Kryzys na szlaku

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Witaj na forum Katrinka. :)
Prawie identyczną sytuację miałem dwa lata temu - też pod Rysami - tyle, że z naszej strony. Też się teraz śmiejemy z tego wydarzenia. Mnie - wtedy - nie było do śmiechu.
"Ugotowany" - fajne określenie. Chyba zacznę go używać.

Pozdrawiam Ciebie i Damiana - Czesiek
sKoTi

Post autor: sKoTi »

Katrinka - a są na rysy jakieś drogi wspinaczkowe??? - pytam z ciekawości bo na wielowyciągowych nigdy się nie wspinałem...
Katrinka

Post autor: Katrinka »

witam!
Nie mam pojęcia jakie to są drogi wielowyciągowe! A poza tym jeśli idę pod górę, to jak dla mnie się wspinam, choć lepsze by było słowo wdrapuję :P
A poza tym dla mnie słowo "ugotowany" znaczy maksymalnie zdenerwowany :)

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

sKoTi wyraźnie nie załapał, że chodzi ci o wędrówkę po szlaku, a nie o wspinanie się. Wspinaczka to liny, uprzęże, kostki, karabinki i takie tam...
sKoTi

Mariusz - wspinaczka to wspinaczka... a wędrowanie to wędrowanie... co miałem źle zrozumieć - znowu moja wina???
... chyba muszę się do tego przyzwyczaić - coś nie tak - to wina sKoTiego...
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Cześć
sKoTi po prostu prowokuje, czepia się, żartuje ........ taki już z niego wesołek. No i dobrze - niektórym adrenalinka wzrośnie (bez wspinania).
Dla większości ludzi wchodzenie na szczyty stromymi (nie pionowymi) zboczami jest wspinaniem - mowa potoczna - ot i tyle.

Również wspinający się - Czesiek 8)
sKoTi

Czesiek dzięki za wstawiennictwo - ale jush nic na to nie poradzisz... moderator się uwziął na mnie i jak tylko wychylę główkę to jeb... trudno - taki jush mój los (hliphlip) - ale twardy jestem... a takie docinki jeszcze bardziej mnie nakręcają ;)
pozdro for all
Katrinka

witam!

Już rozumiem, po prostu niejasno się wyraziłam.
Jedno jest pewne, planuję wyjazd z mężem (DeGie) w Tatry na Sylwestra.

Pozdrawiam:)
agattka

Post autor: agattka »

hmmm... nastepna kobitka "zarazona" forum przez swojego menszczyzne.... :D

witaj w klubie i na forum Katrinka =;
Katrinka

witam!

Mój mężczyzna już wiele lat chodzi po górskich szlakach, to dzięki Niemu zobaczyłam Tatry, które dają człowiekowi inne spojrzenie na świat. To niby tylko tydzień, a ile zmian :P

Pozdrawiam :)
MiG

Post autor: MiG »

sKoTi pisze: a są na rysy jakieś drogi wspinaczkowe???
Całe mnóstwo - wystarczy że zejdziesz ze 30 m od szlaku i zacznesz iść do góry :) Możesz nawet wytyczyć swoją autorską.

MiG
agattka

Post autor: agattka »

Katrinka pisze:Mój mężczyzna już wiele lat chodzi po górskich szlakach, to dzięki Niemu zobaczyłam Tatry, które dają człowiekowi inne spojrzenie na świat. To niby tylko tydzień, a ile zmian
Ja tez dzieki chlopakowi-Adamiresowi poznalam Tatry. I tez mnie to tak ruszylo. Chyba nie da rady pozostac obojetnym. A Tatry + bliska osoba to juz szczyt szczescia.

Fajnie jest miec takiego faceta- milosnika gor! :D
Katrinka

witam!

