faktycznie wiekszy problem, ale z letnich wypraw mozna czerpac radosc nie wydajac ciezarowki pieniedzy...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ja po ostatnim doświadczeniu (Rysy w adidaskach za 69,90) wolę jednak buty z choć minimalną amortyzajcą podeszwy. No niby da się bez tego, ale po co się męczyć.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Mecenas pisze:Ja ostatnio przelazilem kawal tatr w starych dobrych martensach
w martensach to po górach można spokojnie chodzić...gorzejz galanami...w glanach złaziłam góry Świętokrzyskie i źle się to skończyło dla moich stó...glany są za twardym obuwiem na wycieczki po górkach a co dopiero by było gdybym się w glanach wybrała w Tatry...prawdopodobnie nie miałabym już stóp :P

mefistofeles pisze:wolę jednak buty z choć minimalną amortyzajcą podeszwy.
oj tak do zgadzam się...moje ostatni górskie buty nie miały amortyzacji i bardzo mi sie nogi meczyły przy zejściu...
ODPOWIEDZ