Tatrzańskie Zagadki
hehe - nie złe - hehe - hehe - no niespodziewałem się - hehe - super - dajcie mu na imię grzegorz od grzesia - albo adam od jadamicy - a jak babka??? to... będzie pewnie wysoka... bo mi nic innego nie przychodzi do łba... GRATULACJE i życzenia udanego rozwiązania - wszak te 9 miechów minie jak z bata strzelił...
-
MaŁa mySzA
-

Zdjęcie - zagadka :)
Witamy Wszystkich!
http://my.magma-net.pl/zagadka5.jpg
Gdzie zobaczyć można widoczną na zdjęciu "PIĄTKĘ"?
Jako podpowiedź dodaję, że nie w Dolinie Pięciostawiańskiej i, że nie jest to reklama HEYAH.
Ale możecie się trochę pogłowić - ta PIĄTKA w naturalnych rozmiarach jest
ogromna, doskonale widoczna z popularnego szlaku. Byliśmy ciekawi czy
wędrując zwróciliście uwagę na to kuriozum.
Pozdrawiamy.
LMS
Ps. - To pisałam ja - MaŁa mySzA (również wstawiłam zdjęcie).
Zdjęcie wykonał oraz zagadkę opracował Sebastian.
Wszelkich podpowiedzi udziela On sam.
http://my.magma-net.pl/zagadka5.jpg
Gdzie zobaczyć można widoczną na zdjęciu "PIĄTKĘ"?
Jako podpowiedź dodaję, że nie w Dolinie Pięciostawiańskiej i, że nie jest to reklama HEYAH.
Ale możecie się trochę pogłowić - ta PIĄTKA w naturalnych rozmiarach jest
ogromna, doskonale widoczna z popularnego szlaku. Byliśmy ciekawi czy
wędrując zwróciliście uwagę na to kuriozum.
Pozdrawiamy.
LMS
Ps. - To pisałam ja - MaŁa mySzA (również wstawiłam zdjęcie).
Zdjęcie wykonał oraz zagadkę opracował Sebastian.
MaŁa mySzA -dzięki za wrzucenie zagadki.
Dodam tylko , że niestety zdjęcie zrobione było prawie po ciemku i niestety nie mamy też zdjęć szerzej pokazujących otoczenie tego miejsca. Uczestnikom spotkania w "Piątce" trochę się wygadałem - to pewnie będzie im łatwiej .
Pozdrowienia od naszej wypadowej "szóstki"
Świstaki,Agnieszka,Sylwek,Luca,Seba
Dodam tylko , że niestety zdjęcie zrobione było prawie po ciemku i niestety nie mamy też zdjęć szerzej pokazujących otoczenie tego miejsca. Uczestnikom spotkania w "Piątce" trochę się wygadałem - to pewnie będzie im łatwiej .
Pozdrowienia od naszej wypadowej "szóstki"
Świstaki,Agnieszka,Sylwek,Luca,Seba
To prawda, że mówiłeś - ale ja i tak nie mogę skojarzyć.seba pisze:Uczestnikom spotkania w "Piątce" trochę się wygadałem - to pewnie będzie im łatwiej .
Gdzieś widziałem... albo tą "piątkę" albo coś podobnego. Niestety nie potrafię odpowiedzieć. Szkoda. Może ktoś inny spróbuje?
Ps. Jakbym miał strzelać - to gdzieś na trasie z Przełęczy Krzyżne do Piątki.
a propos "minilodowczyka" w Kotle Mięguszowieckim.
Wg. kryteriów Międzynarodowej Komisji Lodu i Śniegu forma ta mieści się w grupie lodowczyków, czyli ciał firnowo-lodowych, o trwałości conajmniej 2-letniej i (choć niewyraźnych) oznakach ruchu. Lodowczyk ten (nazywany Mieguszowieckim) ma miąższość do 22m i istnieje conajmniej od małej epoki lodowej ( conajmniej od 1 połowy XIX w.); choć prawdopodobnie forma ta jest trwalsza od budulca co oznacza że co sto kilkadziesiat lat całkowicie wymieniany jest materiał budujący lodowczyk-w takim wypadku forma wydaje się starsza. To co było widać w tym roku w Kotle Mieguszowieckim ( centralny duży płat, mniejszy płat po zach. stronie i prawdopodobnie połączony z centralnym płat wschdni są częściami lodowczyka, na które rozpadł się w wyniku bardzo niekorzystnych warunków podczas sezonu ablacyjnego ,chyba 1989 ale mogę się mylić.
Pozdrawiam....
Pozdrawiam....