dobre rady
A do wyczapu Pawełku 
o popatrz jakie rozkosze Cię tam spotkają ;
http://www.smadnymnich.sk/
A tam przy kufelku miejscowi doradzą ci co zdobywac w Tatrach
o popatrz jakie rozkosze Cię tam spotkają ;
http://www.smadnymnich.sk/
A tam przy kufelku miejscowi doradzą ci co zdobywac w Tatrach
Re: pomocne wskazówki??
Nigdzie! Bo możesz się zabić!pawelek_24 pisze:gdzie najlepiej sie wybrać na pierwszą wyprawę w Tatrach słowackich??
Może jakieś macie wskazówki??
A już na poważnie - Do doliny Kiezmarskiej, pod "tatrzański Eiger" czyli Mały Kiezmarski. Zobaczysz dolinę jakiej próźno szukać w tej naszej "resztówce"
Re: pomocne wskazówki??
I tu się z Jankiem zgadzam-na pierwszy raz Kieżmarska jest "w sam raz"Janek pisze:
A już na poważnie - Do doliny Kiezmarskiej, pod "tatrzański Eiger" czyli Mały Kiezmarski. Zobaczysz dolinę jakiej próźno szukać w tej naszej "resztówce"
-
pawelek_24
-

podzięka
w kwestji wyjaśnienia: pierwysz raz w góry nie jadę !!
Po polskiej stronie ciekawsze górki są już dawno zaliczone...
Tata mi zaproponował słowację więc... pytałem hehe bardzo dziąkuje
za dobre wskazówki!!
A co do karpackich ośmiotysięczników i Gierlach wpadnie
w moje skromne trofea
Po polskiej stronie ciekawsze górki są już dawno zaliczone...
Tata mi zaproponował słowację więc... pytałem hehe bardzo dziąkuje
za dobre wskazówki!!
A co do karpackich ośmiotysięczników i Gierlach wpadnie
w moje skromne trofea
Witam!
Kuźnice - Hala Kondratowa – Kondracka Kopa – Kasprowy wierch – Świnica – Kozi wierch – Morskie Oko - Rysy
Skoro to temat dobrych rad to chciałbym uzyskać informację o takiej trasie. Z góry zaznacze że to nie wycieczka dla matek z dziećmi ani kolonia szkolna. Planujemy w lipcu ze znajomymi (mężczyźni pow. 20 lat) tą trasę.
Byłbym wdzięczny za możliwość skorzystania z Waszego doświadczenie. tzn. Na ile dni, gdzie nocować, trudne momenty, na co uważać.
Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź.
PS. To nie jest prowokacja.
Kuźnice - Hala Kondratowa – Kondracka Kopa – Kasprowy wierch – Świnica – Kozi wierch – Morskie Oko - Rysy
Skoro to temat dobrych rad to chciałbym uzyskać informację o takiej trasie. Z góry zaznacze że to nie wycieczka dla matek z dziećmi ani kolonia szkolna. Planujemy w lipcu ze znajomymi (mężczyźni pow. 20 lat) tą trasę.
Byłbym wdzięczny za możliwość skorzystania z Waszego doświadczenie. tzn. Na ile dni, gdzie nocować, trudne momenty, na co uważać.
Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź.
PS. To nie jest prowokacja.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
jesliście twardzi to noclegi dwa - w Murowańcu (po zejściu z Kasprowego) i w Morskim Oku.
Trudności - odcinek Świnica - Zawrat (umiarkowane), Zawrat - Kozi wierch (znaczne - jak na pierwszy raz of course - dwa czy trzy miejsca gdzie mozna mieć naprawdę zdrowego pietra). Z Koziego do piątki zejście już łatwe, dalej do Moka tez bez trudności. O Rysach sie nie wypowiadam bo nie byłem, ale zapewne o nich czytałeś.
Na co uważać- na pogode przede wszystkim, na śnieg w żlebach.
