Górskie kapliczki, kościółki i cmentarze

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
bios

Kontakt:

Górskie kapliczki, kościółki i cmentarze

Post autor: bios »

Krzyż na Siwej Polanie przy wejscu w dol Chochołowską
Obrazek

Kapliczka w dol Chochołowskiej
Obrazek

też w Chochołowskiej
Obrazek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Jezus frasobliwy - Kroscienko nad Dunajcem:
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 08 sie, 2007 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
bios

Kontakt:

Cmentarz Zasłużonych na Penksowym Brzysku w Zakopanem
Obrazek

Obrazek

Obrazek
bios

Kontakt:

Opactwo Cystersów w Henrykowie (dolnośląskie)
Obrazek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Kościół i pozostałości niemieckiego cmentarza w Nowej Bystrzycy
Obrazek Obrazek Obrazek

Łopienka w Bieszczadach
Obrazek
Brzegi (Berehy) Górne
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 08 sie, 2007 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
bios

Kontakt:

Kościółek w Chochołowskiej
Obrazek
bios

Kontakt:

Rok 1982 Mama na Równi Waksmundzkiej
Obrazek
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

Symboliczny cmentarz górski pod Osterwą

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
zdjęcia autorstwa mojej przyjaciółki Kasi
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bartne - Beskid Niski. Cerkiew grecko-katolicka p.w.Ś. Ś. Kosmy i Damiana. Wzniesiona w 1842r.Należy do regionalnej odmiany zwiazanej z ruska etnograficzna grupą Łemków(obecnie stanowi filię muzeum w Nowym Saczu).
Na drugim zdjęciu ikonostas w cerkwi.
Na trzecim krzyż łemkowski z 1912r.
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

wnętrze Zbójnickiej Kapliczki
Obrazek
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Sopot...ale na temat ;)
Obrazek
fam

Kontakt:

Post autor: fam »

kapliczka w skalnym mieście Adrspach.
Obrazek
bios

Kontakt:

Groby przy kościele św. Jadwigi w Ząbkowicach Śląskich
Obrazek
bios

Kontakt:

Krzyż na Polane Jarząbczej
Obrazek
Awatar użytkownika
mamut

W drodze z nad Morskiego Oka do Czarnego Stawu

Post autor: mamut »

Obrazek
Julia

Post autor: Julia »

Wiktorówki,Kaplica Matki Boskiej Jaworzyńskiej Królowej Tatr.
Obrazek
Obrazek
bios

Kontakt:

Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Beskid Niski może  poszczycić się obfitością małych dzieł sztuki sakralnej.  Będąc tam  wczesną wiosną , co rusz  napotykałam  na   szlakach , liczne  krzyże i przydrożne kapliczki.   Były  jak dobre drogowskazy. Bardzo  urokliwie wpisywały  się w   pejzaż. Intrygowała  mnie ich różnorodność. Były drewniane, ale w większości kamienne i żeliwne.  Im starsze tym bardziej przykuwały moją uwagę. Było w nich coś osobliwego, gdy tak tkwiły  pośród  zielonych   łąk i  dróg ,  pochylone, i nadgryzione zębem czasu.  Patrzyłam  na wyryte na nich daty ,  XVIII, XIX i XX w. -  klepsydry minionych okresów. Świadectwo kultury  chrześcijańskiej, greckokatolickiej i prawosławnej.   Symbole wiary pozostawione przez  człowieka. Wrosły w  łemkowski krajobraz przydając mu jedynego w swoim rodzaju kolorytu. Przyciągały jak magnes  wzrok, bo  liście drzew nie zdążyły jeszcze  użyczyć im swego cienia  i odrobiny intymności . 
Wśród krzyży   łacińskich, do których  przywykłam , niezwyczajne     były dla mnie te z  dwoma lub trzema ramionami poprzecznymi      i  te,  których dolne ramię przebiegało pochyło. Pierwsze to  unickie,  drugie prawosławne. Wygląd  prawosławnego krzyża wiąże się z Dobrym Łotrem, który nawrócił się tuż przed śmiercią, i  jako Św. Dyzma uważany jest za patrona dobrej śmierci.Pochylone ramię krzyża cerkiewnego wskazuje  na   niebo i świat podziemi. Zauważyłam,że niekiedy na  krzyżach tych ,inaczej niż na chrześcijańskich,  przybite są rzeżby Chrystusa. Nie trzema, lecz czterema gwożdziami  - dłonie  i każda stopa. Stopy  Chrystusa  przeważnie  na podnóżku, a  ciało ułożone na wprost. Na żadnej z rzeżb nie zauważyłam cierniowej korony. Na wielu  krzyżach, nad głową Chrystusa, umieszczone były tabliczki z napisem  "INCZI".  Napis ten świadczy o ikonografii  chrześcijaństwa wschodniego i jest skrótem " Isus Nazarianin Car Judejski" ( Jezus z Nazaretu król Żydowski). Stały, niczym  nieograniczone ,  lub  ogrodzone  drewnianymi,  czy też  żelaznymi  płotkami. Często osłonięte karbowanymi i  zdobnie wykonanymi   daszkami  z   metalu.  Niekiedy stopy Chrystusa na  krzyżach przydrożnych zdobiły  kolorowe kwiaty. To symbol dawnego zwyczaju, wiązania nóg Chrystusa na krzyżu  koszulką chorego dziecka w  nadziei  na  jego cudowne  uzdrowienie.
Fantazją wyróżniały  się bizantyjskie krzyże żeliwne  z pięknymi motywami  i aniołami - posłannikami i zwiastunami Boga. Czystymi duchami, które choć nie posiadają ciała, mają wolę i rozum.  Strzegą ludzi od wszelkich niebezpieczeństw i  uwalniają człowieka od   wszystkiego co ziemskie. Ich  skrzydła  podobne ptakom,   pozwalają im  szybko i nieograniczenie  wzlatywać  ku Bogu. Kiedy  anioł    klęczy pod krzyżem, i ma złożone do modlitwy ręce, składa  największy  hołd  Stwórcy.

