Dolina Pięciu Stawów Polskich

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
_Piotrek_

Dolina Pięciu Stawów Polskich

Post autor: _Piotrek_ »

Wchodziliście zielonym szlakiem od Wodogrzmotów do Doliny Pięciu Stawów? Jeśli tak opiszcie mi ten szlak, ile się wchodzi i czy stromo. I powiedzcie czy na tym linku to jest szlak przez Świstówkę czy ten zielony doliną Roztoki?

http://www.pingwin.waw.pl/tatry/Dolina_ ... oztoki.jpg

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

A to są te szlaki w ogóle ??? :O :))

to wygląda na samo wyjście za Schroniska
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

wyjście ze schroniska (3minuty) i szlak w stronę Roztoki
PrzEmO

Post autor: PrzEmO »

Na początku szlak wydaje sie okrutnie stromy (przez opuszczenie płaskiej asfaltówki) chociaż nam ludziom tych gór to chyba nie przeszkadza. Potem szlak kilkakrotnie przecina potok i wije sie lasem raz pod górkę raz z górki a niekiedy po płaskim. Po wyjściu z lasu zaczynają się piękne widoki na Wołoszyn tak że nie zauważa się wzrastającej stromizny. Na koniec ostatnie strome podejście obok Siklawicy i już jesteśmy na progu piątki jeszcze 10 min do schroniskia. Na stokach Wołoszyna pod Krzyżnem można wypatrzyć Kozice ale warto też patrzec na stoki Opalonego bo tam łatwiej je zauważyć bo jest po prostu bliżej. Ja zawsze szedłem tamtędy ok. 2h (do schroniska). Jest jeszcze drugi wariant przed Siklawicą skręcić w czarny szlak i podejśc prosto do schroniska ale nigdy tamtędy nie szedłem. Moim zdaniem dolina Roztoki jest jedna z 3 najpiękniejszych dolin w Tatrach polskich.

Szlak chyba dość tłoczny tak mi sie wydaje. Z piątki najlepiej wrócić do Zakopca przez Krzyżne albo Zawrat albo przez świstacze lub szpiglasa do moka i wrocic asfaltem.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

_Piotrek_ pisze: powiedzcie czy na tym linku to jest szlak przez Świstówkę czy ten zielony doliną Roztoki?
jak dla mnie to czarny do Roztoki.
PrzEmO pisze:obok Siklawicy
Siklawy? Siklawica jest w Strążyskiej ;)
PrzEmO pisze:Jest jeszcze drugi wariant przed Siklawicą skręcić w czarny szlak i podejśc prosto do schroniska
to jest wariant dużo bardziej stromy ale trasa wśród kosodrzewiny. Widokowo ładniejszy jest wariant koło Siklawy,jednak jeśli leży tam śnieg to radzę się trzy razy zastanowić
PrzEmO

Post autor: PrzEmO »

oooo w morde a cały czas myslałem "dobrze ze nie pomyliłem nazw" a tu masz taki ci psikus. :D
_Piotrek_

A mnie się wydaje, że na tej fotce to jest szlak niebieski przez Świstówkę bo takich przepaści szlakiem zielonym chyba nie ma...
AdiK

Post autor: AdiK »

Iwona pisze:_Piotrek_ napisał(a):
powiedzcie czy na tym linku to jest szlak przez Świstówkę czy ten zielony doliną Roztoki?
jak dla mnie to czarny do Roztoki.
jak dla mnie - też!
Jurek

Post autor: Jurek »

_Piotrek_ pisze:A mnie się wydaje, że na tej fotce to jest szlak niebieski przez Świstówkę bo takich przepaści szlakiem zielonym chyba nie ma...

jest to szlak czarny, którym schodzimy do Doliny Roztoki. Jest nieco stromy na początku ale przepaści tam nie ma :)
_Piotrek_

Jak się nazywa ten szczyt w tle fotki? :think:
http://www.piecstawow.pl/pic.php?pic=PA269807.jpg
Jurek

wygląda mi to na Opalony Wierch
Awatar użytkownika
Szarotka

_Piotrek_ pisze:Wchodziliście zielonym szlakiem od Wodogrzmotów do Doliny Pięciu Stawów? Jeśli tak opiszcie mi ten szlak, ile się wchodzi i czy stromo
Tak -za rozgałęzieniem z czarnym- wyglądał oglądany z Krzyżnego zielony szlak do Piątki...w maju 05. Wyraźnie widać przebieg trasy po płatach śniegu i można sobie wyobrazić czym może się zakończyć poślizg

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Bo tam jest takie ogładzenie glacjalne Danielka - od pierwszej? ofiary Daniela Gąsiennicy. jakieś siedem, osiem lat temu w sylwestra zginęła tam turystka wracająca z piątki, po imprezie.
Jurek

Obrazek

Do Piotrka: tak wygląda czarny szlak od Roztoki w górę do schroniska w Piątce (lub odwrotnie, ze schroniska do Roztoki)
Awatar użytkownika
Szarotka

Eeee, normalnie full wypas :D Teraz Piotrek....decyduj,którym szlakiem pójdziesz :)
_Piotrek_

No to już wszystko jasne :) Wejdę szlakiem zielonym bo muszę zobaczyć najpierw Siklawę, a zejdę czarnym do Roztoki, ale w górnej części coś stromo chyba będzie :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

_Piotrek_ pisze:ale w górnej części coś stromo chyba będzie
a gdzie....toż wyraźnie widać,że najpierw jest stromo a potem luzik ..przy tych skałach w górnej części foty to taki troszkę przepaścisty luzik ;)
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

Tym czarnym to z luzem naprawdę,szlak na odcinku wyglądającym na dość stromy wiedzie po kamiennych stopniach między kosówką :D
pitek1981

Kontakt:

Post autor: pitek1981 »

czarny szlak jest fajny do zejścia, przy wejsciu nieco męczacy i nudny.
ODPOWIEDZ