Trudności - odcinek Świnica - Zawrat (umiarkowane), Zawrat - Kozi wierch (znaczne - jak na pierwszy raz of course - dwa czy trzy miejsca gdzie mozna mieć naprawdę zdrowego pietra). Z Koziego do piątki zejście już łatwe, dalej do Moka tez bez trudności. O Rysach sie nie wypowiadam bo nie byłem, ale zapewne o nich czytałeś.
Na co uważać- na pogode przede wszystkim, na śnieg w żlebach.
Tatr nie znają za dobrze więc się wybierają. Po górach chodzimy więc to nie nowość. Szacunek mamy.a ci mężczyźni to jak dobrze Tatry znają? happy Chyba niezbyt dobrze,co? wink
Ogólnie rzecz biorąc studenci. Czy 20 czy więcej sie okaże.a konkretnie ile - 21, 40, 60, 80? wszystko to cyfry powyżej 20.
Proponowałbym zacząć od kupna przewodnika i mapy. No i przypominam, że biwakowanie, np. w okolicach grani, jest w TPN zabronione.
Mapa to oczywistość, tak jak przewodnik. Jestem jeszcze ciekaw ile ludzi przemierza te szlaki i czy jest spore obłożenie w schroniskach. Choć to ma niewielkie znaczenie bo dobra podłoga nie jest zła.
Bardzo dziękuje za dotychczasowe info. Pozdrawiam.
Ros, ta droge, ktora z grubsza opisales mozna odbyc na kilka roznych sposobow i od tego chyba zalezy najbardziej ilosc dni, ktore nalezaloby na to poswiecic
napewno najkrotsza opcja to 2 noclegi - tak na rozsadek i przy zalozeniu, ze masz do czynienia ze zdrowymi, sprawnymi kloegami oraz nie jedziecie z zamiarem katowania sie za wszelka cene
no i jesli nie okaze sie ze ktorys z was ma lek wysokisci
oblozenie w lipcu jest znaczne i na lozka mozna liczyc w zasadzie tylko wtedy, gdy dotrze sie na miejsce do poludnia (choc i tak nie zawsze)
napewno najkrotsza opcja to 2 noclegi - tak na rozsadek i przy zalozeniu, ze masz do czynienia ze zdrowymi, sprawnymi kloegami oraz nie jedziecie z zamiarem katowania sie za wszelka cene
no i jesli nie okaze sie ze ktorys z was ma lek wysokisci
oblozenie w lipcu jest znaczne i na lozka mozna liczyc w zasadzie tylko wtedy, gdy dotrze sie na miejsce do poludnia (choc i tak nie zawsze)
Kuźnice – 1:20 - Hala Kondratowa – 1:30 – przełęcz pod Kondracką Kopą – 20 – Kondracka Kopa – 1:40 – Kasprowy wierch – 1:50 – Świnica – 2:25 – Kozia przełęcz – 1:40 - Kozi wierch – 1:15 – Wielki Staw – 0:25 – Schronisko w Dolinie pięciu stawów – 1:40 – Morskie Oko – 50 – Czarny Staw – 3:20 – Rysy
Taki plan (czasówka z mapy).
Co do lęku wysokości to ciężko określić, ja na pewno jakiś mam, patrzac z konkretnej wysokości to kozakiem nie jestem. Babia Góra mi straszna nie była - choć podejrzewam że to ma niewiele wspólnego. Przeglądam różne fora przed tym wypadem i im więcej czytam tym mam większy respect dla tej trasy.
edit. literówka
Taki plan (czasówka z mapy).
Co do lęku wysokości to ciężko określić, ja na pewno jakiś mam, patrzac z konkretnej wysokości to kozakiem nie jestem. Babia Góra mi straszna nie była - choć podejrzewam że to ma niewiele wspólnego. Przeglądam różne fora przed tym wypadem i im więcej czytam tym mam większy respect dla tej trasy.
edit. literówka
Ostatnio zmieniony wt 20 cze, 2006 przez Ros, łącznie zmieniany 1 raz.