Obrazek
Krzyże bizantyjskie żeliwne, bogato zdobione. Projekty powstawały w Wiedniu, odlewano je w odlewniach w Gorlicach. Kupowano w sklepach w częściach

Gdy zachodzące słońce  kładło na ziemię  cień, jeszcze inne przyciągały wzrok. Jak  tajemnicze zjawy wyłaniały się   ze  starych  cmentarzyków  lokowanych  na wzgórzach ,te  z figurami. Już   z daleka ich   memento  było  dla wszystkich  widoczne.
W Ropkach jest  mały , urokliwy cmentarzyk  położony na  lekko pochylonym wzgórzu. Starym   nagrobkom i krzyżom   towarzyszą  rozrośnięte klony, lipy i dzikie czereśnie. Gałęzie drzew  szumem wiatru,  przydają    temu miejscu    tajemniczości i  nostalgii zarazem. Po ziemi  malowniczo płoży się  obficie  kwitnący  na niebiesko bluszcz.
Na kamiennych prawosławnych krzyżach, postacie  Ukrzyżowanego wykonane  z kamienia,  przymocowane   na cokołach z wnękami.  We wnękach   rzeżby Matki Bożej z Dzieciątkiem. Motyw ten nosi nazwę Hodegetrii. Maria  jedną ręką podtrzymuje Syna, a drugą pieszczotliwie gładzi jego kolana lub stopy. Na ramionach ma długi, błękitny   płaszcz,a pod spodem obficie marszczoną  szatę. Błękit symbolizuje to co duchowe i wieczne.  Jest bosa. Ugięte kolano sprawia wrażenie jakby była w ruchu. I  można odnieść złudzenie,że za chwilę wyjdzie  z  niszy  na rozesłany przed  nią dywan kwitnącego bluszczu.

Obrazek
krzyż kamienny na cokole kamiennym z Hodegetrią
Obrazek
wnęka krzyża kamiennego z motywem Hodegetrii na cmentarzu w Ropkach

Rzeżby Marii i małego Jezusa niewiele różnią się  od siebie. Na jednych Maria jest bardzo smutna, na innych raczej zamyślona. Jezus jedną ręką podtrzymuje swe insygnia królewskie, a drugą  błogosławi.
Najstarszy z nagrobków datowany jest  1842 - 1902. Na wszystkich Znajdują się  jakieś epitafia, raczej mało  czytelne i zrozumiałe. Także   nazwiska fundatorów nagrobków. Jak podają żródła, zwyczaj ten, poza łemkowszczyzną nie jest spotykany.

Liczne kapliczki domkowe, słupkowe dopełniają tę różnorodność. Jak choćby ta w Ropkach,  jakże skromna, poświęcona "Pamięci Łemków", z moim ulubionym motywem Jezusa Frasobliwego, czy  dla odmiany w Hańczowej ,  bogata  przydrożna kapliczka " Dobrego Pasterza" , poświęcona Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II. Uwagę moją  skupiają nie tylko  elementy z jakich  została  wykonana, lecz jakże znamienne przesłanie zawarte w  napisie " Odnależć siebie w obcowaniu z przyrodą".