Pisząc tak szczerze to muszę przyznać, że początkowo bałam się gór. Jak Damian opowiadał, gdzie będziemy wędrować to mnie się włosy jeżyły na głowie, bo ja nieświadoma miałam anemię i zastanawiałam się jak dojść do domu i nie przewrócić się po drodze :P
Jak się już podleczyłam i warunki temu sprzyjały to pojechaliśmy w kochane Taterki i tak zaczęła się moja przygoda :) Powiem na koniec, że nie zdobyłabym Rysów i Sławkowskiego bez pomocy Damiana, który musiał sam przebrnąć przez mój tekst: "czy możemy uznać, że ten szczyt jest tutaj ?" wypowiedziany 30 metrów od szczytu, ale musi to być wybaczone mi, bo wszystko tonęło we mgle :P:P
pozdrawiam :)
sKoTi

Katrinka pisze:"czy możemy uznać, że ten szczyt jest tutaj ?"
- to jest dobre!!!! podoba mi się ten tekst. hihihi. gratulacje za poczucie humoru powyżej 2400 :)
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Ja też miałem jeden "mały kryzysik" w Tatrach. Po pierwszym, ciężkim i wyczerpującym dniu trekkingu w okolicach dol. Chochołowskiej, wybraliśmy się ze znajomymi z ciężkimi plecakami (mój ważył ok. 25 kg) następnego dnia w dół doliną do drogi, stamtąd busem do Zakopca po prowiant, dalej trochę pieszo i później jeszcze trochę busikiem do Cyrhli. Stamtąd zaczyna się, znany na pewno wszystkim, czerwony szlak prowadzący aż do Wodogrzmotów Mickiewicza. To przeszedłem w miarę sprawnie. Najgorsza była jednak końcówka szlaku dol. Roztoki do schroniska w Piątce. Szło mi się tak ciężko, jak jeszcze nigdy. Trasa się tak dłużyła, że jak stanąłem u progu schroniska, to jakoś nie mogłem się cieszyć. Można to nazwać kryzysem drugiego dnia.
Następne 8 dni były już OK. Bo np. jak szedłem po paru później dniach, już tylko z jednym znajomym, ze schroniska w Piątce, przez Świstówkę i Opalone, na Rysy, i do Popradzkiego Plesa, to mimo nadal ciężkiego (wtedy już tylko ok. 23 kg), i niezbyt wygodnego plecaka szło mi się bardzo dobrze. Nawet wejście na Rysy mnie nie zmęczyło.
MiG

Post autor: MiG »

Hannibal, ty nosisz ze sobą wagę czy co? Jakbyś ją zostawił w domu to miałbyś mniej do noszenia :)
Może udałoby sie wtedy uniknąć tego kryzysu...
ekedz

Post autor: ekedz »

ciężki duży plecak zazwyczaj przyprawia mnie o kryzys pierwszego dnia, mam wrażenie że wrzyna mi się w ramiona :/ ale z godziny na godzinę jest coraz lepiej, czasem wręcz mi się wydaje, że duży plecak pozwala mi w niektórych miejscach utrzymać równowagę :D
Co do kryzysów to kiedyś, kiedyś, parę lat temu mój kompletnie zaniedbany organizm, byłam tuż po sesji, odmówił mi posłuszeństwa na drodze na Czerwone Wierchy :D właściwie tuż za rozstajem szlaków na Czerwony Wierchy lub do Ornaku w Dol. Kościeliskiej :) Nie jadłam śniadania, zrobiło mi się słabo... Wyprzedziła mnie rodzinka z małymi dziećmi i starszy pan w sandałkach. Posiedziałam 15 min i przeszło mi :) później stopniowo rozkręciłam się i szłam jak należy :D
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

MiG pisze:Hannibal, ty nosisz ze sobą wagę czy co? Jakbyś ją zostawił w domu to miałbyś mniej do noszenia :)
Może udałoby sie wtedy uniknąć tego kryzysu...
:)) Niezłe.
Ale teraz na serio. Wagi żadnej nie noszę, tylko przed wyjazdem zważyłem u siebie w mieszkaniu cały plecak i wyszło ok. 25 kg. Odzieży i innych tego typu rzeczy nie ubyło przez następne dni. Mogło ubyć jedynie jedzenie. No i trochę ubyło, tak ok. 2, czy 3 kg. Takie są moje szacunki. To wszystko.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

sKoTi pisze: wspinaczka to wspinaczka... a wędrowanie to wędrowanie
Racja Skoti ,dla mnie ty masz rację
Przecież Południową Zamarłej też zdobywano na żywca bez grama żelaza ani liny.
Czy to było wspinanie czy wędrówka??
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

dagomar napisał:
Racja Skoti
- dagomarze, wywołujesz tzn. rozmawiasz z :"nieaktywnym" Skotim? :think:
:) Iza
ODPOWIEDZ