góry świętokrzyskie-małe jest piękne...

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
fam

Kontakt:

Post autor: fam »

a nóż widelec, dzis na Łysą Górę ;)
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

ja ostatnio 'zdobyłam' szczyt Radostowej.....pogoda w Górach Świętokrzyskich bosska....zapraszam... :)
fam

Kontakt:

ruda pisze:ja ostatnio 'zdobyłam' szczyt Radostowej.....pogoda w Górach Świętokrzyskich bosska....zapraszam... :)
wczoraj boska raczej nie byla ;)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

Góry Świętokrzyskie ? :think: .......katastrofa :( , to góry na rower a nie do chodzenia.
Może ze 400 mln lat temu w paleozoiku, to było
by tam co do roboty. No plejstocen też ciekawy ;)
fam

Kontakt:

jak ci nie pasuje to zmykaj

fam - kultury trochę PROSZĘ!!! //mef
Sylwester

Post autor: Sylwester »

fam pisze:jak ci nie pasuje
ja wracam w świętokrzyskie na dzień-dwa koło połowy lipca - a wcześniej ... umówię się tam z jednym rudzielcem ;)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

teee fam ty to jakis burak jestes czy tylko mi sie tak wydaje?
fam

Kontakt:

odezwoł sie gorol z warszawy .
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

fam pisze:jak ci nie pasuje to zmykaj
hehe nawet nie chcę mysleć co było pod tym "zmykaj" :D :D :D
Gość

Post autor: Gość »

ja tam jutro wracam :D Ach Kieleckie takie cudne...:) choć może to lolalny patriotyzm jednakże warto pokicać po świętokrzyskich szlakach tylko dla tych którzy tam nie byli- pamietajcie że Łysica to tylko 612mnpm i trzeba patrzeć pod nogi żeby zobaczyć kamień z oznaczeniem tego szczytu:P pozdrawiam
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

atena pisze:pamietajcie że Łysica to tylko 612mnpm i trzeba patrzeć pod nogi żeby zobaczyć kamień z oznaczeniem tego szczytu:P pozdrawiam
To jest prawda,ale nie trudno go znaleźć :)
dawid12345

Post autor: dawid12345 »

Sylwester pisze:
ruda pisze:jeżeli któreś z was nigdy nie było w GŚ, to serdecznie zapraszam
byli, byli, swoje zwiedzili, ale moim zdaniem Góry Świętokrzyskie są najpiękniejsze gdy jesień złoci liście i dojrzewają jabłka w sadach

w 100% sei zgadzam
Awatar użytkownika
ruda

Ostatnio postanowiłam trochę połazić po Górach Świętokrzyskich. Po spędzeniu roku na płaskim Mazowszu, okolice Kielc naprawdę mnie urzekły. Miejsca, które odwiedziłam znałam od dawna, jednak tak naprawdę teraz je doceniłam.

A zaczęło się od...

Św. Krzyża...
Obrazek

asflatową drogą od Szklanej Huty. Dzień był pogodny lecz nieupalny. To co z pewnością robiło niesamowite wrażenie to zielone sklepienie z liści, które miało się nad głową.
Obrazek
wybrałam akurat tą drogę bo szłam z rodzicami, którzy nie za bardzo chcieli wchodzić kamienistą, typową górską scieżką od strony Nowej Słupi.
To, co według mnie mocno psuje urok św.Krzyża jest wieża przekaźnikowa. Szkoda, że nie można na nią wejść- z pewnością jest z niej niesamowity widok. Podobno jakiś czas temu, gdy był silny mróz, ze szczytu wieży widać było Tatry.
Obrazek

Po ok. 25minutach marszu dotarliśmy do zabudowań klasztornych. Od 2006 roku, gdy obchodzone było Milenium na św.Krzyżu trwają tam remonty, na zewnątrz stoją rusztowania...
A to typowy widoczek ze św.Krzyża jaki znaleźć można na wielu pocztówkach...
Obrazek

Po wietrznych chwilach w okolicy klasztoru ruszyliśmy w drogę powrotną i przejechaliśmy do Nowej Słupi- w mieście widać duuże zmiany i na pewno warto jest tam zajrzeć!!

Informacje dla zainteresowanych:
za wejscie do parku się nie płaci (od strony Nowej Huty na pewno) za to na wejście na taras widokowy znajdujący się nad Gołoborzem trzeba zapłacić 5zł. Ja akurat na Gołoborze nie wchodziłam...mimo wszystko uważam, że przesadzili z cenami...

Kolejna wycieczka to wyprawa do Oblęgorka...czyli miejscowości, w której znajduje się dworek niejakiego Henryka Sienkiewicza. Jednak to nie dworek był celem mojej podróży lecz Rezerwat Przyrody "Barania Góra"
Tereny Oblęgorka są malownicze i niezbyt znane nawet przez samych kielczan. Rezerwat jest warty zobaczenia. Początkowo idzie się trochę mrocznym wąwozem:
Obrazek

gdzie można zobaczyć bardzo wysokie i stare drzewa:
Obrazek
mające bardzo "małe" korzonki
Obrazek

Obrazek

po wyjściu z lasu oczom ukazuje się polna droga i widoki na Kielce i okolice:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ruda

zastanawiałam się gdzie wrzucić tych kilka fot z dzisiejszego krótkiego zwiedzania woj. Świętokrzyskiego. I choć nie była to górska wycieczka, to może te dwa odwiedzone przez mnie miejsca kogoś zainteresują.

