Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam na imię Radek i mam 22 lata. Kocham góry. W wakacja zamierzam znów je odwiedzić. Chcialbym sie wspiąć troszke wyżej niż Giewont na ktorym bylem już z 10 razy. Nigdzie wyzej w Polsce nie bylem. W Austrii wchodziłem wyżej ale bylo nawet łastwiej niż na Giewont. Moje pytanie brzmi następująco. Gdzie moge bez sprzetu alpinistycznego(nie mam wogóle w tym doświadczenia) wejśc? Na Świnicę moge czy nie? Rysy? Mówie o jednodniowej wyprawie. Co polecacie wyższego sporo od Giewontu? Dzieki.
Gdzie wejde z łatwością?
Gdzie wejde z łatwością?
Witam,
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam na imię Radek i mam 22 lata. Kocham góry. W wakacja zamierzam znów je odwiedzić. Chcialbym sie wspiąć troszke wyżej niż Giewont na ktorym bylem już z 10 razy. Nigdzie wyzej w Polsce nie bylem. W Austrii wchodziłem wyżej ale bylo nawet łastwiej niż na Giewont. Moje pytanie brzmi następująco. Gdzie moge bez sprzetu alpinistycznego(nie mam wogóle w tym doświadczenia) wejśc? Na Świnicę moge czy nie? Rysy? Mówie o jednodniowej wyprawie. Co polecacie wyższego sporo od Giewontu? Dzieki.
Wszędzie tam, gdzie szlaki turystyczne prowadzą. 
Może być Świnica, Orla Perć, Rysy, Czerwone Wierchy, Szpiglasowa Przełęcz, Przełęcz pod Chłopkiem, itd.
Masz jeszcze do wyboru sporo na słowackiej stronie.
Może być Świnica, Orla Perć, Rysy, Czerwone Wierchy, Szpiglasowa Przełęcz, Przełęcz pod Chłopkiem, itd.
Masz jeszcze do wyboru sporo na słowackiej stronie.
Ostatnio zmieniony śr 19 kwie, 2006 przez Hannibal, łącznie zmieniany 1 raz.
W Tatrach to sprzęt alpinistyczny (cokolwiek masz na myśliraco pisze:Myślałem, że trzeba mieć sprzętr alpinistyczny żeby tam wejść.
Witaj na forum
dokładnieHannibal pisze:Wszędzie tam, gdzie szlaki turystyczne prowadzą.
Kijki też są bardzo przydatne.Mariusz pisze:Jako sprzęt wystarczą dobre buty i latarka czołówka.
Dlaczego wchodziłeś akurat na Giewont? Rozumiem, że poza nim jeszcze Zachodnie?raco pisze:Chcialbym sie wspiąć troszke wyżej niż Giewont na ktorym bylem już z 10 razy.
Kozi Wierchraco pisze:Co polecacie wyższego sporo od Giewontu?
Rysy nie są moim zdaniem niczym specjalnym. edyne zagrożenie to masa nieodpowiedzialnych i nieprzygotowanych ludzi.
Jesli wybierasz się na Giewont - uzbrój się w cierpliwość. Oczekiwanie na zajecie miejsca w okolicy wierzchołka może być podobne do oczekiwania na papier toaletowy w czasach komuny.
Polecam Liptowską Grań.
Granaty.
Czerwone Wierchy.
Jesli wybierasz się na Giewont - uzbrój się w cierpliwość. Oczekiwanie na zajecie miejsca w okolicy wierzchołka może być podobne do oczekiwania na papier toaletowy w czasach komuny.
Polecam Liptowską Grań.
Granaty.
Czerwone Wierchy.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Raco - myślę, że najpierw musisz dziewczynę oswoić.... Wybierzcie się na łatwiejsze traski celem uświadomienia sobie kilku spraw typu przepaść i łańcuch.
Co trudniejsze? Chłopek. OP. Kulczyński. Kozia.
Myślę, że jednak lepiej stopniować trudności....
Marrrrta - bo słyszałem wiele na temat Rysów. Nie byłem tam bo unikam tłumów. Ale przecież możemy się tam wybrać w tym roku, ok?
Co trudniejsze? Chłopek. OP. Kulczyński. Kozia.
Myślę, że jednak lepiej stopniować trudności....
Marrrrta - bo słyszałem wiele na temat Rysów. Nie byłem tam bo unikam tłumów. Ale przecież możemy się tam wybrać w tym roku, ok?
Nie chodzi o wspinaczkę, chodzi o to czy dasz sobie radę gdy trzeba będzie użyć rączek przy wchodzenieu, chwycić się skały, łańcucha, drabinki w troche trudniejszych miejscach niż na Giewoncie. I czy nie przerażają Cie przepaście.raco pisze:Ze skałką ale w jakim sensie. Z pionową napewno nie.
Jeśli z tym wszystkim sobie dajesz radę to prawdopodobnie możesz iść na Rysy, Chłopka czy Orlą.