namiot i tatry zachodnie

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

klarissa pisze:od czasu zlikwidowania karty taternika w Polskich Tatrach nie ma pojęcia lewizny jeśli chodzi o szlak
tylko teoretycznie.Przerabialiśmy już ten temat,że nie wystarczy pobrzękać przypiętymi karabinkami do plecaka,by iść gdzie się chce.Więc jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
klarissa pisze:uważam, że tylko powiedzieć, że można biwakować to w najbliższej okolicy każdego schriniska pojawiłaby się cała kupa namiotów
tu się zgadzam.
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

Iwona pisze:klarissa napisał(a):
uważam, że tylko powiedzieć, że można biwakować to w najbliższej okolicy każdego schriniska pojawiłaby się cała kupa namiotów
tu się zgadzam.
hehe, no to polecam biwak przed schroniskiem na Starej Roztoce, czy nad Mokiem. Właściciele schronisk nie musieliby już rozkładać po zmierzchu pastucha elektrycznego. Miski miały by niezłą wyżerkę :D :D :D

Choćby mi, kto płacił, to bym przed schroniskiem nie kimał.
Gość

Post autor: Gość »

chief pisze:Miski miały by niezłą wyżerkę
Cholerne miśki, za grosz zrozumienia dla potrzeb wyrafinowanego turysty górskiego. Wystrzelać to tałatajstwo i będzie spokój. :P
Iwona pisze:Przerabialiśmy już ten temat,że nie wystarczy pobrzękać przypiętymi karabinkami do plecaka,by iść gdzie się chce.
Widać nie umieliście się "wygadać". A w dodatku pewnie "kostiumolog" nie stanął na wysokości zadania. :P
Awatar użytkownika
Szarotka

klarissa pisze:Widać nie umieliście się "wygadać". A w dodatku pewnie "kostiumolog" nie stanął na wysokości zadania.
Przerabialiśmy NA FORUM drogi kolego. Lepiej zwyczajnie zapytać,niż puszczać wodze szuflandii 8)
MiG

Post autor: MiG »

chief pisze: -przeciwnicy biwakowania, to ci, co nigdy w Tatrach tego nie robili, ba nawet gdyby wolno było, to tez by tego nie robili.
Ja bym robił :) Ale oczywiście dopuszczenie biwakowania na terenie rezerwatu to nonsens.
chief pisze: bo gdyby zabiwakowali i zobaczyli ten wschód słońca, tą poranną ciszę
Nie wiem, jak z tą ciszą - bo tam byliby też pewno inni biwakujący (przecież dobrych miejsc do biwakowania nie jest wcale tak dużo).
chief pisze: jak myślisz ilu będzie biwakowiczów w całych Tatrach np. dn. 21 lipca ? 15-20, hmm, straszne obciążenie przyrody.
Myślę, że będzie dużo więcej. Sami w sobie może nie są jakimś strasznym obciążeniem (zakładając że biwakują przy szlaku!) ale są obciążeniem dodatkowym (--> niepotrzebnym).
chief pisze: Każda działalność człowieka w Tatrach jest ze szkodą dla przyrody, czy znaczy to, aby Tatry zamknąć ?
Nie, ale też nie można dawać całkowicie wolnej ręki. Ja nie neguję, że są też inne, poważniejsze zagrożenia i że trzeba starać się je ograniczyć. Tylko że dopuszczenie do biwakowania oznaczałoby kolejne obciążenie a czyż Tatr nie mozna podziwiać i bez tego?
Awatar użytkownika
Szarotka

MiG pisze:Myślę, że będzie dużo więcej
też tak myślę. Już średnio licząc po 2 osoby na namiot,zakładając,że można by je rozbijać, suma biwakowiczów latem byłaby znacznie większa i to pewnie koło samego Murowańca...a gdzie reszta Tatr.
chief pisze:hehe, no to polecam biwak przed schroniskiem na Starej Roztoce, czy nad Mokiem.
tak,my to wiemy,a laicy? Skoro mimo ostrzeżeń ludzie podchodzą do niedźwiedzi,bo takiej atrakcji foto nie można przepuścić,to co tam rozbicie namiotu ;)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

MiG pisze:Ja bym robił Ale oczywiście dopuszczenie biwakowania na terenie rezerwatu to nonsens.
Nie jest tak, jako bym był za legalnym kimaniem w Tatrach, bo w zasadzie to wsjo ryba. Kto będzie sprawdzał, czy właśnie ktoś kima na Szpiglasie, czy Rysach. Zresztą, jest tyle wytłumaczeń... lecz jestem przeciwnikiem opinii, że jest to barbarzyństwo przyrodnicze. Przeważnie osoba, która właśnie biwakuje, docenia tym bardziej piękno przyrody i jest bardziej nastawiona ochroniarsko, bo zna jej wartości z realu, niż większość krytykujących, opierających się jedynie na suchej literze prawa.
MiG pisze:Nie wiem, jak z tą ciszą - bo tam byliby też pewno inni biwakujący
wyobraźnie, to Masz trochę wybujałą ;)
MiG pisze:Ja nie neguję, że są też inne, poważniejsze zagrożenia i że trzeba starać się je ograniczyć. Tylko że dopuszczenie do biwakowania oznaczałoby kolejne obciążenie a czyż Tatr
zapewniam, że większa ochrona polegałaby na skupieniu się nad tymi "prawdziwymi" przyrodniczymi problemami
Iwona pisze:chief napisał(a):
hehe, no to polecam biwak przed schroniskiem na Starej Roztoce, czy nad Mokiem.
tak,my to wiemy,a laicy?
wystarczy jedna szarża miśków i opis tego w mediach, a problem biwakowania sam się rozwiązuje na parę lat
Gość

chief pisze:wystarczy jedna szarża miśków i opis tego w mediach, a problem biwakowania sam się rozwiązuje na parę lat
To może są ochotnicy co to dla dobra....Taterek :P
chief pisze:wyobraźnie, to Masz trochę wybujałą
powiedziałbym raczej, że MiG jest realistą aż do bólu a pierwszymi chętnymi do ustawiania namiotów wokół schronisk będą osobnicy dobrze wyposażenie w sprzęt audio i dopiero będzie frajda
chief pisze:zapewniam, że większa ochrona polegałaby na skupieniu się nad tymi "prawdziwymi" przyrodniczymi problemami
to znaczy?

