majowe warunki w tarach zachodnich
majowe warunki w tarach zachodnich
jakie przewidujecie w warunki śniegowe w zachodnich około 18 maja czy na starobociańskim będzie jeszcze śnieg po tak ciężkiej zimie??
Szanowny Kolego,
przewidywanie warunków z kilkutygodniowym wyprzedzeniem jest niezwykle trudne a rzekłbym nawet niemożliwe. Różnie to bywało w połowie maja. Bywało że zostawały tylko płaty a ścieżka była czysta, a bywały i nowe opady i biało było wszędzie.
Wbrew temu co piszesz zima nie była wcale ciężka w tym roku jeśli chodzi o śnieg. Na Starorobociańskim byłem zimą w tym roku dwa razy i za każdym razem wystawały kamienie które niemiłosiernie katowały moje raki:)
Jeśli nie sypnie już sniegiem to sądze,że warunki powinny być w porządku, ale to tylko przypuszczenia
przewidywanie warunków z kilkutygodniowym wyprzedzeniem jest niezwykle trudne a rzekłbym nawet niemożliwe. Różnie to bywało w połowie maja. Bywało że zostawały tylko płaty a ścieżka była czysta, a bywały i nowe opady i biało było wszędzie.
Wbrew temu co piszesz zima nie była wcale ciężka w tym roku jeśli chodzi o śnieg. Na Starorobociańskim byłem zimą w tym roku dwa razy i za każdym razem wystawały kamienie które niemiłosiernie katowały moje raki:)
Jeśli nie sypnie już sniegiem to sądze,że warunki powinny być w porządku, ale to tylko przypuszczenia
pozwalam sie nie zgodzic, bo zima w tym roku byla uciazliwa w calym kraju w szczegolnosci chodzi tu o dlugosc jej trwania, co ma spore znaczenie w kontekscie pytania, ktore zadal strupekhorolezec pisze:Wbrew temu co piszesz zima nie była wcale ciężka w tym roku jeśli chodzi o śnieg. Na Starorobociańskim byłem zimą w tym roku dwa razy i za każdym razem wystawały kamienie które niemiłosiernie katowały moje raki:)
a na Starorobocianskim snieg bywa najczesciej wywiany nawet jesli w dolinach zalagala niemilosierna ilosc sniegu
wiec co ma piernik do wiatraka?
strupek - co do 18 maja - sledz poprostu komunikaty o stanie szlakow w Tatrach i tyle
Na szczytach typu Grześ, Rakoń, Trzydniowiański śniegu już nie ma. W strefie regla jeszcze oczywiście leży i to dość sporo, ale da się w miarę swobodnie przejść. Ruch w Zachodnich odbywa się już masowo, także to mówi samo za siebie. Nie do przejścia są póki co Rohacze (jak by Cię to interesowało), tam wiosna jeszcze nie zajrzała 
www.drawa.net.pl/ dzisiaj coś jakby lepsza widoczność w Tatrach(coprawda to nie zachodnie ale Tatry)
strupku 1 maja w Tatrach powyżej regla górnego szalał wiatr i miały miejsce przelotne choć dość obfite opady deszczu, a zaraz po nim śniegu. Co wybitniejsze szczyty Tatr Zachodnich nadal są pokryte śniegiem (zwłaszcza północne ich stoki), spore jego ilości z nawisami włącznie tkwią na przełęczach, szlaki na stan sprzed 2 dni są dość dobrze przetarte, grań niekiedy niemal czysta. A jak będzie za 2 tyg. niezwykle trudno ocenić.
Re: majowe warunki w tarach zachodnich
za tydzień powiem Ci coś konkretnego na ten temat,powinienem mieć świeżutkie wieści z Tatr.strupek pisze:jakie przewidujecie w warunki śniegowe w zachodnich około 18 maja czy na starobociańskim będzie jeszcze śnieg po tak ciężkiej zimie??