Własnie zostałem szczęśliwym posiadaczem kuchenki gazowej czyli palnika firmy MSR model Pocket Rocket.
Moc 2900 W czas zagotowania 1 litra wody to około 3,5 min. ,zakręcany a nie przebijany,cały jest ze stali(brak plastikowych elementów) palnik bije płomieniem prosto w góre a nie na boki(w sklepie gościu mówił że to zaleta bo sie nie traci ciepła) Pali super no i zaleta to taka że pasują do niego kartusze kilku firm(Primus,GoSystem) Koszt to 125,90 PLN(wcale nie taki tani).
Wiecej o zaletach i wadach powiemy po powrocie z Dolomitów.
Iwona pisze:czyli Dorian deklaruje się gotować obiadki
Iw ,ja kupiłem a Ty bedziesz gotować i pichcić dobroci.
Przecież mówiłem ci już w sprawie liny -ja kupiłem wy bedziecie nosić- no przecież nalezy mi się troche nagrody za to że wywaliłem kase
Dorian pisze:Własnie zostałem szczęśliwym posiadaczem kuchenki gazowej czyli palnika firmy MSR model Pocket Rocket.(...) Wiecej o zaletach i wadach powiemy po powrocie z Dolomitów
Palnik został przetestowany w Dolomitach.Jest SUPER!!! Gorąco go polecam.Sama właśnie składam na niego zamówienie w sklepie.Jest poręczny,wygodny w użytkowaniu,nie straszny mu wiart,szybko się na nim gotuje,ma fajniusie etui.Osobiście wad nie stwierdziłam (a używałam go chyba najwięcej ) No może ma jedną wadę....jest Doriego,a nie mój
Odgrzewam stary temat
Czy ktoś bawił się w konstrukcję osłony na palnik? Bo wprawdzie wiatr ognia nie zdmuchnie ale znacznie wydłuża czas gotowania. Oglądałam propozycje Wojtka Wierby w "n.p.m" ale może ktoś z Was coś sam zmajstrował i się podzieli wskazówkami?
Inne pytanie: bawił się ktoś w testowanie czasu zagrzania 1L wody (ze śniegu) w warunkach zimowych? Jeśli tak to proszę podać czas, moc palnika i w jakich mniej więcej warunkach.
Iwona pisze:bawił się ktoś w testowanie czasu zagrzania 1L wody (ze śniegu) w warunkach zimowych?
minimum dwa razy dluzej - mniej wiecej tyle samo czasu zajmuje stopienie sniegu ile doprowadzenie wody do wrzenia. Raz przy trzymalem kartusz na zewnatrz namiotu przy -12 stopniach, i plomien byl tak slaby ze nie dalo sie w ogole zagotowac, musialem przeniesc sie do srodka i rozgrzac butle wlasnym cieplem
Ja mam prosty palnik Karrimora, przy dużych mrozach lepsze sa palniki z rurka do podgrzewania mieszanki np Karrimor Thermo pro albo Primus Multifuel, ale ich ceny sa kosmiczne
ps. rozmawialismy wczesniej na temat CD mapa Alp wyslalem info na email. czy jest szansa na plytke?
Iwona pisze: Czy ktoś bawił się w konstrukcję osłony na palnik? Bo wprawdzie wiatr ognia nie zdmuchnie ale znacznie wydłuża czas gotowania. Oglądałam propozycje Wojtka Wierby w "n.p.m" ale może ktoś z Was coś sam zmajstrował i się podzieli wskazówkami?
Mefi -
To czemu mnie pytałeś o uchwyt do tej menachy?
Przecież na zdjęciu jest uchwyt.
Najważniejsze, ze jest także pudełeczko z zapasowymi uszczelkami i chyba dyszą - jeśli mnie wzrok nie myli.
Uważaj z tą osłoną przeciwwietrzną, cobyś nie miał obiadku "na drzewach".
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek www.turystyka.skibicki.pl