lewo czy prawostronny ruch?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
RARUTKA_GOLDI

lewo czy prawostronny ruch?

Post autor: RARUTKA_GOLDI »

A o to zadanie do rozwiązania :):
Na drodze do MOKA szczególnie w okresie wakacji mija sie potęzne tłumy ludzi. Często zorganizowane w wycieczki. Jeśli ktoś wie to niech napisze, jaki ruch pieszych odbywać sie powinien na tej drodze: prawostronny czy lewostronny? Jakiego rodzaju drogą jest droga do MOKA? Wycieczki nie byly oznakowane. Rozpoznawalni byli jedynie po wielgachnej ilości członków wycieczki. Jak być powinno, żeby było bezpiecznie? I zgodnie z przepisami? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

heh - to jest problem, raz w Chochołowskiej (szedłem prawa stroną) jakiś grubas mnie zrugał, ze nie umiem chodzic w górach, bo chodzi się lewą.

Podobno w górach chodzi sie lewą strona ale szczerze mówiąc nie wiem do końca.
PrzEmO

Post autor: PrzEmO »

Szczerze mówiąc nie chodzimy po górach z zawrotnymi szybkościami , wiec po co te ruchy "stronne" (jeszcze na wąskich ścieżkach). Inna sprawa jest na szerokich drogach (chochołowska, Kościeliska, do MOKA), tam w sumie mozna wprowadzic umowiony przepis dla wiekszych zorganizowanych wycieczek.
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

mefistofeles pisze:Podobno w górach chodzi sie lewą strona ale szczerze mówiąc nie wiem do końca
lewą
Awatar użytkownika
smyk

Post autor: smyk »

z dróg (kontynentalnych) jest zwyczaj (nawyk) chodzenia lewą stroną
i na szerokich alejach, drogach (jak do Morskiego Oka)
warto to wykorzystywać (a i na pojazdy baczyć, co by nie rozjechały)
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

Jak mi w ostatni długi weekend zza zakrętu w Kościeliskiej wyparowała całą szerokością szlaku wycieczka z przewodnikiem na czele,któremu nawet do głowy nie przyszło,żeby to stado jakoś ścieśnić to normalnie ręce opadają.A jak wlazłam w środek grupy i zaczełam się przedzierać w swoim kierunku to ów przewodnik prawie zagryzł mnie wzrokiem->>spojrzenie z podtekstem:przejdź po skale,albo potokiem :(
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Rozdział 2
Ruch pieszych

Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.

3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.

4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.

5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Art. 12. 1. Kolumna pieszych, z wyjątkiem pieszych w wieku do 10 lat, może się poruszać tylko prawą stroną jezdni.

2. Do kolumny pieszych w wieku do 10 lat stosuje się odpowiednio przepisy art. 11 ust. 1 i 2.

3. Liczba pieszych idących jezdnią w kolumnie obok siebie nie może przekraczać 4, a w kolumnie wojskowej - 6, pod warunkiem że kolumna nie zajmuje więcej niż połowy szerokości jezdni.

4. Piesi w wieku do 10 lat mogą iść w kolumnie tylko dwójkami pod nadzorem co najmniej jednej osoby pełnoletniej.

5. Długość kolumny pieszych nie może przekraczać 50 m. Odległość między kolumnami nie może być mniejsza niż 100 m.

6. Jeżeli przemarsz kolumny pieszych odbywa się w warunkach niedostatecznej widoczności:

pierwszy i ostatni z idących z lewej strony są obowiązani nieść latarki:

pierwszy - ze światłem białym, skierowanym do przodu,
ostatni - ze światłem czerwonym, skierowanym do tyłu;

w kolumnie o długości przekraczającej 20 m idący po lewej stronie z przodu i z tyłu są obowiązani używać elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, a ponadto idący po lewej stronie są obowiązani nieść dodatkowe latarki ze światłem białym, rozmieszczone w taki sposób, aby odległość między nimi nie przekraczała 10 m;

światło latarek powinno być widoczne z odległości co najmniej 150 m.

7. Zabrania się:

ruchu po jezdni kolumny pieszych w czasie mgły; zakaz ten nie dotyczy kolumny wojskowej lub policyjnej;

ruchu po jezdni kolumny pieszych w wieku do 10 lat w warunkach niedostatecznej widoczności;

prowadzenia po jezdni kolumny pieszych przez osobę w wieku poniżej 18 lat.

Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.

2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu.

3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.

4. Jeżeli na drodze znajduje się przejście nadziemne lub podziemne dla pieszych, pieszy jest obowiązany korzystać z niego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.

5. Na obszarze zabudowanym, na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni, pieszy przechodząc przez jezdnię lub torowisko jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych.

6. Przechodzenie przez torowisko wyodrębnione z jezdni jest dozwolone tylko w miejscu do tego przeznaczonym.

7. Jeżeli wysepka dla pasażerów na przystanku komunikacji publicznej łączy się z przejściem dla pieszych, przechodzenie do i z przystanku jest dozwolone tylko po tym przejściu.

