Nosidełko dla dziecka

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
AdiK

Nosidełko dla dziecka

Post autor: AdiK »

Wiem, że niektóre osoby mają pewne doświadczenia z tego typu sprzętem, więc gdybyście zechcieli podzielić się tutaj swoimi doświadczeniami i uwagami, to byłbym bardzo wdzięczny :)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

schodziłem kiedyś Beskid Śląski z czymś takim (i synem) na plecach. Ja znosiłem to dobrze ,było wygodne i za jedno ,co się dźwiga. Gorzej znosił to syn i żona zmuszona do targania dużego plecaka. Jedno istotne - nosidełko musi być zaopatrzone w jakiś daszek od słońca
Mycha

Post autor: Mycha »

Doświadczenia nie posiadam, ale z tego co pamiętam w horyzontach przed zakupem można taki sprzęt wypożyczyć i przetestować. Akcesoria typu daszki i pelerynki również są dostępne.
AdiK

wczoraj minął tydzień, czas więc na małe podsumowanie... :think:
niewielki odzew w tym temacie może świadczyć albo o lenistwie, albo o tym, że jeszcze niewielu z Was „spełniło swój podstawowy obowiązek emerytalny”... ;)

ukłony w stronę dagomara i Mychy...
jarekt

Post autor: jarekt »

Przez 3 sezony letnio-jesienne nosiłem swoją córkę w nosidełku aak.pl
Wyjazdy były w Tatry, Beskidy, do Małej Fatry (w sumie ok 80 dni na szlaku)
Szukałem nosidełka w sensownej cenie, aż w końcu zdecydowałem sie na produkt firmy aak.pl. Dzisiaj, gdybym jeszcze raz musiał wybierać - kupiłbym takie same. Sądząc po zdjęciach, obecna wersja nosidełka jest trochę zmodyfikowana i w innej kolorystyce:
http://aak.pl/sklep/product_info.php?cP ... ucts_id=11
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

AdiK pisze:wczoraj minął tydzień, czas więc na małe podsumowanie...
niewielki odzew w tym temacie może świadczyć albo o lenistwie
sorki, przeoczyłem

jaki wiek dziecka ?, bo to ważne o jakim nosidełku nawijać...
;)
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

www.e-horyzont.pl -> katowice, z tego co przeczytałem na ich stronie - wypożyczają nosidełka.. pewnie też służą fachową radą.
AdiK

chief pisze:jaki wiek dziecka ?, bo to ważne o jakim nosidełku nawijać...
prawdę mówiąc jest to przymiarka do nosidełka turystycznego na przyszły sezon, ale jeśli masz ochotę ponawijać o nosidełku przednim, to możesz zacząć od 3 miesiąca, chętnie przeczytam... :)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

Ten typ nosideł jest raczej na krótkie trasy, na początku nie ma problemu, ale jak dziecko przybiera na wadze, to się to odczuwa. Przewaga jest ta, ze można obserwować reakcje dziecka. Takie dziecko nie może się poskarżyć, wiec warto robić, co jakiś czas odpoczynki. Przy ponad półrocznym dziecku, warto mieć ze sobą niewielki wózek.
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

chief pisze:Takie dziecko nie może się poskarżyć
Oczywiście zamiast się skarżyć może RYCZEĆ!!!! całą droge np. po Strążyskiej :))
Ostatnio w Decathlonie widziałem kilka na oko bardzo odjechanych nosidełek. Z siatką na plecach tatusia :), z daszkiem dla malucha, kieszonkami, itd... Sam w maju nosiłem swoją dziecinę w pożyczonym bardzo prostym nosidełku Lafuma. Oczywiście na plecach. A w maju tamtego roku łąziłem po Strążyskiej z przednim nosidłem. Chyba nie było źle dziecku skoro mi usnęło :). Ja nie narzekałem.
AdiK

krakus pisze:Oczywiście zamiast się skarżyć może RYCZEĆ!!!!
otóż to! :D
krakus pisze:w maju tamtego roku łąziłem po Strążyskiej z przednim nosidłem
a ile miesięcy miał(a) mały(a)?
Awatar użytkownika
krakus

