Małżeństwo czy wolny związek? :)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Stokrotka

Post autor: Stokrotka »

Hannibal pisze:
Stokrotka pisze: A to zle?
A kto tak twierdzi? Zadałem ci tylko pytanie. :)
Rozumiem, że ty marzysz o białej sukni z welonem i pięknym ślubie kościelnym. :think:

Cywilnym..
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Stokrotka pisze: Cywilnym..
Tylko cywilnym? :O :O
Stokrotka

tak...Lpeij chyba taki niz zadny? :think: Ale to chyba kazdy sam o sobie decyduje..jaki woli;)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Hannibal

No w sumie lepszy rydz niż nic. ;)
Stokrotka

Aha czy ja tez jestem ta zla...dzieki

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Stokrotka - jesteś z Wisły - ewangeliczka?
Awatar użytkownika
Hannibal

Stokrotka zła? Nieeeeeeeeeeeeeeee. :)
Raczej troszkę zagubiona :P
mefistofeles pisze:Stokrotka - jesteś z Wisły - ewangeliczka?
Tak jak pewnie Małysz. :think:
marcys

Post autor: marcys »

Iwona pisze:Ostatnio zaskoczono mnie ....podobno przy zawieraniu związku kościelnego nie musi być księdza Wystarczą świadkowie. Czy ktoś może to potwierdzić?
potwierdzenie znajdziesz tutaj, a konkretnie kan. 1116, bo kan. 1112 raczej nie ma w Polsce zastosowania

pozdrawiam
Marcys
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Stokrotka pisze:Cywilnym..
Co robisz wieczorem? :P
Awatar użytkownika
Hannibal

Keczup pisze:
Stokrotka pisze:Cywilnym..
Co robisz wieczorem? :P
:))
Ale wejście. Prawie jak wejście smoka. No a PRAWIE robi ................. :D
Awatar użytkownika
Keczup

mefistofeles pisze:Keczup - teraz nie rizumem twej nerwowości
Mefi, zapewniam Cię, że nie miałem w zamiarze ataku na Twoją osobę. Choć mój dosadny sposób pisania czasami może na to wskazywać. A co do tej nerwowści to więcej się można dopatrzyć w Twoim poście poprzedzającym. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że Ci uznający się za wierzących katolików mają taką przypadlość nazywania ludzi niereligijnych tylko i wyłacznie ateistami. Strasznie lubią to określenie. :think:
mefistofeles pisze:A cod Faktów i mitów to ktś mnie kiedyś próbował przekonywać do tego szmatławca wciskając mi go na siłę. Stad mój uraz.
Też go nie trawię ale dobrze, że istnieje obok mediów rządowych - "Naszego Dziennika" i pewnej rydzykowej telewizji.
Ponadto powszechne stało się tłumaczenie swojej religijności na swój wygodny sposób. Dla mnie to jest tworzenie sobie jakiejś innej, nowej religii. Katolik, mahometanin, czy kto tam jeszcze, ma z zasady oddawać się adekwatnym obrzędom. Dlatego nie zgodzę ze ze stwierdzeniem:
Mariusz pisze:Nie lubię takiego czarno-białego (lub zero-jedynkowego) patrzenia na świat. Uważam, że można być katolikiem i "nie praktykować"
To się wtedy zamienia z religii na jakiś wymysł. Jak już wcześniej napisalem, ktoś taki przez kościół uznanany zostanie za heretyka. I własnie dlatego ja uważam, że nie znam nikogo kto jest "prawdziwym katolikiem". To farbowańcy, choć będa się upierali, że tak nie jest. To ci, co oddają się religii jedynie na pogrzebach i ślubach. Bynajmniej sprawiają takie pozory.
Hannibal pisze:Ciekaw jestem, co się stanie, gdy tobie wejdzie
Hanni, bo tyś człek ciekaw wszystkiego ;)
Awatar użytkownika
Keczup