Pierwsze z nich to Młodzawy Małe koło Pińczowa. W tej niewielkiej miejscowości powstał Ogród na Rozstajach. Miejsce to z pewnością zainteresuje ogrodników, architektów krajobrazu oraz wszystkich tych, którzy po prostu lubią obcować z przyrodą.
Jest to prywatny ogród założony przez architekta krajobrazu. Ogród ma trzy poziomy (z najwyższego z nich rozciąga się bardzo ładny widok na Ponidzie), można go zwiedzać od kwietnia do listopada, tylko w weekendy od 9 do 19. Wejście jest płatne (5zł od osoby).
Dlaczego warto się tam wybrać? Po pierwsze moim zdaniem ogród jest naprawdę ciekawie zaprojektowany, jest tam sporo pięknej roślinności. Właściciel ma tam również sporą ptaszarnię (m.in. ma tam białe pawie).
Ogród na Rozstajach był akurat dla mnie dobrym miejscem, żeby pobiegać trochę z aparatem i porobić zdjęć przyrody. A oto efekty:
Obrazek

jeszcze lato?
Obrazek

Obrazek

czy już jednak jesień?
Obrazek

dom właścicieli ogrodu:
Obrazek

Drugim odwiedzonym przeze mnie miejscem był Pałac Wielopolskich w Chrobrzu. Znajduje się on na terenie szkoły rolniczej i ta właśnie szkoła opiekuje się tym miejscem. Z ciekawostek:
- sala balowa pałacu "zagrała" w ekranizacji "Przedwiośnia"
- w pałacu zebrane zostały pamiątki po Wojtku Belonie legendarnym liderze Wolnej Grupy Bukowina (są to gł. artykuły z gazet, zdjęcia, śpiewniki itp.). Myślę, że w tym miejscu warto poczuć klimat Ponidzia, będącego inspiracją dla Wojtka Belona.
- w pałacu zebrane są również znalezione na wykopaliskach (tylko nie wiem jakich) narzędzia z brązu itp. (ten element wystawy znajdującej się w pałacu jest może najmniej ciekawy, biorąc pod uwagę, że połowa eksponatów gdzieś zniknęła i stoją puste gabloty).

A oto i pałac
Obrazek

I bardzo mały platan, stojący obok pałacu
Obrazek

Godziny otwarcia pałacu
w sezonie letnim:
środa - czwartek 11 - 16
piątek - niedziela 11 - 18
w sezonie zimowym:
środa - niedziela 11 - 16

Za wejście się nie płaci lub jeśli już to płaci się "co łaska" na utrzymanie pałacu.

Przydatne linki:
http://www.ogrodnarozstajach.pl/index.html

http://swietokrzyskie.org.pl/index.php? ... 60&lang=pl

http://www.palac.chroberz.info/

Zapraszam w ten rejon Województwa Świętokrzyskiego. Ponidzie jest naprawdę urokliwe i myślę, że spodobałoby się również rowerzystom, bo jestem gdzie pojeździć :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Ten ogród w Młodzawach rzeczywiście piękny (podziwiany z foto). Z racji tego, że się interesuje ogrodnictwem to może go odwiedzę po drodze w Tatry-trzeba tylko trochę zboczyć.
Jestem pod wrażeniem Twojego lokalnego patriotyzmu ruda.
Może po drodze w Tatry zaplanuję jeden dzień w GŚ. Zawsze jak jedziemy trasą z Wawy na Kraków, to przed Kielcami moja córka się cieszy, że już jesteśmy u celu.
Awatar użytkownika
ruda

myszoz pisze:Ten ogród w Młodzawach rzeczywiście piękny
Myślę, że ogród warto odwiedzić na wiosnę, kiedy cała roślinność rozkwita, w lecie - kiedy jest tam naprawdę kolorowo oraz na jesieni, gdy kolorystyka miejsca całkowicie się zmienia. Zimą ogród i tak jest zamknięty. Do tego cały czas tam coś zmieniają, więc pewnie w przyszłym roku też tam zajrzę :)
myszoz pisze:Jestem pod wrażeniem Twojego lokalnego patriotyzmu ruda.
po prostu uważam, że jeśli mieszka się w ciekawej i malowniczej okolicy, to należy ją jakoś tak troszeczkę promować. Tak naprawdę lepiej poznałam i bardziej doceniłam piękno mojego regiony, gdy zaczęłam oprowadzać po nim moich znajomych z różnych miast. Spojrzałam na to co było dla mnie do tej pory zwyczajnym i typowym widokiem, ich oczami. I okazało się, że naprawdę jest co zwiedzać, oglądać i podziwiać.
myszoz pisze:Zawsze jak jedziemy trasą z Wawy na Kraków, to przed Kielcami moja córka się cieszy, że już jesteśmy u celu.
bo to mniej więcej jest połowa waszej trasy w Tatry :)
Awatar użytkownika
ruda

http://picasaweb.google.com/olkazagorsk ... tokrzyskie#

garstka zdjęć z dzisiejszej włóczęgi po moich okolicach. Dziś na talerzu był Bodzentyn :)
ODPOWIEDZ