Oliwka - 8 mcy (wtedy)
viewtopic.php?t=1344
to nosidełko mozna było zakładać na plecy lub na klatę. Teraz jest już za małe.
AdiK

dzięki, fajny brzdąć :)
8 m-cy to już kilka ładnych kilogramów do dźwigania na brzuchu, ale czego to się zrobi dla... gór... :P

pozdrawiam
Awatar użytkownika
krakus

W maju tego roku nosiłem te kilka kilogramów więcej po Homolach. Znajde jakieś zdjęcie i podrzucę.
AdiK

z przyjemnością obejrzę, tym bardziej, że i moje "ciche plany" zmierzają w tamtym kierunku...
Awatar użytkownika
krakus

Obrazek
Nosidełko jak pisałem bardzo proste. Pożyczyłem od "cioci" ze żłobka. Oliwka nie marudziła była zadowolona (tak mi sie wydaje). Inna sprawa że trasa była krótka i nie zdążyła znudzić małej. Ale chyba nie było jej niewygodnie. Nosidełko miało alu stelaż, bez daszka, kieszonek itp. Bardzo proste.
To z poprzedniego roku ze Strążyskiej było szmaciane. Miało co prawda lekko usztywnione plecy ale ogólnie dla mniejszych a raczej lżejszych dzieci. Można je było nosić na plecach lub na klacie. Na bardziej nierównym (kamienie, korzenie itp.) lepiej nosiło mi się nosidło na plecach. Po prostu jak niesie się małe na klacie to nie widać tego na czym można zaliczyć glebę :( Po równym niosłem małą na klacie. Można obserwować wtedy dzeciaka. Nigdzie wyżej niz dolinki sie nie wybierałem i na razie nie wybieram. Przyjdzie jeszcze czas że narobi wstydu tatusiowi :)). Przegoni mnie starego, zdyszanego wapniaka po taterkach :))
AdiK

krakus pisze:To z poprzedniego roku [...] było szmaciane. Miało [...]lekko usztywnione plecy
właśnie pożyczyliśmy takie szmaciane na próbę, nie wiadomo jeszcze czy nasz mały będzie chciał w czymś takim siedzieć, bo na razie jest jeszcze na etapie "nosidełka ręcznego", ale jestem pełen optymizmu... :P

jeszcze raz dzięki :)
dif67

Post autor: dif67 »

http://img280.imageshack.us/my.php?imag ... newdb4.jpg
Uzywam od 3 lat Vaude Jolly Light. Sprawuje sie bez zastrzezen.
W tym roku corka juz troche "duza" (3,5 roku 16+ kg) ale nadal dzialalo ok.
dif67

Post autor: dif67 »

Obrazek
I jeszcze jedno zdjecie jak to moze wygladac.
To juz jednak ostani rok z mala na plecach. Ona juz w tym roku lazila sama do 2 godzin, ale na dluzsze wycieczki nosidelko bylo niezbedene. Zreszta bardzo lubila byc noszona... ;)
Dla porownania moge powiedziec, ze duzo ciezej jest miec na plecach dziecko niz plecak o tej samej wadze.
Pozdrawiam,
//marcin
AdiK

Vaude’a oglądałem ostatnio w Hi Mountain, nosidełko rzeczywiście fajnie zrobione, nieźle leżało też na plecach (ale mierzyłem bez obciążenia), ceny też były "niezłe" - 450-500pln w zależności od wyposażenia, całkiem sporo jak za "niemiecki" produkt wyprodukowany w Chinach... ale to dopiero zakup na przyszły sezon...
dif67 pisze:duzo ciezej jest miec na plecach dziecko niz plecak o tej samej wadze
to fakt! plecak się nie wierci... :P

PS. naprawdę fajnie ogląda się te Wasze fotki z pociechami w nosidełkach... :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