Obrazek
kapliczka drewniana nieopodal potoku Ropka w Ropkach poświęcona "Pamięci Łemkom"

Gdy w zeszłym roku  byłam w Brumovie, średniowiecznym czeskim miasteczku,  w refektarzu  pięknego  klasztoru z XIV w.  oglądałam jedyną w Europie Środkowej kopię Całunu Turyńskiego, Zrobiła na mnie  duże wrażenie. Całun,  zabezpieczony szkłem pancernym i  pilnie strzeżony alarmami, ukazuje  twarz i  ciało człowieka z  nieskończoną ilością ran.  Człowieka - zdjętego z krzyża  uznanego za Chrystusa.   Przewodnik objaśniał, że Chrystus miał  przebite gwożdziami nie dłonie lecz,  by zwielokrotnić cierpienie,  nadgarstki w miejscu przepływu nerwów.  Stóp  nie  umieszczono na podnóżku , lecz ułożono je,  jedna na drugą i  przybito do pala gwożdziem.  Świadczyło to  o pośpiechu z jakim Chrystusa ukrzyżowano, bo  zbliżała się Pascha.
   Ukrzyżowanie było  śmiercią niewiarygodnie okrutną. Do niewypowiedzianego bólu, jaki powodowały gwożdzie stykające się z nerwami , dochodziła męka konania z braku powietrza.

Obrazek
krzyż z Wyciętą z blachy rzeżbą Ukrzyżowanego w drodze z Hańczowej do Cigelki. Rzeżba wycięta z blachy związana jest z zakazem stawiania rzeźb w cerkwiach

Patrząc na  rzeżby Chrystusa w  Beskidzie Niskim ,  nie widziałam  w ukazywanym obliczu  cierpienia. Z  przymkniętymi oczyma, pochyloną głową, Chrystus  nie  wydawał się  umęczony   ani zbolały. Przede wszystkim  był  Panem  życia i śmierci.
Całun zaprzecza  wizerunkowi rzeżb Chrystusa ukrzyżowanego ukazywanego  w  tradycji  sztuki   sakralnej.   "Przybijanie  do krzyży"  dłoni  Chrystusa różni się od faktu.

Dlaczego aż tyle tych krzyży tu jest, tego już nie wiadomo. W  opracowaniach podaje się jakoby przyczyną był starocerkiewny zakaz ustawiania figur w świątyniach. Łemkowszczyzna, znajdująca się na styku religii zachodu i wschodu powetowała sobie ten zakaz stawiając krzyże i figury na drogach. Przypuszcza się też,że wpływ  na ten zwyczaj  miał  trwający  tu od wieków kult cudownego obrazu Jezusa Ukrzyżowanego w sanktuarium w Kobylance.
Krzyże  kamienne  we wsiach  wykonywali rodzimi artyści. W Beskidzie Niskim funkcjonowało bardzo wiele zakładów kamieniarskich. Projekty  krzyży żeliwnych  powstawały w Wiedniu. Odlewano je w odlewni  w Gorlicach, Nawojowej , zakopiańskich Kużnicach. Krzyże te kupowano w sklepach w częściach.
Kamieniarstwo w łemkowskich wsiach całkowicie  zanikło po II wojnie światowej. Wszystkich artystów jak i pozostałych wysiedlono na ziemie zachodnie, północne lub na Ukrainę.

żródło: Wysowa Zdrój i okolice - praca zbiorowa
           Cerkwie drewniane Karpat(-) Przewodnik "Rewasz"
            Beskid Niski - przewodnik "Rewasz"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Świetny tekst Izo. Jak zwykle :)
Izabela pisze:Przewodnik objaśniał, że Chrystus miał przebite gwożdziami nie dłonie lecz, by zwielokrotnić cierpienie
gwoli ścisłości chodziło o to, ze dłonie nie utrzymałyby ciężaru - zostałyby rozerwane.

A tu dwie kapliczki z Gorców (były już na forum, ale nie tu) - tzw Bulandowa na Jaworzynie oraz bezimienna (dla mnie) gdzieś pod Gorcem.
ObrazekObrazek
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
gosia d

Post autor: gosia d »

Kapliczka w Dolinie Kościeliskiej
Obrazek
ODPOWIEDZ