Zapominamy jeszcze o jednym - nie ma żadnego uzasadnienia dla dopuszczenia do biwakowania. Ilość i rozmieszczenie schronisk jest dostatecznie duże, każdy, nawet najbardziej odległy cel (mówię o Tatrach Polskich) możliwy jest do osiągnięcia z wyjściem i z powrotem do Zakopanego. Jedyne uzasadnienie to biwaki graniowe przy przejściach typu "grań Tatr" a na nie dyrekcje parków wyrażają zgodę (oczywiście nie każdemu) oraz "biwaki przymusowe" spowodowane określonymi powodami (ale te określone powody należy traktować poważnie a nie robić z nich takiego "cyrku" jak dziś z "podłogą" dla rzekomo spóźnionych turystów).
Dla zwolenników podziwiania wschodów słońca zalecam kupno budzika a zachodów odpowiednio pojemne czołówki. Dla tych, którzy chcą koniecznie kimać w namiocie jest od groma innych gór. Tatry zostawcie w spokoju. A zresztą - biwakujcie - może was wszystkich misie zjedzą i będzie spokój :))
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

klarissa pisze:
chief pisze:wystarczy jedna szarża miśków i opis tego w mediach, a problem biwakowania sam się rozwiązuje na parę lat
To może są ochotnicy co to dla dobra....Taterek
to może młoda , ładna byzneswomen klarissa? byłoby dobre medialnie :D
klarissa pisze:Dla zwolenników podziwiania wschodów słońca zalecam kupno budzika a zachodów odpowiednio pojemne czołówki
jakaś niespójność poglądów.... toż to od maja do października po zmroku chadzac po Tatrach nie można - pewnie uznano, że lepiej jak już zdesperowany koniecznością zobaczenia zachodu słońca klient pozostanie na szczycie do wschodu niż będzie świecił diodami miśkom po oczach lub zagłuszał cisze nocną okrzykami o k.... potykając się o kamory i korzonki
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

Iwona pisze:Skoro mimo ostrzeżeń ludzie podchodzą do niedźwiedzi,bo takiej atrakcji foto nie można przepuścić,to co tam rozbicie namiotu wink
Nooo to niech raz,drugi...."miśki" przetrzepia im bagaże,zrewidują zapasy kulinarne,sprawdza jak wytrzymałe mają namioty i czy zamki błyskawiczne rzeczywiście są tak proste w użyciu to może dotrze do nich wreszcie,że NIEDŹWIEDŹ TO NIE MIŚ... :)
strupek

Post autor: strupek »

To w końcu jaka jest ta kara jeśli się rozbije np na stole przy moku. przecież schronisko jest już zamknięte o 23:00, a ja akurat o tej godzinie przyjdę to gdzie mam się zgłosić? można czy nie można spać koło schroniska gdy się nie zdąży przyjść na odpowiednią godz????
Sylwester

Post autor: Sylwester »

strupek pisze:schronisko jest już zamknięte
nie ma takiej opcji, a zamknięty to może być bufet
Gość

strupek pisze:To w końcu jaka jest ta kara jeśli się rozbije np na stole przy moku. przecież schronisko jest już zamknięte o 23:00, a ja akurat o tej godzinie przyjdę to gdzie mam się zgłosić? można czy nie można spać koło schroniska gdy się nie zdąży przyjść na odpowiednią godz????
Jeśli przybyłeś o 23.00 z Zakopanego to dyrdaj tam z powrotem (wśród misi). Jeśli natomiast wróciłeś spóźniony z gór (może się zdarzyć choć nie powinno przy właściwym planowaniu trasy) to Cię w schronisku napewno przyjmą choć napewno zdrowo (i zasłużenie) opieprzą. ;)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

klarissa pisze:powiedziałbym raczej, że MiG jest realistą aż do bólu
aż do krwi :D :D
klarissa pisze:Zapominamy jeszcze o jednym - nie ma żadnego uzasadnienia dla dopuszczenia do biwakowania. Ilość i rozmieszczenie schronisk jest dostatecznie duże, każdy, nawet najbardziej odległy cel (mówię o Tatrach Polskich)
Tatry są jedne i przyroda w nich jedna (z małymi odmiennościami gatunków). Traktujmy dyskusje, jako całość.
klarissa pisze:Zapominamy jeszcze o jednym - nie ma żadnego uzasadnienia dla dopuszczenia do biwakowania
jest wiele uzasadnień...
klarissa pisze:Dla zwolenników podziwiania wschodów słońca zalecam kupno budzika
ma się rozumieć, przeca można zaspać i cały biwak na marne...
Kert pisze:to może młoda , ładna byzneswomen klarissa? byłoby dobre medialnie
:D
Sylwester pisze:strupek napisał(a):
schronisko jest już zamknięte

nie ma takiej opcji, a zamknięty to może być bufet
bywają takie opcje, sam doświadczyłem. Zresztą, bywa i tak, ze w schroniskach nie ma już nawet miejsc podłogowych.
ODPOWIEDZ