Hannibal pisze:Ale co z osobami, które "trochę" praktykują i bądź co bądź przynależą do tej wspólnoty? Też są wyklęci z grona katolików?
Nikt Cię nie wyklnie, bo to nie leży w interesie kościoła jeśli byłeś ochrzczony. Dla kościoła statystyki są bardzo ważne. Ja piszę tutaj o samych poglądach, które mogłyby być uznane przez kościół jako herezje
Mariusz pisze:Ale czy przyjęcie nauki Kościoła musi oznaczać członkostwo w jego strukturach i obrzędach? Nauki o czynieniu dobra, nie nauki o modlitwach, obrzędach i częstotliwości mszy.
To stanowi jedność dla kościoła. Jeśli Ty się z tym nie zgadzasz to występujesz przeciw kościołowi podważając swój katolicyzm
Awatar użytkownika
Hannibal

Keczup pisze:
Hannibal pisze:Ciekaw jestem, co się stanie, gdy tobie wejdzie
Hanni, bo tyś człek ciekaw wszystkiego ;)
Taki zawód. :)
Ale jeszcze nie odpowiedziałeś na postawione przeze mnie pytanie, dlaczego te łóżka tak skrzypiały. Agaar twierdzi, że ty z Rarutką coś na ten temat wiecie. Tylko bez ściemniania. :P
Awatar użytkownika
Hannibal

Keczup pisze:
Hannibal pisze:Ale co z osobami, które "trochę" praktykują i bądź co bądź przynależą do tej wspólnoty? Też są wyklęci z grona katolików?
Nikt Cię nie wyklnie, bo to nie leży w interesie kościoła jeśli byłeś ochrzczony. Dla kościoła statystyki są bardzo ważne. Ja piszę tutaj o samych poglądach, które mogłyby być uznane przez kościół jako herezje
Kościół jest omylny. Widać to patrząc na jego całą historię.
Dlaczego wtedy, gdy Kościół nie miał nic przeciwko niewolnictwu mógł się mylić, a teraz już we wszystkim ma rację?
Awatar użytkownika
Keczup

Hannibal pisze:Kościół jest omylny. Widać to patrząc na jego całą historię.
Dlaczego wtedy, gdy Kościół nie miał nic przeciwko niewolnictwu mógł się mylić, a teraz już we wszystkim ma rację?
Ja nie napisałem, że kościół jest nieomylny. A co o nim sądzę, zachowam dla siebie. Ale gdy to katoli kpodważa autorytet kościoła, oznacza, że zawachał się w swoim katolicyzmie.
Awatar użytkownika
Keczup

Hannibal pisze:dlaczego te łóżka tak skrzypiały
Wyrko, na którym ja spałem było dobrze skręcone :P
Awatar użytkownika
Hannibal

Keczup pisze:
Hannibal pisze:dlaczego te łóżka tak skrzypiały
Wyrko, na którym ja spałem było dobrze skręcone :P
No ale skrzypieć i tak przecież mogło. Szczególnie przy dużych wstrząsach. :P
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Łóżka już tak mają, że skrzypią. Jak ktoś ma wrażliwy słuch niech się kładzie na karimacie pod kiblem. :)) :P
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:Jak ktoś ma wrażliwy słuch niech się kładzie na karimacie pod kiblem
:))
kiedys tak wlasnie zrobilem - przenioslem sie na karimate, na korytarz w Roztoce i ... z deszczu pod rynne :D
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Alien pisze:kiedys tak wlasnie zrobilem - przenioslem sie na karimate, na korytarz w Roztoce i ... z deszczu pod rynne
Z tego wniosek, że nie nadajesz się do cierpienia w schronisku. Polecam hotel Litwor w Zakopanem. Jest architektonicznie okropny, bardzo drogi ale łóżka ma wygodne, No i nie skrzypią nawet przy podwójnej obsadzie jednego. :P

Taniocha!
http://www.trip.pl/index.php?pageid=133 ... &site=Trip
Ostatnio zmieniony czw 06 lip, 2006 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