Wycieczka 1-dniowa w słowackie tatry

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
_Piotrek_

Wycieczka 1-dniowa w słowackie tatry

Post autor: _Piotrek_ »

Zastanawiam się nad Jaskinią Bielską lub Żdziar- Dolina Monkova-przełęcz Strednica. Jakie są wasze propozycje na jednodniowy wyjazd w słowackie Tatry?
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Jaskinie są piękne, owszem. Jednak ja i tak polecałabym wyjście w góry. Np. dojście do Teryho Chaty... Cudowny szlak.
AdiK

Post autor: AdiK »

_Piotrek_ pisze:Jakie są wasze propozycje na jednodniowy wyjazd w słowackie Tatry?
najwięcej propozycji znajdziesz tutaj:
http://www.merlin.com.pl/images_big/30/ ... 8-01-7.jpg
zobaczysz, że po drugim, trzecim czy dziesiątym Twoim wyjeździe w Tatry stwierdzisz, że miałem rację...
slaver

Post autor: slaver »

ja proponuje dojechac do Tatrzanskiej Lomnicy i dojsc do Chaty Przy Zielonym Plesie,a potem jezeli ewentualnie czulbys sie na silach,wyjsc sobie na Jagniecy Szczyt.
Hubert

Post autor: Hubert »

ja bym polecał Krywań albo Białą wodą na Polski Grzebień.
a z drugiej strony Tatr zdecydowanie pętelkę w dolinie Jałowieckiej, w góre Bobrowiecką Liptowską a w dół Głeboką lub Parzyhowstem lub odwrotnie.
moonkey

Post autor: moonkey »

krywan? nie... to prawie tak nudne jak slawkowski:). ja bede prawdopodobnie w sobote szedl hrebieniok - chata teriego - czerwona lawka - zbojnicka chata - hrebieniok.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Hubert pisze:ja bym polecał Krywań
Ja nie. Długi, mozolny szlak wśród tłumów. Okropne...
Hubert pisze:Białą wodą na Polski Grzebień.
To tak. Piękny szlak.
moonkey

mam jeszcze pytanie, jak jest z ruchem na czerwonej lawce, jest jedno kierunkowy z teriego, czy jak? co do bialej wody, ten stawek pod polskim grzebieniem (zmarzly, czy jakos tak) cudownie wyglada, jest jeszcze zamarzniety, na brzegach lazurowy, w srodku snieg... spieszcie sie;).
AdiK

Post autor: AdiK »

moonkey pisze: jest jedno kierunkowy z teriego
tak
moonkey

dzieki, czyli tak trasa zostaje:)
Hubert

Post autor: Hubert »

najlepszy sposób zrobienia czerwonej ławki chyba to wycieczka jaworowa - lodowa przelecz - czerwona lawka - rohatka - biala woda. znaczy bys na lysa polane jest tanszy niz do smokowca :)
Awatar użytkownika
turysta z Kielc

Post autor: turysta z Kielc »

a może Dolina białej wody na Polski Grzebień, a potem zejśc do doliny wielickiej, a potem dojsć do Starego Smokovca po czym wsiąść w słowackiego PKSa i wrócić do Lysej
:)
_Piotrek_

Post autor: _Piotrek_ »

A wiecie może po ile są bilety wstępu do słowackiego parku?
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

_Piotrek_ pisze:A wiecie może po ile są bilety wstępu do słowackiego parku?
Nie ma żadnych biletów wstępu (z wyjątkiem szlaku ze Żdiaru na Szeroką Przełęcz Bielską).
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

ja bede prawdopodobnie w sobote szedl hrebieniok - chata teriego - czerwona lawka - zbojnicka chata - hrebieniok.

własie robiłam tą trase w ostatnią niedziele..Trzebaby jeszcze zapytac Piotrka czy aby dobrze sie czuje z łancuchami..Trasa pzepiękna ,owszem,ale dla badziej wprawnych..200 metrów łancucha w pionie..
Ja polecam szlak łatwiejszy ale urozmaicony równie pięknymi widokami(troche łancuchów)Najpierw dojscie do Stawu Zielonego w Dolinie Kiezmarskiej i szlak zółty na Jagnięcy szczyt..Bardzo ciekawa góra..Piekne widoki z jednej strony na Tatry Bielskie,z drugiej na Kieżmarski i Łomnice
Albo z Doliny Starolesnej przez Zbójnicką Chate na Polski Grzebien i zejscie do Doliny Wielickiej u stóp Gerlacha

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