8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Art. 14. Zabrania się:

wchodzenia na jezdnię:

bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;

przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi;

zwalniania kroku lub zatrzymywania się bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko;

przebiegania przez jezdnię;

chodzenia po torowisku;

wchodzenia na torowisko, gdy zapory lub półzapory są opuszczone lub opuszczanie ich rozpoczęto;

przechodzenia przez jezdnię w miejscu, w którym urządzenie zabezpieczające lub przeszkoda oddzielają drogę dla pieszych albo chodnik od jezdni, bez względu na to, po której stronie jezdni one się znajdują.

Art. 15. Przepisów art. 11-14 nie stosuje się w razie zamknięcia ruchu pojazdów na drodze.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Janku-przechodzisz sam siebie-czy to z nudów???
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

andy67 pisze:Janku-przechodzisz sam siebie-czy to z nudów???
dokładnie o to samo miałam spytać 8)
Awatar użytkownika
Janek

Może jeszcze to:

Art. 34. 1. Do zaprzęgu może być używane tylko zwierzę niepłochliwe, odpowiednio sprawne fizycznie i dające sobą kierować.

2. Kierujący pojazdem zaprzęgowym jest obowiązany utrzymywać pojazd i zaprzęg w takim stanie, aby mógł nad nimi panować.

3. Bezpośrednio jeden za drugim może jechać nie więcej niż 5 pojazdów zaprzęgowych. Odległość między piątym pojazdem a następnym nie może być mniejsza niż 200 m.

4. Kierujący pojazdem zaprzęgowym przy wjeżdżaniu na drogę twardą w miejscu, gdzie nie ma dostatecznej widoczności drogi, jest obowiązany prowadzić zwierzę za uzdę.

5. Kierującemu pojazdem zaprzęgowym zabrania się:

przeciążania zwierzęcia;

jazdy obok innego uczestnika ruchu na jezdni;

pozostawiania pojazdu niezabezpieczonego przed ruszeniem;

jazdy pojazdem na płozach bez dzwonków lub grzechotek.

Czyli bicia konia się nie zabrania, przynajmniej w kodeksie drogowym
Darkowski

Post autor: Darkowski »

Kulturalni i inteligentni ludzie (jak np. Nasi forumowicze) :) chodzą na pewno lewą stroną, zwłaszcza jeżeli to jest droga po której poruszają się również pojazdy. Jest to nie tylko ogólnie przyjęta zasada ale i tak mówi kodeks drogowy (nie dotyczy kolumny pieszych). Jeżeli widzimy, że ktoś idzie inaczej stosujmy zasadę: "głupszemu zawsze trzeba ustąpić" i tyle. Proste? :)
marcys

Post autor: marcys »

Janku, art. 1 cytowanej przez Ciebie ustawy:
 "Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania"...
O ile wiem, to drogi w TPN nie są drogami publicznymi...

pozdrawiam
Marcys
Awatar użytkownika
Janek

marcys pisze:Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania"...
O ile wiem, to drogi w TPN nie są drogami publicznymi...
Większość tej do Morskiego Oka jest. Nie pamiętam tylko gdzie kończy się droga powiatowa a zaczyna zakładowa. Budyneczek kilkadziesiąt metrów od Wodogrzmotów był kiedyś dróżniczówką w posiadaniu Rejonu Dróg Publicznych w NowymTargu.
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Pytałem W. Cywińskiego swego czasu - powiedział mi, że na szlaku keep right ;)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

horolezec pisze:na szlaku keep right
8)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

przeca jest tyle znaków parkowych: "chodzimy lewą stroną drogi", nie rozumiem w czym problem. Trza czytać.
Darkowski pisze:Jeżeli widzimy, że ktoś idzie inaczej stosujmy zasadę: "głupszemu zawsze trzeba ustąpić" i tyle. Proste?
no właśnie
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

chief pisze:Trza czytać.
"W Tatrzańskim Parku Narodowym przed wejściami na większość szlaków wisi informacja "chodzimy lewą stroną szlaku". Trochę dziwne, musiałem to dwa razy przeczytać, żeby się upewnić. Chodzi oczywi-ście o to, że część szlaków to również trasa dla samochodów dostarczających zaopatrzenie do schronisk. W kilku miejscach turyści poruszają się tą samą drogą, co np. dorożki. Wiadomo, że należy chodzić lewą stroną szosy, co by widzieć nadjeżdżający z przeciwka samochód, ale... samochód z dostawą do schroni-ska jedzie raz, dwa razy dziennie i to powoli, z racji wybojów. Słychać go też z daleka.
Efekt jest taki, że 95% turystów idzie prawą stroną, tak jak się chodzi zasadniczo wszędzie, a pozostałe 5% idzie pod prąd lewą stroną, utrudniając ruch i obijając się o wszystkich. Wniosek: stosując się do martwych przepisów wychodzisz na głupka."

Za:
http://free.polbox.pl/f/flasher/index.html
ODPOWIEDZ